Quarq XX1 Power Meter

През 2011 г. SRAM придоби компанията Quarq, която се занимава с производство на измерватели за мощността на колоездача при каране, т.нар. power meter устройства. Тази новина едва ли е достигнала до много хора в България и едва ли са много тези, които се интересуват от подобни продукти, защото и друг път е ставало дума, че това са едни доста скъпи уреди с тясно предназначение и само най-запалените любители-спортисти и професионалните състезатели вероятно се интересуват от тях. От друга страна обаче, може би ще ви е интересно поне да научите нещо по въпроса…

През лятото на 2014 г. Sram публикува информация за нов продукт на Quarq, а именно: курбели XX1 с вграден измервател на мощността. Този продукт от най-висок клас е предназначен за всеки, който има нужда от точно и надеждно отчитане на този параметър, при запазване на ниско тегло и при пълна и почти невидима интеграция с велосипеда.

Както се вижда от снимките, акселерометрите (специални датчици), чрез които се отчитат оборотите и силата, приложена върху курбелите, са част от самите курбели, по-специално от носача (паяка) за монтаж на венците. Данните, регистрирани там, се изпращат чрез безжична връзка ANT+ към велокомпютър или друг подобен уред,където да бъдат визуализирани. Системата работи с батерия тип копче – CR2032, която може да издържи до 300 часа работа. За да не се влияе апаратурата от условията, в които се кара планинският велосипед, Quarq XX1 покрива стандарта IPX7, което означава, че може да издържи до 30 минути потапяне във вода на дълбочина до 1 метър. Прецизността, посочена от производителя, е 1.5%, а теглото остава доста ниско – 689 грама за курбели с венец 32 зъба.

Тук е моментът да уточня, че стандартно тези курбели се продават без преден венец – той се купува допълнително. Дължините, с които се предлагат, са 170 и 175 мм, а Q-факторът е 156 или 168 мм. Вариантите за средно движение са GXP, BB30 и press fit разновидностите им, а цената започва от 1325 евро и от 93 евро за преден венец. Звучи стряскащо, но напомням, че Quarq XX1 включва в себе си два продукта, които сами по себе си са доста скъпи.

Вероятно се питате кой би похарчил толкова пари за подобен продукт, кой има нужда от тези показания? Споменавал съм го и друг път, но не пречи да повторя. На първо място, това са професионалните или много запалени ХС състезатели – при тях показанията за мощността са много важни както при тренировките, така и в самите състезания. Логично е и за всеки любител, който практикува планинско колоездене най-вече като спорт/фитнес, тези данни да са важни. Колкото и да прозвучи странно, дори състезателите по спускане понякога използват подобни уреди, за да анализират и подобрят карането си, а и при тренировки извън трасетата.

www.sram.com

www.bikelab.bg

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>