Балканче 2014 – ден 1

Започвам голямото пътуване, тръгвайки от морето. Шест  часа път до София, където ме чакат Митко и Кристоф, след това още два часа до Рибарица, за да се оформи цял работен ден на четири колела.

В Рибарица ни чака Ману и за мен има приятна изненада – чисто нов тестов велосипед Carver с вилка SR Suntour Auron и заден амортисьор Durolux – компоненти, които ми бе много приятно да пробвам и които в крайна сметка се справиха доста добре с предизвикателствата на следващите десет дни. Освен това за всеки участник имаше и комплект дрехи от ION, които не само бяха много удобни, но и допринесоха за това да бъдем по-красиви на снимките. Докато разтоварим и подготвим велосипедите и другия багаж, за карането на две колела остава не повече от час светлина, а ние трябва да се качим до хижа „Вежен“, която е няколкостотин метра по-нагоре. С други думи, чака ни нощна смяна, така че подготвяме светлините още отсега.

Пътят към хижа „Вежен“ в началото е асфалтов, но скоро преминава в черен път, точно както денят преминава в нощ. Фаровете са запалени, темпото е добро, камъчетата хрущят под гумите ни, а вечерта е прохладна.

Набирайки височина, освен светлината от нашите фарове, се появяват и допълнителни илюминации по небето. За щастие светкавиците са далеч, но това само ни напомня, че нямаме време да се размотаваме излишно.

Реклама

Малко след 23:00 ч виждаме очакваните светлинки от хижата. Тези от нас, които не сме я виждали, се изненадваме от големината ѝ. Влизаме и бързо се превръщаме в част от обзавеждането вътре, хапвайки доволни от единствената позиция в менюто – зеленчукова супа, постна. Всеки поглъща за норматив по две купички с две филии хляб и се отправяме към горния етаж (неосветен поради липса на ток), за да използваме остатъка от тъмните часове по предназначение.

Точно когато се унасям в сън, долавям тропането на едри дъждовни капки по покрива. Този път ни се размина…

Снимки: Димитър Щуров и Любомир Ботушаров
Всички снимки от първия ден можете да видите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/balkanche-2014-day1