Още един юбилеен комплект обувки и педали от Shimano

Както може би си спомняте от статията, публикувана през месец януари, през 2015 г. Shimano празнува 25 години от представянето на първия модел обувки и педали с автомати. Без съмнение технологията SPD (Shimano Pedaling Dynamics) е една от най-значимите в развитието на планинското колоездене, а изминалия четвърт век, в който тя не само не отмина (както направиха много други неща, които се оказаха повече или по-малко кратковременна мода), а тъкмо обратното – достигна до огромен брой хора, каращи велосипеди къде ли не, но най-вече в планината. По този повод, наред с юбилейните модели педали и обувки, които видяхме още през зимата, японският производител реши да добави още три продукта в ограничена серия и с отличителен син цвят, които ще могат да бъдат закупени (от тези, които се доредят) още през август 2015 г., а също така ще бъдат изложени и по време на Евробайк в края на същия месец.

Въпросните продукти са добре познати, така че специалното в случая наистина е цветът и ограничеността на серията. По отношение на обувките става дума за модела SH-M200, който е топ-продукт за АМ/ендуро карачи, които предпочитат да карат закопчани. Моделът се отличава с ниско тегло (762 грама за чифт, №40), защита за глезените, сигурно и удобно стягане около крака и стабилна конструкция, използваща технологии, обединени под името TORBAL, тъй като осигуряват оптимален баланс между коравина на подметката за ефективно педалиране и възможност за усукване в някои зони, за да се осигури повече комфорт и поемане на определени натоварвания. За да не се повтарям, направо ще ви насоча към статията за М200 от 2014 г.: http://www.mtb-bg.com/index.php/products/news/2917-products-news-2014-shimano-enduro-dedicated-shoes-backpack. От юбилейните обувки за Европа ще има само 1200 чифта.

Педалите са произведени в малко по-голяма серия – 1900 чифта. Става дума за два модела, които като качества и характеристики са на нивото на групата XTR, т.е. от най-висок клас. PD-M995 е с широка платформа, позволяваща по-голяма контактна площ между подметката и педала, като по този начин увеличава стабилността и контрола при технични и трудни спускания, каквито обикновено се практикуват с АМ/ендуро велосипеди. Същевременно профилът на педалите е тънък, за да не срещат терена за щяло и нещяло, а качествените лагери и здравата конструкция обещават надеждност и издръжливост в дългосрочен план. Въпреки всички изброени характеристики, PD-M995 запазват и сравнително ниско тегло – 379 грама за чифт.

Другият модел педали в син цвят е PD-M990 – от същия клас, само че с ясно изразена ХС насоченост и с най-ниското тегло в каталога на Shimano – 310 грама/чифт. Както е известно обаче, много АМ/ендуро карачи залагат дори на такъв тип педали – било заради ниското тегло, било заради дългогодишен навик или по някакви други причини. Освен това кой е казал, че ХС колоездачите не могат да се възползват от отличителната синя окраска на юбилейните продукти?

www.shimano.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>