Нови модели обувки от Shimano за 2016 г.

В средата на месец юли Shimano представи линията си от обувки за 2016 г., в която има общо 18 нови модела в 6 различни категории. По този начин предлаганият от японската компания асортимент нараства до внушителните 71 модела. Известно е, че качеството е по-важно от количеството, но и в това отношение Shimano са сред лидерите на пазара – аз лично притежавам два чифта с тази марка, които ползвам от няколко години и които надживяха всички други обувки, които съм имал, дори не само колоездачните. Така че когато такъв производител предлага нови обувки, струва си човек поне да ги разгледа.


Както казах, новите модели попадат в няколко различни категории, включително такива за шосе и триатлон, на които няма да се спирам в статията. Тук ще се съсредоточа само върху обувките за планинско колоездене, каквито са поне половината от новите продукти.

Ще започна с „най-модерната категория“ – обувките за спускане, ендуро, all mountain и  ВМХ, обединени в категорията Gravity. По-специално, това са трите нови модела АМ9, АМ7 и АМ5, които са разработени с помощта и на семейство Атертън – Джий, Рейчъл и Дан. Новите обувки запазват някои познати черти от предишни продукти на марката, но добавят и доста нови неща.

Топ-моделът АМ9 е за педали с автомати, но въпреки това външната част на подметката е от по-мека каучукова смес за по-добро сцепление както с допълнителна платформа на педалите, така и с терена при ходене. Погледът отдолу разкрива и друга новост – специален канал за „водене“ на педала, който да улеснява намирането на автомата и закопчаването. Освен това този детайл води и до намаляване на теглото, което е 744 грама за чифт (№40) – впечатляващо, като се има предвид, че не става дума за някоя маломерна обувчица, а тъкмо обратното – от вътрешната страна АМ9 са с висока стена, за да осигурят допълнителна стабилност и защита за глезените. Не са пестени материалите и от горната страна, където връзките са покрити с капак, а отделно от това има и велкро-лента в най-горната част, която осигурява по-равномерно стягане. Връщайки се към подметката, в нея е вградена и специална пластина, която да осигурява коравина и ефективност при педалиране, но без да влошава комфорта при ходене и каране.

АМ7 имат почти същата конструкция и характеристики, само че са предназначени за платформени педали. Това ги прави още по-леки – 731 грама за чифт. При тях външната част на подметката е от Vibram.

АМ5 са ориентирани към потребителите, търсещи по-ниска цена и по-обикновен, ежедневен външен вид. Те също са предназначени за автомати и имат висока стена, предпазваща глезена от вътрешната страна. Тук обаче липсва капакът за връзките – има само велкро-лента в горната предна част. Теглото им също е малко по-високо – 941 грама, което все пак е по-добре в сравнение с досегашния модел АМ45. За разлика от първите два модела, които се предлагат само в черен цвят, АМ5 може да бъде купен и във военно-зелена окраска.

Не по-малко интересен е зимният модел MW7. Както се казва в прес-изявлението, тази обувка е за хората, които обичат да се смеят в лицето на зимата и са свикнали да карат велосипеда си дори в най-лошите условия. За целта MW7 е с висока конструкция, обгръщаща крака чак над глезена, с мембрана Gore-Tex, която осигурява пълна водонепропускливост, и с мъхести изолиращи стелки, които да запазват топлината около крака. Здравата и устойчива изкуствена кожа няма да се уплаши нито от метеорологичните условия, нито от препятствията по пътеката, а доколкото основната целева група на този модел са АМ/ендуро карачите, MW7 включва и защита за глезена от вътрешната страна. Конструкцията на подметката е от типа Torbal, което идва от Torsional Balance. Това ще рече, че в предната и средна част подметката е корава, да да осигурява максимална ефективност при педалиране, но в задната част позволява известно усукване, така че да поема определени натоварвания и да осигурява повече комфорт. Леглото с вложките за монтиране на скоби за автоматите позволява по-голям диапазон за реглаж, а около него (особено в предната част) са разположени и остри грайфери, които да осигуряват добро сцепление при ходене. Връзките са скрити под защитен капак с велкро лента, а предвид късите дни през зимата, MW7 са снабдени и с доста светлоотразителни елементи.

Въпреки солидния си външен вид, чифт MW7 тежат едва 832 грама.

Говорейки си за сериозни обувки, такива са и двата нови модела в серията ХМ (Cross Mountain). Макар и с ново име, те всъщност продължават традицията на други модели, които са насочени към колоездачите-приключенци в планината, опитващи се да достигнат и най-непристъпните места, често носейки велосипеда си на гръб. Обувките от този тип са всесезонни, подходящи едновременно и за колоездене, и за пешеходен туризъм. Солидната им подметка с къса и гъвкава пластина осигурява едновременно комфорт и защита от камъните при ходене, но и достатъчно ефективност при педалиране.

Високата конструкция на ХМ9 гарантира стабилност при ходене и включва защита за глезените. Връзките са прокарани през халки, каквито са типични за планинарските обувки, но е добавена и тясна велкро-лента. Външният слой е от естествен набук и сам по себе си изолира добре крака от външните условия, но под него е добавена и Gore-Tex мембрана за пълна водонепропускливост. Външната част на подметката е от Vibram с отвори за монтиране на парчета за педали, но ако оставите покриващия ги капак на мястото му, можете да ползвате обувките и с платформени педали. Въпреки масивната конструкция и всички изброени детайли, теглото на XM9 е 1070 грама.

Техният нисък и по-лек събрат се казва ХМ7 и има почти същите характеристики, само че при 200 грама по-ниско тегло и значително по-компактен външен вид. Подметката от Vibram, покритието от набук и подплатата с мембрана Gore-Tex правят тези обувки универсален избор за любителите на дивите планини и пътеки.

Завършвам с двата нови модела, предназначени за жени – WM64 и WM53. Тези шпайкове от висок клас са предназначени както за състезания, така и за по-обикновено каране, и включват технологията Dynalast, което на прост език ще рече, че цялостната форма на обувката, от подметката до външния слой, е съобразена с анатомичните особености на женското стъпало, за да осигури максимален комфорт и ефективност на нежния пол при каране на планински велосипед. В допълнение към това по-скъпият модел WM64 използва и споменатата вече конструкция Torbal, а закопчаването е с две велкро-ленти и трети ремък с щрамер.

При по-евтиния модел WM53 подметката е по-обикновена, а закопчаването е с три веклкро-ленти.

Всички представени модели ще бъдат на пазара до края на 2015 г.

www.shimano.com

Етикети: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>