Sprint Radical Deluxe

През месец февруари Sprint показа първата си голяма изненада за 2013 г. – велосипедът с 27.5-цолови колела Radical. По-късно се появиха и други интересни неща от тях, като достъпни ХС байкове с карбонови рамки, а през пролетта всички тези модели бяха и в магазините. Тогава производителят реши да предостави един от тези нови продукти и на нашия екип за бърза проба, впечатленията от която ще прочетете в следващите редове.

Макар че карахме велосипеда само 3 седмици (освен мен, той бе пробван и от брат ми), километрите се трупаха бързо, тъй като с него два пъти бе завъртяна Обиколката на Витоша – веднъж от брат ми в рамките на състезанието и още веднъж от мен след това. Останалите 100 км бяха навъртяни по пътеките и пътищата около Говедарци, което включваше и някои доста технични участъци. Благодарение на всичко това смятам, че успях да усетя повечето характерни черти на Radical Deluxe и да го пробвам по достатъчно разнообразни терени, но все пак тестът си остава краткосрочен от гл.т. на издръжливост на компонентите и т.н.

Преди да продължим, вижте характеристиките на продукта:

Продукт:

Велосипед Sprint Radical Deluxe 27.5
За повече подробности вижте пълната окомплектовка по-долу.

Размер: М, 43 см / 17 инча
Тегло:

Тегло на целия велосипед с посочената по-долу окомплектовка – 12.72 кг.

Цена: 1999 лв.
Продължителност на ползването: 3 седмици / 300 км
Други модификации на модела/продукта: В линията Radical има още един модел с по-нисък клас части и цена 999 лв.

Геометрия:

Данните са измерени от мен и може да се различават от тези, посочени от производителя.

Ефективна горна тръба: 585 мм
Седалкова тръба: 430 мм
Междуосие: 1100 мм
Стойки на веригата: 440 мм
Височина на средното движение (с гуми 29х2.2): 310 мм
Челен ъгъл: 69°
Ъгъл на седалката 72°
Препоръчителен ход на вилката: 100-120 мм

Окомплектовка: 
Велосипедът е каран с компонентите,  изброени по-долу.

Рамка: Материал на рамката: алуминиeва сплав 6061, хидроформовани тръби с променлива дебелина на стените. Конусовидна челна тръба за полуинтегрирани чашки 1.5 – 1 1/8. Само за дискови спирачки, директно закрепване на задния спирачен апарат (РМ 160 мм).
Предлага се в 3 размера.
Вилка: Rock Shox Reba RLT 27,5, 9 мм QR ос, въздушна пружина SoloAir, 120 мм ход, конусовиден стержен, дистанционно заключване
Чашки: FSA Orbit 1.5 ZS, 1.5″ – 1 1/8″
Лапа:

FSA, дължина 70 мм

Кормило:

FSA 31.8x18x680 мм

Ръкохватки: Velo VLG, притягащи се
Спирачки: Хидравлични дискови Shimano BR-M575, ротор SM-RT54, 180 мм
Команди: Shimano SL-M591 Deore
Преден дерайльор: Shimano FD-M670 SLX
Заден дерайльор: Shimano RD-M781 Deore XT GS 10-скоростен
Верига: Shimano CN-HG74, 10-скоростна
Задни венци: Shimano CS-HG62-10 Deore, 11-36T, 10 скорости
Курбели/средно движение: Shimano FC-M670 SLX, 42X32X24 зъба
Колела:
(главини, капли и спици)
Капли Mach1 27.5″ NEO DISC
Shimano FH-M629
Гуми (външни):

Предна Schwalbe, Nobby Nic Evo, сгъваема 57-584 (27.5×2.25)
Задна Schwalbe, Racing Ralph Evo, сгъваема 57-584 (27.5×2.25)

Кол за седалка:

Ritchey 31,6×350 мм

Седалка: Selle Italia Q-Bik Flow
Педали: Exustar E-PM82 Alloy MTB, Alloy Cage

Тази статия е подготвена със съдействието на:


За мен това бе първа среща с най-новия и модерен размер колела – 650В/27.5 цола. Въпреки това не бих си позволил някакви генерални обобщения на базата само на един такъв байк. Освен това на особеностите на тези нови байкове, сравнени с другите два размера на пазара – 26 и 29 цола – смятам да обърна внимание в отделна статия. Доколкото все пак тази година почти всички говорят и коментират 27ците, ще кажа, че след срещата с Radical този размер ми се стори много по-близък до 26-цоловите, отколкото до 29-цоловите велосипеди. Разликата между 26 и 29 за мен беше отчетлива, докато между 26 и 27.5 бе изцяло в границите на различността, която може да се дължи в същата степен и на геометрията, балона на гумите и т.н. Засега спирам до тук с тази тема, за да се насоча към самия велосипед, взет сам за себе си.

Рамката на Radical Deluxe е напълно съвременна от гл.т. на технологии и характеристики. Хидроформоването отдавна се използва дори и при по-евтини рамки, така че не е учудващо да го видим и тук, както и тръбите с променлива дебелина на стените. Горната и долната тръби са със сложно сечение, най-близко е до определението за трапец, като при горната тази форма е обърната с върха надолу. Горната тръба също така е и леко извита по цялата си дължина. Всичко това, освен че придава „засукан“ външен вид на рамката, може да се обясни и с чисто конструктивни причини – да се спести тегло, да се осигурят коравина и здравина в ключовите области. Челната тръба е масивна, конусовидна, за полуинтегрирани чашки. Хубав детайл, който ми направи впечатление, бяха поликарбонатните предпазни стикери за местата, където броните се трият в рамката. Самата боя също изглежда доста качествена, но това е само предположение, доколкото не може да се каже, че 3 седмици каране са предизвикателство за издръжливостта ѝ. Предният триъгълник разполага с два чифта отвори за поставяне на бутилки за вода, а пътят за жилата и маркучите е от долната страна на горната тръба (за дерайльорите) и от долната страна на долната тръба за маркуча на задната спирачка – вероятно е избран така заради директния монтаж на спирачния апарат към РМ уши между стойките на веригата и стойките на седалката. Това е техническо решение, което доскоро се срещаше само при скъпите рамки, но ето, че тази година го виждаме и в по-достъпни модели и е радващо, че българските производители като Sprint, го предлагат в средния клас велосипеди. Тръбите на задницата също са изваяни в сложни форми – важното е, че остава достатъчно място и за гуми с голям балон. Единственият малък проблем, който имах с рамката, бе това, че седалковата тръба се нуждаеше от леко райбероване (престъргване отвътре), за да не задира колът за седалката в нея.

Като споменах мястото между рамката и задната гума, ще отбележа и единственият (по-скоро теоретичен, отколкото практически) недостатък в геометрията на Radical – това е излишно дългото разстояние между средното движение и задната ос. То е 440 мм, което в някои случаи е достатъчно дори за 29-цолово задно колело, а при Radical Deluxe, чиито гуми в никакъв случай не бяха с малък балон, ясно си личеше, че има мегдан задницата да се скъси поне с 10 мм. По-късата задница винаги се разглежда като плюс за маневреността и пъргавостта на велосипеда. Аз лично нямах проблеми и със споменатата дължина, тъй като повечето ми лични велосипеди (бидейки предимно с окачване) са били сходни по този показател, но със сигурност ще е по-добре, ако в бъдеще Sprint скъсят малко това разстояние, тъй като не виждам никакъв проблем да бъде направено.

Оттам нататък за геометрията мога да кажа само хубави неща – всъщност тя се оказа далеч по-добра от посоченото от самия производител напролет при представянето на велосипеда! Рядко се случва напоследък да има несъответствия с официалните данни, но в случая те бяха изцяло за добро. Ако човек погледне таблицата с геометрията в тази статия, ще остане с впечатление за една доста дълга рамка с голям челен ъгъл, т.е. би помислил, че Radical Deluxe е велосипед, който ще е подходящ само за ХС каране и то по-спортно. От тази гл.т. вилката със 120 мм ход дори би изглеждала странно. В действителност се оказа, че вилката си е съвсем на място, защото геометрията е много по-отпусната и универсална, благодарение на челния ъгъл, който при 120 мм ход отпред е 69°! Седалковият ъгъл също е по-малък от посоченото – 72°, но не прекалено малък, така че ефективността при педалиране бе добра. Дължината на горната тръба също се оказа по-малка – 585 мм е ефективната, 570 мм е реалната. Това ще рече, че рамката е достатъчно дълга, за да е удобна за изкачване и за спускане с по-висока скорост, но е изцяло в рамките на нормалното за размер М – даже ще кажа, че за мен подобни стойности са идеални, тъй като не обичам да се чувствам сбит при каране. Като допълнителен плюс, имащ отношение към геометрията на велосипеда, ще отбележа и по-късата лапа – тя осигурява повече пъргавина в управлението и допълнителна увереност при стръмни спускания, като в същото време допълва добре сравнително дългата горна тръба. Иначе казано, ако избягаме от прекаленото детайлизиране, геометрията на Radical Deluxe е много добра и позволява както ефективно катерене, така и доста увереност при спусканията.

Със споменатите по-къса лапа и малък челен ъгъл, със 120 мм ход отпред, Radical Deluxe не се плашеше нито от високата скорост надолу, нито от праговете и стръмните, технични участъци. Мисля, че именно на споменатите детайли се дължеше стабилността и увереността при спусканията, а не толкова на размера на колелата. Дори със сравнително висока седалка (тъй като прибирането на кола бе ограничено от отворите за бутилка на седалковата тръба) преодоляването на трудни препятствия не беше проблем. Отново ще повторя, че като усещане за габарити и като маневреност и начин на завиване байкът бе много по-близо до 26-цоловите велосипеди, които съм карал, отколкото до инертността на 29-цоловите, макар че малкият челен ъгъл вдъхваше повече сигурност в сравнение с типичните ХС велосипеди, а по-дългите стойки на веригата добавяха стабилност при каране на скорост, но може би ограничаваха малко велосипеда при остри завои на тесни пътеки. Все пак преодоляването на серпентини и други засукани участъци не беше трудно, поне за мен.

При изкачване и каране по равно Radical Deluxe бе един бърз и леко вървящ велосипед, за което заслуга има и приятното тегло. Всъщност на равен терен това бе един от най-бързите велосипеди, които съм карал до момента. Наличието на 30 предавки, включително най-ниски, бе добре дошло и за най-стръмните баири, както и за най-бързите асфалтови спускания. Дългата горна тръба и обърнатата лапа и кормило с малко издигане позволяват, въпреки сравнително големия ход на вилката, човек да „захапе“ кормилото и да натиска ефективно педалите. Именно тук ще спомена и някои дребни промени, които направих по велосипеда, за да го нагодя към себе си. На първо място, лапата, която по принцип бе обърната още при сглобяването (вместо с наклон нагоре – с наклон надолу), все още държеше кормилото малко високо заради няколкото дистанционни шайби. Аз ги преместих отгоре, така че свалих кормилото с повече от 1 см, което за мен бе идеално. Ако пък сте любители на високите „предници“, ще имате голямо поле за изява, макар че за агресивно каране и добро завиване по-ниското кормило е плюс. Колът за седалка е с изнесена назад глава, което при така описаната геометрия бе излишно, поне за моя ръст, така че се наложи да плъзна седалката максимално напред.

Окомплектовката на Sprint Radical Deluxe може да бъде описана само по един начин – страхотна! Смело ще кажа, че като съотношение цена-качество това е един от най-добрите велосипеди, които можете да купите на българския пазар. Въздушната вилка е Rock Shox Reba – лека и добре работеща, тя имаше и дистанционно заключване. По принцип не ползвам често тази екстра, но при Обиколката на Витоша тя се оказа повече от полезна в честите случаи, когато се изправях на педалите за повече или по-малко време. Освен това можете да настройвате скоростта на разгъване и прагът за отключване. 120 мм ход бяха добре дошли при техничните спускания около Говедарци, а и по Витошките пътеки. Друг важен компонент при спускането са спирачките и като цяло Shimano не ме разочароваха, тъй като те имат добри продукти дори и в началния клас. Имаше обаче нещо с накладките на този модел (предполагам бяха органични), защото в студено състояние или след намокряне, при първото спиране „захапваха“ по-слабо и чак след това идваше нормалната спирачна сила. Иначе тя бе достатъчна, което не е учудващо при дискове 180 мм – даже бих казал, че отзад роторът спокойно можеше да е и 160 мм.

Скоростната система е отлична – вече споменах, че 30-те предавки покриват всички условия на каране и нуждите на всеки потребител. В този смисъл не за пръв път ще споделя, че ги намирам за по-доброто решение при велосипеди в началния и средния клас, където се предполага, че потребителите все още не са се ориентирали напълно относно стила си на каране, докато 2х10 са по-подходящи за напреднали потребители, които могат да преценят от каква точно комбинация имат нужда и от кои предавки могат да се лишат в полза на по-ниското тегло. Оборудването включва както компоненти от серията Deore, така и от по-високите класове SLX и Deore XT, което не е толкова често срещано при цена около 2000 лв. При каране всичко работеше отлично – дори и в кал предавките се сменяха без проблеми, макар и не чак толкова гладко, както на сухо. Едва към края на пробния период възникна нужда от леко донастройване на задния дерайльор, след като при всички карания велосипедът се бе срещнал с доста кал и влага. Единственото, което не ми хареса в скоростната система, бяха дисплеите на командите Deore. Те са разположени така, че на практика не позволяват монтирането на спирачните лостчета от вътрешната страна на кормилото спрямо тях. Пробвах най-различни конфигурации, но винаги или спирачните лостчета ми идваха прекалено далеч или близо, или палчетата на командите. Добрата новина е, че дисплеите могат да се демонтират; лошата е, че от тази година капачките, които се поставят на тяхно място, май не идват в комплект с командите, а трябва да се закупят отделно. За всичко това Sprint едва ли имат „вина“, но имайте предвид, че може да се наложи да си купите въпросните капачки.

Колелата на велосипеда също изглеждаха на ниво и бяха в тон с общата цветова схема – не съм имал проблеми с каплите, нито с главините, освен един случай на разхлабен QR лост на предното колело, но това са неща, които човек винаги трябва да проверява в първите седмици след покупката на нов велосипед. Комбинацията от гумите Nobby Nic/Racing Ralph на Schwalbe е една от най-универсалните за ХС/АМ велосипеди и не ме разочарова по разнообразните терени, където бе каран велосипедът. Без допълнителната защита Snake Skin обаче не мина много време, преди да се появи първия разрез в стената на задната, така че ако карате по-агресивно, бъдете готови за такива неща.

Стандартната окомплектовка включва и комбинирани педали с платформа от едната страна и автомат от другата. Подобен избор винаги ще е спорен и аз лично не мога да го коментирам, тъй като нямах подходящи парчета, за да пробвам точно тези автомати, затова бързо ги смених с моите лични. От една страна, такъв компонент изглежда добро решение за хора, които искат да пробват кое ще им е по-удобно. От друга страна, много от пробвалите такива автомати не ги харесват и смятат, че е по-добре да се пробва направо с двустранни автомати.

За някои от периферните компоненти вече споменах – кормилото и лапата бяха удобни, колът за седалка според мен можеше да е и без изнесена назад глава, освен това се наложи още в началото да го разглобя и намажа с тънък слой грес, за да не скърца. Ръкохватките са притягащи се към кормилото, тънки и доста удобни. Седалката е Selle Italia – по-евтин модел, но вероятно ще е удобна за доста хора. На мен самия при по-къси карания (до 40-50 км) ми беше добре, но при Обиколката на Витоша след средата взе да не ми харесва.

Да си призная, когато видях стойността, изписана на везната, и я сравних с окомплектовката на велосипеда, малко се учудих откъде идва това тегло. Не че е високо за този ценови клас, много си е добро даже – след смяна на педалите, които са бая тежки, байкът тежеше около 12.5 кг, но реално със смяната на още 2-3 компонента (спирачки, кол за седалка, може би и кормило или капли/колела) байкът може да олекне с още половин-един килограм.

Като заключение ще кажа, че оборудването на велосипеда е толкова добро, че дори само заради него той би получил висока оценка, независимо от това дали е 27.5, 26 или 29-цолов. Още по-хубаво е, че тези компоненти са монтирани на рамка, която се оказа доста приятна като геометрия и по-къси стойки на веригата са единственото, което бих променил в нея. Казано кратко и ясно, Sprint Radical Deluxe е един отличен ХС велосипед, който никак не се плаши и от сериозни спускания, което го прави много универсален, а това, че е 27.5, за мен се оказа най-маловажният детайл. Така че, ако смея да го препоръчам горещо на читателите на МТБ-БГ, то е не заради „модерния“ размер на колелата, а заради това, че просто е един чудесен маунтин байк.

+

Добра геометрия, която позволява агресивно и уверено каране надолу.

Добре изработена рамка с много съвременни детайли.

Отлична окомплектовка за тази цена с качествени компоненти и добро тегло.

 

Стойките на веригата могат да са с около 10 мм по-къси.

Дисплеите на командите на мен лично ми пречеха, т.е. бих ги махнал.

{gallery}products_test/test0102_pics{/gallery}

За контакти:

www.bikesport.bg
Пловдив, ул. „Голямоконарско шосе“1
Тел: +359 / 32 / 921 925
e-mail: [email protected]

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>