Балканче 2014 – ден 6

Ето, че преполовяваме пътуването. Време е отново да се преместим, но този път не в друга част на Стара планина, а изцяло в друг планински масив – Рила. С други думи, отново пълним буса догоре с велосипеди и големи чанти, но преди да напуснем Балкана, решаваме да направим още един опит за каране над Сопот. Слънчевата утрин е тиха и това означава, че няма проблеми да ни качат с лифта, така че започваме да набираме стремглаво височина с него.

Както казах, Сопот е първото място в България с трасе за спускане от по-висок клас, и първо тук започнаха да се провеждат големи състезания с чуждестранно участие. Още по-популярен е градът като дестинация за парапланеризъм, заради добрите термики и лесния достъп до билото с лифт, откъдето при подходящи условия десетки хора се реят в небето със свободата на птиците.

Реклама

Почвата в Сопот има основно два компонента: скали/камъни и пясък/прах. Това позволява каране почти през цялата година, но също така е спечелило на трасето славата на най-трудното в страната, нещадящо велосипеда и ездача му. Ако обичате скалите, плъзгането на гумите по нестабилните камъчета и стръмните наклони, от които спирачките започват да прегряват, Сопот ще ви хареса.

За жалост обаче ние заварваме трасето в напълно разрушено от дъждовете състояние. На много места се кара без проблеми, но има отделни участъци, които са напълно отнесени от водата и тепърва предстои възстановяването им. Това само затвърждава впечатленията ни, че на някои места невижданите порои през 2014 г. са опустошили и напълно променили ландшафта, което всъщност не е учудващо, при положение, че и цели села и градове бяха потопени в един или друг момент под вода. Записваме в дневника, че Сопот ще трябва да почака до следващата година, изтупваме прахта от дрехите и потегляме към Боровец, точно преди тъмносивите облаци да се излеят над Стара планина. Когато в късния следобед ни лъхва хладния въздух на Рила, там се надигат парите от падналия по-рано дъжд. Изглежда сме страхотни късметлии, защото за пореден път минаваме между капките…

Снимки: Владимир Русев, Любомир Ботушаров и Мануела Дренска
Всички снимки от шестия ден можете да видите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/balkanche-2014-day6

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>