Kore Durox – кормило и лапа

KORE е една от марките, които си спомням още от първите дни на пристрастяването ми към планинското колоездене. По онова време (96-97 година, което си е направо в миналия век… да се чувствам ли като динозавър?!) това бе един от най-популярните производители на периферни компоненти като лапи, колове за седалка, кормила. В първите МТБ списания, до които жадно се докоснаха ръцете и очите ми, изобилстваше от тяхното характерно лого, което трудно може да бъде сбъркано. Историята на компанията всъщност започва още по-рано, в началото на 90-те, така че в средата на това славно за нея първо десетилетие тя тъкмо бе придобила доста сериозни позиции както на крайния пазар, така и при компонентите за вграждане. В следващите години бързото развитие на планинското колоездене доведе още много конкуренти на пазара, а Kore сякаш се поизгубиха, може би защото хвърлиха поглед и към други пазарни ниши като ВМХ например, а в един момент дори решиха, че предпочитат да се занимават само с компоненти за вграждане (т.нар. ОЕМ). След отбелязването на 20-годишнината си обаче, т.е. в началото на сегашното десетилетие, компанията отново се фокусира изцяло върху планинското колоездене, отчитайки го като най-успешен период от историята си и като най-обещаващо поприще за бъдещо развитие. Смея да твърдя, че засега това изглежда добро решение – ако не за друг, то поне за потребителите, тъй като продуктите на Kore като цяло предлагат добро качество на справедлива цена, или поне такова е впечатлението при бърз преглед на каталога им.

Продукт: Кормило Kore Durox
Размер: 760 мм дължина, 20 мм издигане, 5° извивка нагоре, 8.5° извивка назад
31.8 мм диаметър в средната част
Тегло: 346 грама
Цена: 59 лв.
Продължителност на ползването: 2 месеца / 450 км
Продуктът е ползван съвместно с: Велосипед Ram AM.One.1, лапа Kore Durox, ръкохватки ODI Fuffian, скоба за команди и спирачни лостчета Sram Matchmaker X
Други модификации на модела/продукта: Моделът се предлага и с 35 мм издигане, както и с 35 мм диаметър в централната част

Продукт: Лапа Kore Durox
Размер: 60 мм, 6° ъгъл, 40 мм височина при скобата за стержена
Тегло: 132 грама
Цена: 75 лв.
Продължителност на ползването: 2 месеца / 450 км
Продуктът е ползван съвместно с: Велосипед Ram AM.One.1, кормило Kore Durox, вилка Rock Shox Sektor
Други модификации на модела/продукта: Предлага се и в дължини 75 и 90 мм

Както може би сте прочели, една от задачите с тестовия велосипед Ram AM.One тази пролет бе да пробвам кормило и лапа на Kore от серията Durox. Да си призная, малко бях притеснен от тази проба, защото какво толкова може да сподели човек за едно кормило и една лапа – наглед съвсем прости и обикновени компоненти…

Едно от най-хубавите неща при кормилото е цената – 59 лв. за марково кормило, което се предлага в няколко цвята и изглежда добре, е съвсем приятна сума, която аз лично бих платил с удоволствие дори само заради пробата. Ако случайно се окаже, че това не е подходящото и удобно за вас кормило, може да се отървете от него без голяма загуба.

За мен обаче кормилото Kore Durox се оказа истинска находка! Като цяло ще наблегна на това, че почти не си спомням да съм усещал някое кормило като неудобно – обикновено за мен това е един от „по-безличните“ компоненти, т.е. от тези, с които всякак ми е добре, стига да са правилно оразмерени за мен и за съответния велосипед. Като цяло кормила под 680 мм са ми тесни, а такива над 740 мм до миналата година ми се струваха прекалено широки, но сега, включително и заради Durox с неговите 760 мм, горната ми граница на удобство вече е този размер. Все още не се чувствам „нормално“ със 780 мм и предполагам, че може и никога да не се почувствам, но кормилото на Kore в комбинация с новите тенденции при АМ велосипедите (по-дълга горна тръба, по-къса лапа) се оказа идеално за мен при агресивно и бързо каране, без да усещам някакви съществени ограничения и неудобства при изкачванията. В началото имах нагласата, че може да се наложи да отрежа по 1 см от двата края – производителят е направил удобно разграфяване за тази цел, но така и не се стигна до използване на ножовката. Налице са и графики, улесняващи реглажа на кормилото като извъртане спрямо скобата на лапата, както и центрирането му спрямо нея.

Това, което исках да кажа обаче, не засяга толкова широчината, колкото цялостната геометрия на кормилото – почувствах Kore Durox по-удобно от почти всяко друго кормило, което съм ползвал през годините. И отново се връщам към това, че никое от тези кормила не ми е било неудобно, без проблем бих карал отново (и го правя) с повечето от тях, но представения тук модел ми беше с една идея по-удобен – имам чувството, че в някакъв смисъл подобряваше стойката ми върху велосипеда и предразполагаше към по-агресивно и уверено каране, защото се явяваше може би най-естественото продължение на ръцете ми, което те са държали. Разбира се, тая работа е строго индивидуална – това, че на мен извивките и малкото издигане на Durox ми паснаха толкова добре, не означава, че същото ще е и с някой друг, но е достатъчна причина поне да препоръчам да го пробвате, а при тази цена просто няма кой знае какво да изгубите при една такава инвестиция.

Като се върнахме към цената, тя поставя Durox в средния ценови клас (даже бих казал, че е направо евтино!) и е логично да не очакваме някакви върхови постижения по отношение на теглото. Електронната ми везна отчете 346 грама за кормилото в пълния му размер, което е с 14 грама по-малко от посоченото в сайта на производителя и е добра стойност предвид цената и дължината му.

Още повече, ако се вярва на производителя, Durox трябва да е достатъчно здраво, за да издържи употреба при АМ и ендуро велосипеди, което си е почти равносилно и на спускане. Към това навежда и самото име на продукта. Кормилото е изработено от колена алуминиева сплав 6061 T6 и е с променлива дебелина на стените (двойно изтънено) за постигане на по-ниско тегло, но без да се засягат критичните за здравината му зони. За здравината обаче няма как да твърдя дали е повече или по-малко, това може да се установи единствено в лаборатория чрез деструктивни тестове и като цяло е работа на производителя – аз лично бих се доверил на марка като Kore в това отношение.

По отношение на неща като коравина или обиране на вибрациите, не смея да твърдя, че мога да усетя някаква разлика – нито имам чувствителност като на измервателен уред, нито съм особено тежък. Мога единствено да повторя, че през целия пробен период кормилото ми беше удобно и нямах никакви проблеми с него.

За всеки, който иска да постигне цветен синхрон за колелото си, Durox се предлага в няколко цвята, включително някои доста ярки и привличащи погледа. Въпреки това обаче графиките са стилни и не са прекалено натрапчиви, поне за моя вкус. Покритието е добро, но все пак в областта на скобите за монтаж на спирачки и команди останаха леки надрасквания – като се замисля обаче, не съм имал кормило, на което такива белези да му се разминат.

Лапата от същата серия с дължина 60 мм и наклон 6° се оказа компактно и леко „бижу“ на достъпна цена. Достъпна, но все пак по-висока от тази на кормилото. Ако човек гледа просто количеството материал, би се зачудил от тази разлика, но всъщност от гледна точка на изработка лапата е по-взискателният компонент и това явно я прави и по-скъпа. Да започнем с това, че тя е изкована чрез 3D технология от същата топлинно закалена алуминиева сплав 6061 Т6, като след това е CNC фрезована за допълнително намаляване на теглото. Покритието е чрез анодизация, а графиките са лазерно нанесени – и двете неща би трябвало да осигурят дълго запазване на оригиналния вид на продукта. Откъдето и да я погледне, човек лесно забелязва, че по лапата Durox няма излишен материал и това води до чудесно тегло – 132 грама, което отново е по-ниско (с цели 15 грама!) спрямо посоченото от производителя.

По всичко изглежда също така, че то не е за сметка на здравия захват в двата края. От страната на кормилото скобата с диаметър 31.8 мм е с 4 болта, като лицевата плочка е с Х-образна форма, а откъм стержена скобата е с два болта със срещуположно завиване. Тези детайли позволяват хубаво, равномерно стягане и надежден захват.Всички болтове изглеждат леки, но и от достатъчно твърд материал, така че да не се наранят главите им при първото по-сериозно затягане с шестогран.

Отново ще кажа, че да усетя повече или по-малко коравина, особено при 60 мм дължина на лапата и 65 кг живо тегло на колоездача, е невъзможно за мен. Който смята, че има чувствителност за такива неща, добре дошъл е да сподели впечатления.

Заключение

Както поотделно, така и в комплект, кормилото и лапата Kore Durox са чудесни компоненти, които за мен лично бяха много удобни, а специално за кормилото мога да кажа, че е и доста изгодно като цена с оглед на качествата, които предлага. Освен всичко друго, то е добър вариант за проба с оглед купуване по-късно на някое от по-скъпите и леки кормила на марката, тъй като те са със същата удобна геометрия. Цената на лапата, макар и по-висока спрямо кормилото, е напълно оправдана с оглед на ниското тегло и добрата изработка – аз лично не виждам какво повече бих могъл да желая от подобен продукт.

+

Много удобно кормило с много достъпна цена.

Компактна и качествено изработена лапа с ниско тегло.

За контакти:
Уан АД
тел. (02) 9791828
[email protected]
www.bikelab.bg

{gallery}products_test/2015/test-2015_kore-durox_pics{/gallery}

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>