Cateye Volt 300

Това е вторият фар, който имах възможността да пробвам през 2015 г. Става дума за продукт със сравнително достъпна цена (79 лв.) и средна сила на светене (300 лумена, както показва и името на фара), с вътрешна (в тялото) батерия, предназначен за ползване както в града, така и в планината.

Продукт: Велосипеден фар Cateye Volt 300
Размери: 111.5х31х38 мм
Тегло: 115 грама (фар) + 17 грама стойка за кормило
Цена: 79 лв.
Продължителност на ползването: 6 месеца / 100 км
Продуктът е ползван съвместно с:
Други модификации на модела/продукта:

Отново правя уточнението, че нощните ми карания са рядкост, така че километрите, които имам с Volt 300 са малко. Почти половината са натрупани по време на 24-часовия маратон 2015, останалите са от карания в града. Към тях добавих и някои домашни експерименти.

Външните характеристики на Volt 300 са видими за всеки от снимките. Става дума за велосипеден фар с цилиндрично тяло, в което се помещава и литиево-йонна батерия с капацитет 2200 mAh. Осветителното тяло използва бял светодиод с висок интензитет и сила на светлинния поток 300 лумена, която e „впрегната“ при най-силния режим на фара. Като размери Volt 300 е достатъчно компактен и удобен – напълно сравним с други продукти с такъв дизайн, които съм пробвал. Теглото не е най-ниското в този клас, но определено не е и високо.

И тук идва първата особеност, която не се вижда с просто око и представлява един от съществените плюсове на този продукт. Ако хванете с едната ръка черната задна част на тялото, с другата сивата предна част и завъртите обратно на часовниковата страна, ще стигнете до това положение:

Иначе казано, батерията и осветителното тяло са две отделни части, което води до две важни допълнителни възможности. По-значимата е, че можете да закупите като отделен аксесоар втора батерия, включително и такава с по-голям капацитет (3100 mAh), която да съхранявате в раницата, и по този начин да си осигурите дори в най-силния режим енергийни запаси за цяла нощ. По време на 24-часовия маратон видях един участник, който беше подходил точно така и в средата на нощта, между две поредни обиколки, пред очите ми подмени изтощената батерия с резервна такава – отнема само няколко секунди! Друг допълнителен аксесоар е зарядно устройство (предлагат се два вида), в което поставяте демонтираната батерия и тя се зарежда по-бързо.

Според производителя времето за пълно зареждане на изцяло изтощена батерия чрез USB кабел от компютъра е около 6 часа, а чрез допълнително зарядно устройство 3 часа. Комплектът включва USB кабел, но да си призная, не съм засичал продължителността на зареждане, защото всеки път се сещах да го включа вечер преди лягане. До сутринта батерията (логично) биваше заредена.

Предната част на корпуса, т.е. същинският фар, е метална, включително и за да отвежда топлината, генерирана при работата на диода. От горната страна се намира единственият бутон за опериране, а от долната е USB изходът, който е защитен с гумено уплътняващо капаче. От долната страна се намира и „релсата“, чрез която фарът се монтира към поставката за кормило.

В стандартния комплект стойката за кормило е от типа Flex Tight. С този тип приставки вече имах опит от велокомпютъра Cateye Stealth 10 и тук мога отново да потвърдя, че системата е много удобна и добре измислена – монтажът не изисква никакви инструменти и става за не повече от минута, като лесно можете да местите стойката от един велосипед на друг. В средата на леглото се вижда и един винт – ако го разхлабим, можем да завъртим леглото под лек ъгъл спрямо гривната и да го фиксираме по този начин, за да компенсираме извивките на кормилото и да насочим светлината право напред.

Фарът се вкарва в леглото на поставката отпред назад (от кормилото към седалката) и се изважда в обратната посока. Нещо съвсем дребно, с което обаче трудно свикнах, е че при изваждането освобождаващото езиче трябва да бъде натиснато към тялото на фара. Дали заради навици от други продукти или поради някакъв инстинкт, аз винаги се опитвах да го натискам първо навън, с което не се постига нищо. Въпрос на свикване е – в моя случай малко повече от обикновено. Иначе фарът стои стабилно, самата скоба за кормилото също се стяга добре, а при нужда наклонът се регулира съвсем лесно, дори и в движение.

Като допълнителен аксесоар се предлага и приставка за монтиране към каската, каквато препоръчвам на всеки да си закупи – аз лично, ако имам само една светлина, предпочитам да е на главата ми. Разбира се, за сериозно каране най-добре е човек да разполага с две.

Така стигаме и до силата на Volt 300. Преди това нека кажа, че фарът разполага с общо пет режима – три с постоянна светлина и два мигащи. Единият мигащ режим, наречен Hyper Constant, представлява редуване на 300 лумена и 50 лумена светлинен поток, т.е. при него светлината не угасва напълно, а просто пада до най-ниското за фара ниво. Режимите с постоянна светлина са както следва: High – 300 лумена, Normal – 100 лумена и Low – 50 лумена. Както споменах, за опериране се използва само един бутон, което по принцип е удобно. В случая особено ми хареса това, че за отделни функции е предвидено този бутон да се натиска по различен начин. За включване и изключване трябва да го натиснете и задържите 2 секунди. За преход между четири от режимите – High, Normal, Low и Hyper Constant – трябва да натискате бутона еднократно. За петия режим, Flash, т.е. мигане, трябва да натиснете бутона последователно два пъти. След това с едно натискане се връщате към режима, на който сте били преди включване на мигалката. На някого тези особености при боравене с Volt 300 може да изглеждат като усложнение, но всъщност те „спестяват“ цял един режим, което при каране по пътеките може да е от полза. Фарът помни в кой режим сте го изключили и при включване започва от него – в зависимост от ситуацията това може да е плюс или минус, въпрос на свикване е.

Достатъчни ли са 300 лумена сила на светлинния поток за каране в планински условия? Да, стига карането да е по-спокойно и със скорости до 40 км/ч. Ако обичате да карате по-бързо и агресивно, със скорости над 40 км/ч, както и по трудни, технични терени, тогава ще ви трябва по-силен фар (поне 600-700 лумена) или поне два продукта като Volt 300 – един на кормилото и един на главата. Вече споменах, че най-сериозното изпитание за фара бе участието ми в 24-часовия маратон. Двама души карахме един и същи велосипед, като Volt 300 бе монтиран на кормилото му. Аз лично при изкачванията използвах основно него, при това в режим Normal (100 лумена). За такива цели той е напълно достатъчен, особено ако човек иска да е по-пестелив към батерията. Макар и ограничено, пробвах фара самостоятелно в режим High (300 лумена) при едно от по-кратките спускания. Разликата между двата режима е чувствителна, силният режим позволява пълноценно каране надолу, но пак ще повторя – това важи при каране по не много трудна пътека със скорост около 30 км/ч. На черен път може би докъм 40 км/ч. Веднага правя и уговорката, че с осветеността на пътеката в права посока нямах проблеми, но както с всеки фар на кормилото, при острите завои оставаше една сляпа зона, която може да изчезне само с втори фар на главата. За да постигам максималната скорост, за която ми стигаше смелостта, трябваше да включа и допълнителната, по-силна светлина на каската ми.

Самата светлина от Volt 300 е достатъчно разсеяна, за да прави широко светло петно напред, а не само тънък лъч в гората, но и достатъчно фокусирана, за да осветява с приоритет препятствията, разположени 10-20 м пред велосипеда. В това отношение нямам забележки към представянето на продукта, хареса ми. Самата светлина като цвят е леко жълтеникава, топла, макар че при силния режим отива по-скоро към бяла. И по този критерий Volt 300 ми хареса. Изобщо, като качество на светлината, която осигурява, без да съм специалист в тази материя, бих му дал добра оценка.

Винаги важен въпрос е и този за издръжливостта на батерията. Вече стана ясно, че лесно можете да се снабдите и с допълнителна, но дори без нея Volt 300се справя доста добре. Първо ще започна с домашните изпитания, каквито съм прилагал и за други фарове – монтирах продукта на кормилото, насочих го към стената в тъмните часове на деня и го пуснах на най-силния режим. В продължение на 2:30 часа фарът светеше постоянно, без да промени силата си. Корпусът се нагря доста – не можех да задържа ръката си върху него дълго време. Това не води до някакви негативни последици, но го отбелязвам, защото може да има значение за някого. Още 20 минути след това фарът светеше малко по-слабо, след което угасна от раз, без да преминава към по-слаб режим. Това прави общо 2:50 часа светене (производителят посочва в описанието на продукта 3 часа, т.е. няма голямо разминаване), от които 2:30 часа без видимо намаляване на силата. Мисля, че е добре!

По време на 24-часовия маратон в смесен режим Volt 300 бе каран общо около 6 часа. Както казах, най-често той стоеше в режим Normal, но за спусканията включвах и режим High. Специално при последната си нощна обиколка, тъй като вече нямаше смисъл да пестя батерията, през половината време го карах на най-силен режим и в него все още имаше енергия за още. Така че при пресметливо, неразточително ползване този фар би могъл да стигне поне за 5-6 часа каране. Между другото, в реални условия корпусът се охлажда малко по-добре, но все пак остава доста топъл.

Заключение

Не случайно още в началото на статията определих Volt 300 като фар със средна сила на светене (по съвременните разбирания). За мен това означава, че този продукт позволява пълноценно каране в нощта, но без да се гони максимално възможната скорост или най-трудните терени. В този смисъл за по-любителски настроени карачи, за които нощните карания са рядкост или пък са чести, но без да са трудни и без самите те да карат много бързо, Volt 300 е отличен вариант, защото е добре изработен, не е скъп и батерията му издържа достатъчно дълго. За хора, които се придвижват редовно из града в тъмните часове, продуктът на Cateye също е идеален. За по-напреднали карачи, които търсят не просто разнообразието на карането по тъмно, но най-вече тръпката при бързо каране по трудни терени, Volt 300 би могъл да бъде само един от поне два фара, т.е. в ролята на спомагателна светлина при спусканията. За всеки, който не е толкова изкушен от нощните карания, но иска да има светлина в раницата за всеки случай, особено в по-кратките есенни и пролетни дни, фарът на Cateye също върши чудесна работа.

+

Качествено изработен фар със средна сила на светене.

Батерията може да се свали и да се замени с резервна.

Издръжливостта на батерията е доста добра.

Удобна скоба за кормилото, която не изисква инструменти при монтаж/демонтаж.

За контакти:

„Макском“ ЕООД
тел.032 600 870
http://maxcombike.com/

{gallery}products_test/2015/test-2015_cateye-volt-300_pics{/gallery}

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>