Sram Rise 60

Един от новите продукти за 2015-2016 г., който Sram представи седмица преди изложението Евробайк, е нов комплект ХС колела от най-висок клас, част от линията Rise.


Ще припомня на читателите, че през 2011 г. това бе първият модел колела, с които компанията навлезе в този пазарен сегмент. И макар че като характеристики първото поколение все още изглежда напълно конкурентно, доста неща се промениха в индустрията в последните 3-4 години, включително и сред продуктите на Sram, така че втората генерация Rise 60 цели е в унисон с всички актуални новости и тенденции.

Нещата съвсем не се свеждат само до добавяне на опция за предна главина от типа Predictive Steering, т.е. съвместима с обърнатата вилка RS-1, или до актуализиране на размерите – новият комплект е наличен за 27.5 и за 29-цолови велосипеди. Дори и теглото не е намаляло особено, но всички елементи на колелата са разработени и оптимизирани като за нов продукт – нови главини, нови капли и някои технологии.

Карбоновите капли вече са предназначени за безкамерни гуми (при първото поколение не бяха) и се отличават с няколко особености. Първо, това е асиметричният дизайн – и предната , и задната са проектирани така, че да компенсират изместването на фланците заради задния зъбен блок и предната дискова спирачка. По този начин се постига една и съща натегнатост на спиците, които са и с една и съща дължина за целия комплект. Sram наричат този подход Solo Spoke – той осигурява лесно сервизиране от страна на потребителите, премахвайки нуждата от измервания, калкулатори и т.н.

За направата на каплите са използвани карбонови платове с еднопосочни влакна, а формата на профила е оптимизирана да осигури не само ниско тегло, но и адекватни здравина и коравина, отговарящи на ХС/АМ предназначението на продукта. Вътрешната широчина на каплите е 21 мм, което ги прави подходящи и за по-широки гуми.

Много важен детайл е липсата на „кука“ при борда на каплата, контактуващ с борда на гумата. Според Sram това прави каплите едновременно по-леки, но и по-здрави, особено при сгъване на външната гума докрай.

Храповият механизъм в задната главина вече е от типа Double Time – 4 блокиращи клина, в срещуположни двойки, зацепващи в зъбно колело с 26 зъба, което осигурява общо 52 контактни точки или на всеки 6.9° от оборота на главината. А което е още по-важно, зъбното колело е оразмерено така, че да осигури издръжливост срещу износване във времето. Потребителите ще имат избор между два вида тяло за свободното движение – такова за 10-скоростни зъбни блокове и XD Driver за 11-скоростни касети за 1х11 предавки. И двете главини използват висококачествени лагери, които Sram наричат Speedball.

Както може да се очаква, предното колело е съвместимо с QR и 15 мм проходна ос, а допълнително се предлага и вариант Predictive Steering. При задното можете да преминавате от QR към 12 мм проходна ос. Накрайниците (капачките), чрез чиято подмяна се осъществява прехода от един към друг тип ос, не изискват употреба на инструменти и са взаимозаменяеми за всяка страна на главината, т.е. няма как човек да обърка нещо.

Теглото на новите Rise 60 е 1390 грама за 27.5 и 1430 грама за размер 29.

Има и видеоклип, посветен на новия продукт:

Таблицата с цените обаче едва ли ще достави същото удоволствие, както останалите картинки в статията:

www.sram.com

www.bikelab.bg

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>