Garmin GPSMAP 64s

Редовните читатели на МТБ-БГ сигурно помнят, че от пролетта на 2015 г. дистрибуторът на Garmin за България стана партньор на сайта ни по отношение на GPS техниката. Едно от конкретните проявления на това партньорство бе предоставянето на добър уред за GPS навигация за нуждите на МТБ-БГ, по-специално за проучването и описването на маршрути – конкретният продукт в случая беше Garmin GPSMAP 64s. И макар че известната народна мъдрост гласи, че „на харизан кон зъбите не се гледат“, една от основните уговорки с нашите партньори бе да споделя впечатленията си от този уред, които можете да прочетете в следващите редове.


Продукт: GPS приемник Garmin GPSMAP 64s с външна антена, външни бутони, удароустойчив корпус и защитен цветен дисплей.
Размери: 6.1 x 16.0 x 3.6 см
Тегло: 170 грама (без батерии) + 15 грама стойка за кормило
Цена: 585 лв. в чист вид
Продължителност на ползването: 6 месеца / 520 км
Продуктът е ползван съвместно с: Няколко велосипеда, няколко модела раници
Други модификации на модела/продукта: От същата серия са и моделите GPSMAP 64 и GPSMAP 64 ST.

Както винаги, започвам с много уточнения, като най-важното засяга избора на точно този модел за моите нужди. Честно казано, можех да избера за целите на партньорството ни с Garmin всеки друг уред, дори някой от най-скъпите представители на специалната колоездачна серия Edge със сензорен екран и безброй спортни и колоездачни функции, но за мен от най-голямо значение бе не цената на продукта, а специфичната комбинация от качества, които да паснат най-точно на начина, по който го ползвам. В този смисъл основните ми приоритети бяха: максимално точен и силен GPS приемник; максимално здрав и защитен от всякакви външни условия корпус; максимална енергийна независимост. Далеч по-назад бяха качества като компактни размери, модерни функции, спортни статистики и дори тегло. Причината за тези мои изисквания е ясна на всеки, с когото сме ходили на „изследователски мисии“ за маршрути – те често ни отвеждат в най-затънтени кътчета и в най-неблагоприятни условия; освен това аз съм човек, който не обича да робува на техниката и нямам навик да жаля нещата при каране, затова предпочитам те да са предвидени и за най-трудните условия.

Има и една допълнителна предпоставка за избрания от мен уред – след като години наред бях ползвал негов предшественик, легендарният модел GPS Map 60 CSX, бях свикнал напълно с неговите менюта и многото бутони за управление, така че, от една страна, очаквах по-бързо да боравя с GPSMAP 64s, а от друга, беше ми интересно да сравня тези две поколения GPS-и. Тъй като много от читателите на МТБ-БГ също са ползвали навремето GPS Map 60 CSX, вероятно на тях също ще им е интересно как се е развила серията, дори те самите вече да са преминали към някой от по-модерните уреди със сензорен екран.

Още едно важно уточнение – в текста, както и при самото ползване на уреда, съм се ограничил само и единствено до функциите и екстрите, които са ми необходими при каране на колело и, от време на време, ходене пеша. Казвам това, защото GPSMAP 64s е толкова богат откъм възможности и настройки, че подробното описание на всички тях би отнело десетки страници, а и самото им откриване и ползване би изисквало много време и практикуването на поне няколко занимания. В този смисъл на някого ревюто може да се стори непълно.

Общи външни характеристики

Първото, което прави впечатление при GPSMAP 64s, е размерът. За много хора той има значение – по един или друг начин. Ако искате да е малък, директно можете да отпишете този уред и да се насочите към почти всеки друг туристически или колоездачен приемник на Garmin – повечето такива са далеч по-компактни. За големината на GPSMAP 64s обаче има обективни причини, както има и хора, за които те са по-важни от теглото и компактността.

Един от елементите, които правят уреда видимо голям, е външната антена. Вероятно техническите специалисти могат да спорят цял ден дали тя носи реална полза, или не – аз не съм компетентен по този въпрос, а също така съм сигурен, че и уредите с вътрешна антена се справят чудесно с улавянето на сигнал от спътниците, поне такива са впечатленията ми от GPS следи на приятели, но все пак, ако човек иска да не губи сигнала дори в гъсти гори, дълбоки дерета или частично закрити пространства, с външната антена може да е сигурен, че е направил всичко възможно в тази насока. Вероятно има място на открито, където GPSMAP 64s няма да може да прихване сигнал от спътник, но засега още не съм открил такова. Нещо повече, случвало се е да го забравя в раницата, докато пътувам с кола – никакъв проблем, следата бе записана точно и прецизно. Не очаквах да улавя сигнал в закрити помещения, например в апартамента ми, но макар и с малко повече време за свързване, уредът ме изненада и с това! Така че, ако някъде има дори и слабо излъчване, външната антена на GPSMAP 64s ще го улови.

Важно е да отбележа, че приемникът работи и с двете системи от сателити – американската GPS мрежа и руската ГЛОНАСС, което означава, че човек може да разчита на още повече сигнали за улавяне. При ползване по нормални пътеки и пътища, сравнявайки следите от GPSMAP 64s с тези от предшественика му, както и с такива от други уреди, не забелязах да има разлика в точността, но предполагам, че на проблемни места всеки сателит в повече ще е добре дошъл.

Големият корпус е удароустойчив и гумиран отвън, цветният дисплей също е защитен от удари. Цялостно уредът е защитен от прах и вода, като за последното покрива стандарта IPX7, което ще рече, че може да издържи инцидентно потапяне до 1 метър и с продължителност до 30 минути. Чак на такива въздействия не съм го подлагал, но поне 2-3 пъти, докато беше на кормилото ми, GPS-ът бе изложен на проливен дъжд и това по никакъв начин не се отрази на работата му. Въпреки че все още доста внимавам да не го съсипя, вече успях да го изпусна веднъж на груб асфалт от височина около 1 метър, при което GPSMAP 64s падна точно върху дисплея и това доведе до 1-2 миниатюрни външни драскотини, но нищо повече от това.

Друга причина за големия размер на уреда са двете батерии тип АА, с които той се захранва. На пръв поглед използването на такива батерии е ужасно старомодно, може би дори неефективно, но когато съм за няколко дни в планината и не се знае дали изобщо ще имам достъп до цивилизация и електрически контакт, много по-лесно ми е да нося в джоба на раницата 1-2 комплекта акумулаторни или алкални батерии, вместо цяла акумулаторна „станция“, от която за зареждам уред с литиево-йонни батерии. Не съм противник на новите технологии, напротив, но в конкретния случай за моите нужди батерии АА, каквито човек може да намери дори в затънтени селски магазини, са сериозен плюс.

Докато сме на тема размери, GPSMAP 64s и GPS Map 60 CSX са почти идентични, като разликата е по-скоро във формите (старият уред е малко по-заоблен по ръбовете). GPSMAP 64s е с 10 грама по-тежък (без батерии, стойки и т.н.), но пък неговата стойка за кормило е по-лека, така че цялостно новият комплект е с 15 грама по-лек. На фона на повечето други GPS приемници на марката обаче, GPSMAP 64s е представител на тежката категория. Съществена разлика между стария и новия уред има в задната част, където е системата за закрепване към различни стойки и аксесоари. При GPSMAP 64s капакът за батериите е оформен като релса, чрез която уредът се прикрепя към един или друг аксесоар. Стандартно уредът идва със стойка с карабинер, който позволява да го закачите към презрамка/ремък на раница или на друго подобно място. Ползвал съм го по този начин 1-2 пъти и наистина GPS-ът така е лесно достъпен, но като цяло аз предпочитам да го ползвам на кормилото, за което е необходимо закупуването на отделна стойка. Ето как изглежда тя:

Стойката за кормило на Garmin е универсална за настоящото поколение уреди, като може да се ползва както с туристически модели, така и с колоездачните от серията Edge. Устройството ѝ е съвсем просто, прикрепя се с помощта на две кабелни превръзки (т.нар. свински опашки) към всяко цилиндрично тяло с не много голям диаметър, т.е. можете да я сложите на тънката или дебелата част от кормилото, както и на лапата/горната тръба. Както вече стана ясно, в сравнение със старата поставка за кормило (на GPS Map 60 CSX) новата е много по-лека и простичка, но е и малко по-подвижна – колкото и да стягах превръзките, при по-силен натиск стойката (и уредът върху нея) може да бъде завъртяна около кормилото. Веднага ще поясня, че е важно кабелните превръзки да са с максималната възможна широчина (4 мм) спрямо отворите за промушването им – ако използвате по-тънки, стойката започва да се върти прекалено лесно и става нестабилна. Иначе с подходящите опашки възможността за извъртане не представляваше сериозен проблем, тъй като дори при технични спускания уредът си стоеше на мястото и се е размествал само 1-2 пъти при неволно притискане с раница или нещо друго в почивките, както и 1-2 пъти при каране с висока скорост по много друсащи черни пътища. От друга страна, това може да се окаже и предимство при падане, тъй като вместо да поеме изцяло удара, GPS-ът по-скоро ще се извърти. С новата стойка уредът стои тихо върху кормилото, няма го хлопането, което бе характерно за стария ми GPS с неговата поставка.

В долната част на корпуса има и ухо, чрез което GPSMAP 64s може да се привърже с връв/връзка към раница или към друг елемент от екипировката. Аз лично винаги използвам включената в комплекта връзка, за да го привържа към кормилото, така че в случай на падане и отделяне от поставката да не го изгубя. Досега не съм имал такъв случай, но предпочитам (и съветвам) подобни защитни мерки да се вземат превантивно.

В отсека за батерии се намира и леглото за поставяне на допълнителна карта с памет MicroSD, но GPSMAP 64s разполага и с вградена памет 3.5GB, така че за момента изобщо не ми се е налагало да ползвам допълнителна карта. Пак отзад, между отделението за батерии и външната антена, има гумено капаче, под което се намира USB изходът за свързване към компютър. Тук е мястото да отбележа, че ако правилно съм разбрал, GPSMAP 64s може дори да зарежда акумулаторни NiMH батерии, докато е включен чрез USB кабела – не зная обаче колко време отнема това, тъй като аз предпочитам да ги зареждам с външно зарядно устройство.

Цветният дисплей е с размери 3.6 x 5.5 см, 6.6 см диагонал, 160х240 пиксела, видим и под пряка слънчева светлина. За всеки любител на смартфоните и на високите резолюции това ще е недостатъчно и наистина, в сравнение с уредите от серията Edge например екранът на GPSMAP 64s е малък. Доколко това е недостатък обаче зависи най-вече от потребителските навици и нужди. Ако човек кара предимно по утъпкани пътища и пътеки и иска във всеки един момент да прави бързи справки с картата/маршрута на екрана на GPS-а, тогава по-голям дисплей с по-добра разделителна способност би бил необходимост и много уреди в каталога на Garmin предлагат тази екстра. Аз лично прибягвам до внимателен поглед към GPS-навигацията само в случаите, когато не съм сигурен за пътя, което в рамките на едно каране се случва няколко пъти, но със сигурност не постоянно (каквото и да ви говорят злите езици за мен на тази тема, не им вярвайте! :D). Мисълта ми е, че рядко изпитвам необходимост да гледам картата и маршрута в детайли, а за бърза проверка дали съм на верния път дисплеят на GPSMAP 64s е напълно достатъчен, както и за разглеждане на подробности след увеличаване на мащаба.

Реално аз обичам да карам с уреда на кормилото не за да следя картата на него, а за да мога бързо, в движение, с натискането на един бутон да записвам точки по маршрута. Така стигаме до още една отличителна черта на GPSMAP 64s – външните бутони, при това не 1-2 броя, а цели 9  на предния панел + 1 отстрани (за включване и за регулиране на подсветката при включен уред). За повечето съвременни потребители това вероятно ще е старомодна отживелица, но за мен тези бутони са страхотно улеснение при правенето на маршрути, защото буквално с натискането на два от тях записвам в движение всяка важна точка от карането. Смея също така да твърдя, че дотолкова съм свикнал с подредбата и функциите им, че ако премина сега на уред със сензорен екран, поне в първите 1-2 месеца ще боравя с него по-бавно и неуверено, отколкото със старомодния, но изпитан GPSMAP 64s.

Основни функции и менюта

Започвам тази безкрайна тема с ясното съзнание, че доникъде няма да стигна. Човек буквално може да се изгуби из менютата на GPSMAP 64s и не защото са сложни или лошо организирани (тъкмо обратното е!), а просто защото са много. 

Да започнем от най-важното – картите. В „гол вид“ уредът идва с някакви международни карти на Garmin, които вероятно вършат работа за базова навигация в чужди държави, главно по отношение на пътната мрежа, но да си призная, изобщо не съм ги пробвал, защото охотно се възползвах от възможността за инсталиране направо при покупката на офроуд картата OFRM Geotrade с доживотен абонамент за обновяване. Това открай време е една от най-добрите и подробни карти за любителите на планински занимания, да не говорим, че в нея детайлно е разработена и цялата пътна мрежа на България – 1-2 пъти ми се случи да навигирам с автомобила си по нея, ползвайки GPSMAP 64s. Освен OFRM можете да добавите и други съвместими с Garmin карти, като от менюто включвате или изключвате коя от тях да се показва, а вградената памет на уреда е достатъчнd за тази цел – както казах, още не ми се е налагало да слагам допълнителна памет.

Една изцяло нова за мен възможност е услугата, наречена BirdsEye (птичи поглед). Тя е на абонаментен принцип и с покупката на уреда получавате абонамент за срок 1 година. Както подсказва името ѝ, тази услуга позволява да изтеглите в паметта на уреда детайлно сателитно изображение за определен район и да го използвате като карта, т.е. да променяте мащаба и да гледате директно на терен пътища и пътеки. Не бих казал, че по този начин навигацията е по-лесна, отколкото по карта, но в някои типични ситуации на храсталясване това може да е много полезен инструмент. Имайте предвид обаче, че няма как да изтеглите изображения за твърде голям район, включително и заради размера им, така че ако ползвате редовно BirdsEye, ще трябва често да сваляте и качвате сателитни снимки. Аз лично засега прибягвам до тази възможност само при проучване на нови райони и маршрути, като реално на терен не ми се е налагало да стигам до сателитните изображения, но в дългия си опит през годините се сещам за не една и две ситуации, в които ми се е искало да имам такива.

Придвижването из картата се осъществява с квадратния бутон и четирите стрелки, за промяната на мащаба има два отделни бутона – IN (увеличаване) и OUT (намаляване). С бутонът MENU се влиза в менюто за картата, където можете да избирате кои карти да се показват, какви да са настройките за големина на текст, детайлност и др., а също и да добавяте или променяте две полета с информация в горната част на екрана.

Преминаването към следваща основна страница се осъществява с бутона PAGE в едната посока и с QUIT в обратната. Самият избор за това кои страници да се показват като основни може да бъде направен чрез настройки, достъпни от главното меню (Main Menu). Аз например съм избрал да имам следните основни страници: Карта, Trip Computer, Главно меню, Височинен профил, Компас, Активен маршрут и Управление на траковете (Track Manager). Има една съществена разлика спрямо GPS Map 60 CSX, която по принцип ускорява избора на страница, но изисква свикване – при стария уред с натискането на някой от споменатите два бутона се превключва директно към следващата страница и така последователно се стига до желаната. При GPSMAP 64s натискането на бутона извиква една лента в средата на екрана за бърз избор на страница, т.е. като натискате последователно PAGE или QUIT, сменяте позициите първо в тази лента и достигайки желаната страница, тя се зарежда на екрана.

Страницата Trip Computer съдържа 8 полета за информация, в които потребителят може да зададе какво да се показва – разстояния, данни за височината, данни за скорост, средни стойности, максимални стойности, часовник и още един куп неща. Чрез тази страница уредът лесно може да бъде пригоден и за велокомпютър. Тук е мястото да спомена, че GPSMAP 64s позволява безжична връзка чрез Bluetooth и ANT+, което дава възможност за свързване на други устройства и датчици за каданс, скорост, пулс и др. Респективно, ако сте въоръжени с такива инструменти, компютърът за прехода може да показва и данни от тях. Освен това от менюто за настройките на тази страница можете директно да изберете измежду различни потребителски профили от типа „Развлекателен“, „Автомобилен“, „Геокешниг“ и др.

Страницата за надморска височина показва височинен профил, който на свой ред подлежи на настройване от страна на потребителя. Има и допълнителни полета за информация като текуща надморска височина и натрупано изкачване например. Влизайки в менюто за тази страница, освен промяна на настройките, можете също така да калибрирате висотомера, като е важно да отбележа, че GPSMAP 64s мери височината не само чрез GPS данни, но и с барометричен висотомер, което повишава точността им. Смея да твърдя, базирайки се и на дългия опит с неговия предшественик, че не си спомням да съм забелязвал някога драстично отклонение в точността на височинната информация, дори и в лошо време, дори и при дължи периоди без калибриране на уреда.

Като цяло, отваряйки малка скоба, единственият случай, когато записаната следа от GPSMAP 64s бе „повредена“ на едно място, т.е. бяха записани очевидно грешни и непасващи данни, бе при преминаване под електропровод с високо напрежение – по една случайност тогава имах в мен и един GPS велокомпютър, който отчете същото отклонение, а и уредът на Щуров, с когото правих това каране, също бе записал такава грешка.

Компасът е електронен, триосно компенсиран и чистосърдечно ще си призная, че изобщо не съм го ползвал. На практика най-често карам по предварително създадени от мен следи, по такива от други хора или директно навигирайки по картата, така че до навигация чрез компас не съм стигал. Доколкото си „поиграх“ с него обаче за целите на тестването, струва ми се доста точен и надежден.

Страницата за активен маршрут влиза в действие, когато навигирате по такъв. Да си призная, това е една функция, с която още не мога да се оправя бързо и лесно. Определено имам чувството, че със стария GPS Map 60 CSX навигирането по предварително създаден в BaseCamp или MapSourse маршрут (софтуери на Garmin за офлайн работа с GPS следи, карти и т.н.) беше по-лесно и интуитивно. Струва ми се също така, че GPSMAP 64s е оптимизиран по-скоро за създаване на маршрута директно върху неговата карта и следването му. Ако картата позволява, налице е и възможност маршрутът да следва наличните в нея пътища и пътеки – в противен случай навигацията ще е по права линия към избрания обект.

Между другото понятието „Маршрут“ (Route) не трябва да се бърка с друго основно понятие – „Следа/трак“ (Track). Казвам го, защото аз лично много по-често навигирам по следи – там този процес е различен, доколкото следата е показана върху картата и човек трябва да поглежда от време на време дали все още се намира на нея, да увеличава мащаба за някои разклони и т.н. Може да звучи по-трудоемко, но е и по-универсално, доколкото всеки може да запише и публикува GPS следа в универсалния формат GPX, такава може дори да бъде нарисувана в Google Earth или различни сайтове с карти/сателитни изображения, докато създаването на GPS маршрут е свързано с конкретна карта и нейните възможности.

Та като си говорим за GPS следи, те се управляват от страницата Track Manager. Там можете да архивирате текущата следа, да изтривате стари и вече непотребни тракове, да избирате настройки за тях чрез менюто на страницата и т.н. Тъй като с тези данни съм работил най-много и при стария уред, лесно забелязах множеството промени в GPSMAP 64s. Да започнем от това, че вече го няма досадното ограничение от 500 т. за следите, които могат да бъдат качени. Иначе казано, стига да не надвишите максимума от 10 000 точки, можете да качите колкото искате дълга следа, без да се налага да я режете, филтрирате и т.н. 10 000 т. е максимумът, който уредът може да запише в текущата следа. Ако ги надвишите, ще я архивира и ще започне да я изтрива от началните точки, за да запише следващите. При мен това се случи в третия ден на Перпендикулярната вселена. Съществена разлика спрямо GPS Map 60 CSX е, че при изключване на уреда или загуба на сигнал текущата следа не се прекъсва – щом включите уреда отново, точките продължават да се записват в нея. Ако ви е позната структурата на GPS траковете с по няколко активни лога, то тук вече няма такова нещо – всички данни са в един лог и това е така до момента, в който не решите да запазите следата. Със запазването ѝ паметта за текуща следа се изчиства, като може да изберете дали да бъдат изчистени и съпътстващите данни (тези в Trip Computer), или да не бъдат пипани. Може да настроите и автоматично архивиране на следите на дневна или седмична база. Всички тези детайли за нови GPS потребители вероятно са излишни, но ги споменавам за хора с установени навици като мен, които ще трябва малко да ги променят – сега например редовно ми се налага да чистя от свалената на компютъра следа едни дълги прави линии от крайната точка на карането до вкъщи, защото ако забравя да архивирам следата там на място, при включване на GPS-а вкъщи той намира обхват, записва още една отдалечена точка към нея и тегли една права линия, заместваща придвижването с автомобил.

Едно нещо, което за мен е малко досадно, е необходимостта от самостоятелно нулиране на указателните точки (waypoints). При предишния уред с изтриване на следата се изтриваха и точките към нея, но тук те се пазят в отделен файл и ако не ги изтриете от съответното за тях меню, ще останат в паметта и при следващ запис номерацията ще продължи от последната точка нагоре. Това обаче е доста полезно за хора, които са свикнали да пазят разни важни места като точки в паметта на уреда, т.е. дали ще го възприеме човек като предимство или недостатък, зависи най-вече от навиците и нуждите.

Що се отнася до менюто Главни настройки, то е безкрайно. На първо място, там е подменюто за настройка на уреда, което е хубаво всеки собственик на GPSMAP 64s да разгледа подробно, тъй като има доста неща за индивидуализиране – като се започне от типа батерии и се стигне до настройки за маршрутирането, записването на тракове и т.н. От главното меню можете да стигнете до всяка от основните страници, както и до много допълнителни менюта и функции, включително часовник, будилник, хронометър, календар, калкулатор, време за изгрев и залез, най-добро време за лов и риболов, калкулатор за площ, геокешинг и още, и още.

Други впечатления

Струва ми се, че включването на GPSMAP 64s отнема с една идея повече време, отколкото при GPS Map 60 CSX, но не съм правил директно сравнение. Ако това наистина е така, вероятно се дължи на повече менюта и настройки и по-тежък софтуер, който се зарежда, но при самата работа с уреда не съм наблюдавал никакво бавене и замисляне, а както вече споменах, придвижването между главните страници дори е ускорено.

Според производителя GPSMAP 64s може да работи с един комплект батерии около 16 ч, като това, разбира се, зависи от много фактори – температура, настройки на дисплея и звуковите сигнали, както и на други параметри, а също и от качеството на батериите. Не съм засичал по часове, но със сигурност мога да кажа, че с хубави зарядни батерии (Sanyo Eneloop 2000 mAh) уредът без проблеми изкарва два дни каране, при това не в икономичен режим, тъй като дисплеят ми е настроен да свети постоянно, макар и слабо, а не да се изключва.

Чувал съм от доста хора, че по-новите уреди на Garmin често „забивали“, т.е. софтуерът им блокирал и други подобни неща. За шестте месеца, откакто го ползвам, нямам нито един случай на „забиване“ по време на работа и само един случай, когато софтуерът нещо блокира при включване на уреда към компютъра, което се оправи с изключването и повторното му включване. Може би съм късметлия, може би не съм най-интензивния тип ползвател, не зная, но определено не съм имал проблеми от подобно естество.

Заключение

Сравнен с предшественика си, легендарния GPS Map 60 CSX, тестваният и избран от мен за личен GPS приемник GPSMAP 64s не се е променил твърде много. Някои ще побързат да го нарекат старомоден, но тази приемственост всъщност е нещо добро, защото е очевидно, че уред като GPSMAP 64s не е за всеки. Първо, той не е специализиран за колоездене – ако търсите такава комбинация (GPS + велокомпютър), в серията Edge ще намерите най-различни модели – от чисто спортни до спортно-навигационни. Ако пък предпочитате туристически GPS, но с по-компактни размери или с по-модерни екстри като сензорен екран и литиево-йонна батерия, по-скоро гледайте сериите eTrex и Oregon.

GPSMAP 64s не е насочен към модерния масов потребител, а към хора, които искат точно определени характеристики. Заради тях те са готови да преглътнат по-големите размери, по-високото тегло и по-малкото модерни екстри, защото искат няколко „прости“ (но не за всеки уред постижими) неща – да е максимално здрав, да е защитен от влиянието на околната среда, да улавя сигнал навсякъде, където достига такъв, да позволява колкото се може по-добра енергийна независимост за по-дълги периоди от време. Всички тези качества бяха налични при първото поколение GPS Map, има ги и при настоящото. Още по-хубаво е, че някои от основните ограничения, които съществуваха при старите приемници, тук са премахнати. Добавени са и някои нови, полезни неща – ANT+ и Bluetooth свързаност, BirdsEye приложението и др. В основата си обаче това остава уред, чиято най-важна цел е да осигурява навигация и в най-трудните условия, в които собственикът му смее да го вкара. Ако си позволя да го сравня със света на автомобилите, GPSMAP 64s е като истински офроудър, пригоден за най-тежките терени и условия, който може и да не предлага максимален лукс или най-модерни електронни системи, но пък е трудно да си представите да се счупи насред пътя и да ви изостави насред нищото. Колко са хората, които имат нужда от подобен автомобил? Не са много. Същото е и при GPS-приемниците в наши дни, но все пак е хубаво, че има и модели като GPSMAP 64s – за тези, които не смеят да се доверят на нищо друго!

+

Здрав, удароустойчив, прахоустойчив и водоустойчив корпус, включително със защита за дисплея.

Външна антена с отлична чувствителност.

Удобен за работа и навигация, благодарение на многото бутони, чрез които най-важните функции са бързо и лесно достъпни.

Батериите тип АА от моя гледна точка осигуряват максимална енергийна независимост.

Големи размери и високо тегло.

В сравнение с много други модели дисплеят му е по-скоро малък.

Не е толкова богат на модерни екстри.

За контакти:
Геотрейд-Иванов ООД
www.garmin.bg

Не забравяйте, че като част от партньорството между Garmin.bg и МТБ-БГ всеки читател на сайта може да получи отстъпка 10% при покупка на уреди Garmin. Повече подробности за това ще намерите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/3353-mtb-bg-garmin-partnership.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>