Shimano Deore – пълна серия

От гледна точка на българския пазар Deore е може би най-важната серия компоненти на Shimano. Това е така, защото в определен момент до нея достигат почти всички нови технологии, въведени по-рано в групите от по-висок клас, и обикновено се задържат именно на това ниво, т.е. към по-евтините групи се „промъкват“ само някои нововъведения, докато Deore обикновено може да се похвали с почти всички „екстри“, които вече са станали познати чрез XTR, XT или SLX. Разликата е, че тук материалите обикновено са различни, което води до малко по-високо тегло, но такъв подход е напълно оправдан за продукти, които са позиционирани в средния клас. Последното е още една причина за важността на групата Deore – тя е прагът, от който велосипедът вече може да се брои за среден клас като ниво на оборудване, т.е. тези компоненти са подчинени на идеите за издръжливост, здравина, прецизност и функционалност, необходими за сериозно каране в планински условия и предложени на потребителите с достъпна цена. Всичко това бе създадено като традиция през годините и всяко следващо поколение на групата Deore се стреми да отговори на тези изисквания, включително и настоящото.


Именно него имах възможността да пробвам през последната една година – пълен комплект компоненти: скорости и спирачки. Държа да направя и уточнението, че освен този комплект, монтиран на твърдака на брат ми (Ram HT2), преди това или успоредно с него покарах някои от компонентите и като окомплектовка на тестови велосипеди (Drag Hardy TE, Drag 29er TE, Sprint Addicted Elite, Sprint Radical Deluxe), така че реално опитът ми с тази серия Deore вече е повече от две години и включва изминати поне 2000 км. Конкретно този комплект обаче е каран един сезон и има зад гърба си над 500 км – нищо не са, но както казах, ползвах чужд велосипед за пробата, а и физически нямам нито време, нито възможност да карам повече, предвид другите велосипеди и продукти за тестване. В този смисъл предишният опит със същото поколение Deore бе добре дошъл, защото определено имах натрупани полезни впечатления.

В следващите редове ще представя впечатленията си от всеки компонент поотделно, включително плюсове и минуси, а в заключението ще се върна отново към цялата група.

Важно! Тъй като дистрибуторът на Shimano за България не определя препоръчителни цени за продуктите на марката, в статията са посочени ориентировъчни цени, изготвени чрез бързо проучване в родната търговска мрежа. Тези цени не обвързват по никакъв начин дистрибутора или друг търговец. Цялата група тествани компоненти (вкл. спирачки) може да се купи на цена около 700-750 лв.

Заден дерайльор RD-M615-SGS-S

Цена: 70-90 лв.

Едва ли има друг компонент, при който прехвърлянето на технологии от по-скъпите серии да е толкова очевидно. RD-M615-SGS-S е за 10-скорости и използва технологията Dyna Sys (цялостна концепция за подобряване движението на велосипеда чрез по-близки предавателни отношения, по-оптимални комбинации от предавки, по-леко и прецизно превключване), но това е най-малкото, което може да се каже за него. По-важното е, че този дерайльор е от типа Shadow Plus, което го прави и на теория, и на практика наистина добър за каране в планински условия.

Редовните читатели на МТБ-БГ вероятно знаят, че дерайльорите от серията Shadow се отличават с компактна и прибрана по-близо до рамката конструкция, което помага да бъдат по-рядко засегнати от удари в камъни, мушкане на клони и прочие застрашаващи събития. Смело мога да кажа, че това не са само думи на хартия – дори при оставяне на велосипеда на земята откъм дерайльора се вижда с просто око как той остава на по-безопасно разстояние, същото е и при каране по пътеките. Вярно е, че при моделите с дълго рамо последното стои може би с 1 см по-ниско до земята, но на практика не съм имал проблеми с това, особено пък с оглед но новите велосипеди с по-големи размери на колелата (27.5 и 29).

Друг елемент на Shadow технологията е блокажът на движението на тялото на дерайльора към рамката. Тези от вас, които карат отскоро и са имали удоволствието да започнат направо с велосипед от среден клас, може дори да не разберат за какво става дума, може да не са се срещали с по-стария тип дерайльори, при които тялото можеше да се движи в посока напред и при скокове или преминаване през груби неравности се случваше да се удря в рамката, което водеше най-малкото до неприятни шумове. Технологията Shadow премахна тези характеристики от дерайльорите на Shimano (среден и висок клас), което доведе не само до по-тиха работа, но и до стабилизиране на веригата, тъй като по този начин тя се лашка по-малко.

Добавката Plus бе следващата стъпка в тази насока, а именно – добавяне на съединител/стабилизатор в ставата между рамото и тялото на дерайльора. Този елемент създава допълнително триене и затруднява движението на рамото напред, но без да го блокира. По този начин лашкането на веригата намалява още повече, тъй като силите, които го пораждат, трябва да преодолеят по-голямото съпротивление на стабилизатора, но все пак, ако са достатъчно големи, рамото ще се придвижи повече или по-малко напред. Както се вижда на снимката горе, има и един ключ, който може да деактивира стабилизатора – използва си при монтаж/демонтаж на задното колело, за да е по-лесно да измъкнете колелото. Дори да го забравите изключен, не е фатално – дерайльорът ще работи като такъв без стабилизация на рамото.

Усеща ли се реално подобрение от тази стабилизация? Определено да! При агресивно каране веригата има много по-малка склонност да подскача и да се мести самоволно от голям на малък венец – да си призная, изобщо не си спомням за такъв случай, но нека се застраховам, че в рамките на две години може да е имало една-две ситуации. Със сигурност цялостното ми впечатление от четирите велосипеда с такъв дерайльор е за напълно безпроблемна експлоатация.

Тук е редно да отбележа, че съм карал и дерайльора RD-M610-SGS-S, който също е от типа Shadow, но без стабилизацията на рамото. Трябва да призная, че той също ме учуди с тихата си работа и не съм имал проблеми с падане на веригата, но все пак за моето каране бих предпочел вариантът Plus.

Освен посочените дотук черти, RD-M615-SGS-S се отличава и с прецизно, гладко превключване на предавките. На нито един от велосипедите не съм имал каквито и да е проблеми в това отношение, а те са карани в най-различни условия – от прах до кал, като в тяхна полза мога да добавя факта, че по принцип не съм от най-грижливите стопани, т.е. не съм „глезил“ компонентите с почистване и лъскане след всяко каране – такива „бонуси“ им се полагат само при натрупване на повечко мръсотия или каране в наистина гадни условия. 

Между другото, с един от тестовите велосипеди успях да вкарам задния дерайльор в спиците – така и не разбрах дали някакъв клон по пътеката помогна за това или нещо друго. Важното е, че дерайльорът се оказа доста здрав – сменяемото ухо на рамката замина, но по дерайльора нямаше никакви сериозни поражения, изкривявания и т.н. Разбира се, в подобни случаи е важно човек да има и късмет – отчитам го, както и това, че инцидентът се случи малко след потегляне, т.е. с не много висока скорост.

Теглото на дерайльора е 328 грама и е единственият индикатор за това, че говорим за по-достъпен като цена продукт. Откъм технически характеристики мога да спомена капацитет 43 зъба, максимална разлика между предните венци 22 зъба и съвместимост със задни касети от 11-32 до 11-36 зъба.

+

Надеждна конструкция с компактен и прибран дизайн, предпазваща дерайльора от удари и съприкосновения.

Отлична стабилизация на веригата.

Много добро, прецизно и леко превключване на предавките.

По-високо тегло спрямо дерайльорите във високия клас.

Команди SL-M610-I

Цена: 80 лв. (за чифт)

В групата Deore има два вида команди – едните са предвидени за самостоятелно монтиране и имат дисплей, показващ предавките – такива съм карал на някои от споменатите тестови велосипеди. Другите са проектирани за комбиниране със спирачните лостчета чрез технологията I-Spec – този модел бе включен в моя тестов комплект. При него дисплеят за предавките липсва, което за по-напреднали колоездачи е плюс, защото спестява и няколко грама, а за по-начинаещи вероятно ще е минус. Комплектът от две команди с брони и жила тежи 370 грама, т.е. по-малко от 200 грама „на парче“, което не е никак лошо.

И за двата модела команди мога да кажа, че правят превключванията леко, приятно и отчетливо. Освобождаващото лостче е с двупосочно действие, т.е. можете да свалите от по-висока към по-ниска предавка както с натискане напред, така и назад. На теория това позволява да действате само с палец. На практика на мен лично командите на Shimano винаги са ми били по-удобни и ергономични за опериране с палец и показалец – така беше и в този случай.С голямото лостче, което опъва жилото, можем да правим по няколко превключвания наведнъж.

Монтажът I-Spec е удобен, не ми създаде никакви проблеми и позволява добро напасване на командата спрямо спирачното лостче в посока нагоре-надолу и наляво-надясно.

Както и задният дерайльор, командите в серията Deore също са част от 10-скоростната технология с търговско наименования Dyna Sys. Съществен плюс на предната команда е, че е съвместима и с два, и с три венеца. Има едно малко ключе, чрез което можете да промените тази настройка. Колкото и да е учудващо, брат ми веднъж успя дори да го премести, без да разбере и без да предполага за тази функция на командата, поради което помисли, че нещо се е развалила, оставайки с една предавка по-малко отпред. Преди да си мислите такива неща, първо проверете това малко ключе от долната страна.

+

Компактни, ергономични и леки.

Леко и отчетливо превключване на предавките.

Предната може да оперира с 2 или 3 венеца, за целта има превключващо палче от долната страна.

Вариантът I-Spec е без дисплей и е насочен към по-напреднали потребители.

Лесен и пълноценен реглаж спрямо кормилото и спирачното лостче.

Липсата на дисплей за предавките може да е недостатък за начинаещи колоездачи – за тях е по-добре да се насочат към другия вариант на командите.

Преден дерайльор FD-M610

Цена: 35-60 лв.

Какво толкова да кажа за компонент като предния дерайльор, освен че работи напълно безпроблемно, дори когато е омацан с кал, както се вижда и на снимката. Веднъж настроен, не ми се наложи да правя никакви корекции в рамките на целия сезон.

Конкретно този продукт е един от няколкото варианта предни дерайльори в серията – по-специално с гривна за монтаж към седалковата тръба, с горно люлеене, за 3 венеца. Има още няколко други варианта – за 2 венеца, с долно люлеене и с директен монтаж към рамката. Общо за всички тях е, че Shimano са се постарали да направят клетката за веригата колкото се може по-компактна, особено откъм гумата, за да увеличат свободното пространство там – както за да не се задръства с кал, така и за да има място за по-големи гуми.

Техническите параметри на компонента включват: горно люлеене; двупосочно теглене на жилото (отгоре или отдолу, в зависимост от пътя за него по рамката); капацитет 18 зъба; максимален размер на предния венец 42 зъба; линия на веригата 50 мм; ъгъл между седалковата тръба и стойките на веригата – 66-69°; скобата за монтаж е съвместима (чрез допълнителни подложки) и с трите размера седалкови тръби – 28.6/31.8/34.9 мм. Теглото му е 147 грама (+10 грама за подложката, ако се ползва.

+

Напълно безпроблемен монтаж.

Напълно безпроблемна работа.

Курбели FC-M610

Цена: 160 лв.

Този компонент чудесно онагледява идеята, стояща зад маркетинговото име Dyna Sys. Те са с три венеца, но два от тях са по-малки спрямо „стандартните размери“ при поколенията с 9 скорости отзад. Ако тогава най-често срещаната комбинация беше 22-32-42 зъба, то при FC-M610 венците са 22-30-40 зъба. Това кореспондира с идеята за постигане на по-близки предавателни отношения, по-малки стъпки в скоростите, а в същото време е и добре дошло с оглед на по-големите размери колела – 27.5 и особено 29. За хората, които имат повече сила в краката и/или карат предимно по равни терени, се предлага и вариантът FC-M612, който е с венци 24-32-42 зъба.

И в двата случая курбелите вървят в комплект със средно движение, което е с лагери, изнесени извън рамката. Оста с диаметър 24 мм е част от десния курбел, монтажът е лесен и стабилен, а разликата при тази конструкция, наречена 2-Piece Crankset, спрямо Hollowtech ІІ е в това, че тук алуминиевото тяло на курбелите е плътно, а не кухо. Въпреки това теглото остава добро – целият комплект с оста и средното движение закова везната точно на 1000 грама (175 мм дължина).

На много места се коментира издръжливостта на средните движения с външни лагери на Shimano, но аз лично, откакто ползвам такива (включително и на личния си велосипед), не съм имал никакви проблеми с трудно въртене, скърцане, задиране или блокиране. Така че от моя гледна точка системата е напълно безпроблемна, но нека спомена, че на други хора им се налага да сменят касетата веднъж на един или два сезона.

Едва ли има нужда да повтарям, че превключванията на предавките са леки и безпроблемни – това зависи и от другите компоненти, които вече разгледах, така че общо мога да кажа, че съм напълно доволен от серията Deore в това отношение.

+

По-малките размери на големия и средния венец в комбинация с 10-скоростната касета отзад, осигуряват плавен преход между предавките и правят скоростната система добре пасваща на велосипеди с по-големи колела, като 29ките например.

Задна касета CS-HG62-10

Цена: 50-60 лв.

И за този компонент не мога да „разтягам локуми“ – 10-скоростната касета в серията Deore просто работи и го прави добре. Преходът между предавките е плавен, превключванията са леки, дори когато са под натоварване, а теглото ѝ е 386 грама – говорим за варианта с 11-36 зъба, защото има и малко по-компактна опция с 11-34 зъба.

За любознателните ще цитирам точния размер на зъбните колела при двата варианта: 11-13-15-17-19-21-24-28-32-36 и 11-13-15-17-19-21-23-26-30-34. Аз лично във всички случаи бих предпочел варианта, който пробвах, т.е. с 36 зъба най-голям венец. Карането ми неминуемо включва наклони, при които и най-ниските предавки са добре дошли – компонентите Deore ми ги осигуриха.

В този ред на мисли ще спомена, че макар касетите с венец 36 зъба да са създадени главно за курбелите с два венеца, на мен ми пасват чудесно и при три венеца отпред. „Като ще е гарга, да е рошава“, както е казал народът. Встрани от тези мъдрости, специално за по-начинаещи колоездачи, за хора с по-тежки велосипеди или за такива, каращи по твърде разнообразни терени, 3х10 скоростната система Deore дава чудесни възможности и голям набор от предавки за всяка ситуация.

Верига CN-HG54

Цена: 27-40 лв.

10-скоростната верига Super Narrow HG-X e разработена в пълен синхрон с останалите компоненти от групата и тежи 280 грама. Вътрешните пластини на звената са проектирани така, че да препятстват падането на веригата от венците и да осигуряват по-добро превключване под натоварване, а хромираното покритие на щифтовете повишава износоустойчивостта. Едва ли мога да ви кажа нещо повече от това за подобен компонент – не съм от хората, които късат вериги, така че не съм имал никакви проблеми от подобно естество.

Спирачки BL-M615 + BR-M615

Цена: 120-130 лв. за спирачен лост + спирачен апарат, без диск

В каталога на Shimano има няколко модела спирачки, които се отнасят или гравитират около серията Deore, но именно този модел е водещият и с най-добри характеристики. Не е случайно, че той в най-голяма степен прилича на спирачките от горните класове – и лостчето, които е с много удобна и компактна ръкохватка, предназначена за един или два пръста, и двубуталният спирачен апарат, който може да се използва и с накладки с радиаторчета, каквито се предлагат при по-скъпите серии.

Както и останалите спирачки на японския производител, М615 използват минерално масло и са проектирани за лесната му смяна и обезвъздушаване. Не ми се е налагало обаче да прибягвам до тези операции, така че само по сведения от други хора мога да твърдя, че те се извършват сравнително лесно.

Съществен елемент на спирачките М615 е механизмът ServoWave, който води до увеличена спирачна сила. Действително, мощта на спирачките при 180 мм дискове е впечатляваща, постоянна и в нито един момент не съм усетил нужда от повече. Макар Deore да са среден клас компоненти, тези спирачки определено са конкурентни дори на доста по-скъпи продукти и със сигурност няма и помен от липса на мощ.

Мнозина казват, че спирачките на Shimano нямат добра модулация – вярно е, че ходът на лостчетата е сравнително къс и спирачките са от по-рязко спиращите, но не бих казал, че им липсва съвсем възможността за дозиране на спирачната сила. В това отношение аз може би не съм идеалният съдник, защото доста бързо и лесно свиквам с усещането на различни спирачни системи – по-меки или по-твърди лостчета, по-плавно или по-бързо натрупване на спирачната мощ и дори с различната форма на спирачните лостчета. Така че, пак казвам – силата на М615 идва бързо, но аз лично нямах проблеми да я контролирам. Да, на пазара има спирачки, които са по-добри в това отношение, но за някои хора това е от голямо значение, за други не толкова.

Спирачните лостчета са ми много удобни, може би най-удобните с марка Shimano, които съм ползвал, като в това отношение ги приравнявам изцяло с по-скъпите модели на компанията, до които обаче съм се докосвал по-скоро инцидентно. Късите ръкохватки са идеални за спиране с един пръст и чрез скобата I-Spec лостчетата лесно се комбинират с командите, като разположението и на двата компонента се регулира лесно за постигане на най-удобна позиция. Реглажът за отдалечеността е с шестогран, който е лесно достъпен.

По отношение на теглото М615 не са шампиони – 315 грама за предната (без диск и преходник) и 328 грама за задната, плюс 148 грама за диск 160 мм, 174 грама за диск 180 мм и 30 грама за преходник с болтовете, но това се компенсира от изгодната цена.

+

Много силни спирачки.

Много удобни спирачни лостчета.

Възможност за комбиниране с командите.

Удобен реглаж за отдалечеността, макар и с инструмент.

Изгодна цена.

Спирачките са от по-хапливите, макар че аз нямах проблем с това.

Заключение

Завършвам с това, с което започнах – представеното за 2014 г. поколение на групата Deore, което е актуално и в момента, постига изключително добър баланс между достъпна цена, прилично тегло на компонентите и много добри характеристики както на хартия, така и в реални условия. Технологиите, присвоени от по-скъпите серии, засягат ключови елементи и водят до съществено подобрение спрямо предишното поколение. По този начин собствениците на велосипеди със среден клас окомплектовка не са лишени от нищо важно и могат лесно да се възползват от хубава 10-скоростна система с плавен преход между предавките, прецизна работа на компонентите и добра стабилизация на веригата, плюс отлични спирачки със солидна мощ и удобни лостчета. Опитвам се да се сетя за нещо повече, което човек би могъл да желае в този ценови сегмент и просто не мога да намеря такова – с ръка на сърцето мога да кажа, че ако бих си купил по-скъпи компоненти (например Deore XT), това е най-вече заради по-ниското тегло и по-скъпите материали, а не толкова заради някакво съществено функционално предимство.

Освен това, макар че аз пробвах конкретно изброените компоненти, серията Deore включва и други варианти за много от тях. Достатъчно е да спомена например курбелите с два венеца, множеството предни дерайльори и дори различните варианти за заден дерайльор и за команди. Всичко това осигурява добър избор както на производителите при вграждане на компоненти от тази серия в готовите велосипеди, така и на потребителите при покупка в магазина. Независимо с какъв размер на колелата е велосипедът ви, с колко предавки го искате и какво е карането ви (по-лежерно, по-спортно или по-агресивно при спусканията), в групата Deore ще намерите подходящи компоненти и няма да се наложи да изсипете една торба с пари за тях.

От моя гледна точка, съобразявайки се и с българския пазар, това е може би най-изгодната, с най-добро съотношение цена-качество серия на японския производител, поне в настоящия момент. Определено препоръчвам!

За контакти:
BG-EUROTRADE Ltd

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>