VDO M4 WR

Вторият велокомпютър на VDO, който имах възможността да тествам след M2 WL, бе M4 WR. Макар че е с кабел, а не с безжична връзка (можете да разберете това още от буквите WR в името), от гледна точка на функции той значително превъзхожда M2 WL и за това свидетелства и цената от 99.90 лв.

Продукт:

Велокомпютър VDO M4 WR
Универсално закрепване.
Поддръжка на 2 велосипеда.
Стандартни функции за каране на велосипед: текуща скорост, разстояние, време на каране, средна скорост, максимална скорост, часовник, общо разстояние (одометър) и общо време на каране.
Допълнителни функции за каране на велосипед: сравнение между текуща и средна скорост, време и разстояние за секция, температура, навигатор.
Функции, свързани с надморската височина: текуща височина, максимална височина, текущ/среден/максимален наклон при изкачване и спускане, денивелация при изкачване и при спускане.
Автоматично започване/спиране на работата.
Подсветка на дисплея.
Запазване на данните при смяна на батерията.
Предупреждение за слаба батерия.

Размер:
Тегло: Само велокомпютъра – 22 грама.
Пълен комплект (велокомпютър, стойка, сензор и т.н.) – 48 грама.
Цена: 99.90 лв.
Продължителност на ползването: 5 месеца / 370 км
Продуктът е ползван съвместно с: Велосипед Ram AM1
Други модификации на модела/продукта: Има и модел със същите функции, но с безжична връзка.

Сред основните характеристики на този продукт е наличието на функции, свързани с надморската височина. Излишно е да казвам, че освен тях, той доставя и всички основни данни, необходими при обикновено каране на велосипед – текуща скорост, разстояние, време на каране, средна скорост, максимална скорост, часовник, общо разстояние (одометър) и общо време на каране. Налице е и сравнение в реално време между текущата и средната скорост, както и допълнителен брояч за разстояние и време на отсечка, наречен section distance/time. Тази функция е подобна на хронометър и позволява да засечем време и разстояние само за отделна отсечка, която ни интересува – това може да е една от няколко обиколки в ХСО състезание, или пък някое отделно спускане/изкачване, което е със самостоятелна важност за потребителя. Броячът се включва с едновременното натискане на долен десен и горен бутон, като след това спира автоматично, ако скоростта падне до нула и започва отново да мери, ако движението бъде възобновено. Изключително полезен е и термометърът.

Да се върнем обаче към функциите, свързани с надморската височина, тъй като за мен лично те винаги са били особено интересни. M4 WR предлага всичко, от което се интересувам в тази насока: текуща надморска височина, текущ наклон, максимална надморска височина, преодоляна височина при изкачванията и при спусканията, среден и максимален наклон при изкачванията и при спусканията. С подобни данни информацията, която добиваме за даден маршрут/каране, може да е много полезна не само за нас, но и за други хора, с които бихме я споделили. Доколкото успях да засека паралелно чрез GPS и чрез точки с установена надморска височина, висотомерът на M4 WR е доста точен и със стабилни показания, дори и при не съвсем добри метеорологични условия. За калибрирането му ще стане дума по-долу, но имаме няколко варианта и процедурата е лесна и бърза. Освен в метри, стойностите могат да бъдат отчитани и във футове.

Освен изброеното дотук, M4 WR разполага и с една нова за мен функция, наречена тук Navigator. Това е независим брояч за разстояние, който може да бъде самостоятелно нулиран по всяко време, а също така настроен на предварително зададена стойност, като може да бъде зададено да засича от тази стойност нагоре или обратно (към нула). Всичко това прави навигатора много полезен при описване или следване на маршрути, тъй като лесно можем да изчистваме грешки вследствие на объркан път или отклонение до точка, която е извън желания маршрут. Можете да си представите, че за хора като мен подобна екстра е особено полезна.

Всички тези данни се показват на ясен дисплей с добър контраст и общо 3 реда (ако трябва да съм точен, редовете на екрана са 4, но двата най-долни са пряко свързани, тъй като показват наименованието на данните и самата стойност). Дисплеят не е голям, доколкото е малък и самият уред, но заема почти цялата площ на горния панел, така че размерите му са напълно достатъчни, за да вижда човек ясно показанията, без да се взира. За разлика от M2 WL, тук символите не са толкова издължени и на мен шрифтът много ми хареса – лесно четим и в унисон с формата на самия велокомпютър. Най-горният ред показва постоянно текущата надморска височина. Следващият, втори ред, при който символите са с най-голям размер, показва текущата скорост. Около нея има и малки символи, които ни информират за мерната единица (км или мили в час), за това дали се движим по-бързо или по-бавно спрямо средната скорост (стрелка вляво, в основата на реда), за велосипеда, за който се отнасят показанията (при ползване с два велосипеда) и за това дали броячът за отсечка е включен. На третия ред могат да се показват два вида данни – можем да наречем едната група условно общи колоездачни показания (разстояние, време на каране, средна скорост, максимална скорост, часовник и т.н.), а другата група са свързани изцяло с надморската височина и произтичащите от нея наклон, изкачване, спускане и др. Изборът между двете групи е пределно лесен – долният десен бутон включва общите данни, с всяко следващо натискане на същия се придвижваме към следващите общи функции. Долният ляв бутон включва показанията, свързани с височината и с всяко негово натискане се придвижваме към следващата такава функция. Изключително полезен в тази насока е и горният бутон – всяко негово натискане пък ни връща към предишната функция от съответната група. По този начин придвижването напред и назад сред показанията е изключително лесно и бързо, за мен лично много удобно и интуитивно.

С продължително натискане на долния десен бутон нулираме почти всички показания, с изключение на навигатора и на общите броячи. Като казах общи стойности, т.е. натрупаните разстояние и време на каране от монтирането на велокомпютъра до момента, както и общото изкачване и спускане за годината, те са достъпни в отделно меню заедно с настройките на велокомпютъра. До това меню се стига с продължително натискане на горния бутон. Продължителното задържане на левия бутон ни отвежда до менюто за калибриране, като имаме избор между това да оставим/настроим текущата стойност, да калибрираме по атмосферно налягане или да изберем една от двете предварително въведени от потребителя „домашни стойности“. Последните са приложими, когато разполагаме с точки, за които знаем надморската височина и през които минаваме често – например входа на сградата, в която живеем/работим.

Както се вижда още от описанието, M4 WR поддържа данни за два велосипеда – ако желаете да го ползвате по този начин, ще трябва да си купите и втори комплект за закрепване (сензор+поставка за кормилото, магнит за спиците и т.н.). Дисплеят има и подсветка, така че да можете да четете данните и при каране в тъмните части на денонощието. Осветлението се включва с едновременно натискане на горния и долния ляв бутон. За да пести батерия, при спиране за повече от 5 мунути велокомпютърът се изключва, но при потегляне автоматично подновява работата си.

Монтажът към велосипеда е лесен, осъществява се с помощта на кабелни превръзки (т.нар. „свински опашки“), каквито са включени в комплекта. Всичко, което написах по този повод за М2 WL, важи и тук: регулируема (на 90°) поставка за кормилото, така че да можем да закрепим уреда и върху лапата или горната тръба; универсален, бърз и лесен монтаж на всички елементи; поставянето на магнита на спиците не изисква инструменти и е надеждно, но свалянето му е малко фина и пипкава работа, така че не е препоръчително да се прави твърде често. Фиксирането на велокомпютъра към стойката чрез завъртане е много стегнато и плътно, без опасност от неочаквано отделяне.

В описанието никъде не се посочва изрично уредът да е водоустойчив, но предполагам, че защитата му в това отношение е не по-лоша от повечето други велокомпютри на пазара. Както и други продукти, които тествах през 2014 г., M4 WR бе изложен нееднократно на дъжд, включително и порои, което по никакъв начин не се отрази на работата му. 

Заключение: Понякога любовта е от пръв поглед! Компактните размери и приятният дизайн на този уред са в състояние да провокират покупка дори без да се заглеждаме подробно във функциите му, но това би било грешка, тъй като именно работните характеристики на M4 WR оправдават в най-голяма степен цената му. Разбира се, това е и винаги ще бъде субективна оценка – не твърдя, че за всеки читател това е най-добрият подобен уред с цена около 100 лв., но за моите нужди наистина е идеален във всяко отношение. За по-спортно ориентирани колоездачи може би ще е недостатък липсата на функции, свързани с пулса и каданса, но за мен много по-важни са височинните стойности и навигатора, а в този ценови клас уредите обикновено са с насоченост или към тренировъчните данни, или към височинните – ако искаме и двете неща, отиваме към по-скъпите предложения. Така че за по-туристически настроените колоездачи M4 WR осигурява всичко, от което биха могли да се нуждаят.

+

Много приятен и компактен външен вид.

Множество функции, които са идеални за каране, неакцентиращо върху спортните постижения.

Компактен, но много информативен дисплей с три реда показания.

Лесна и удобна навигация между различните функции.

Функцията навигатор може да е много полезна за хора, които следват предварително описан маршрут или те самите описват такъв.

Термометърът също е много полезен.


За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>