Sram представи МТБ колелата Rise

Американският производител за пръв път навлиза в този сегмент, което бе напълно очаквана стъпка след закупуването на компанията Zipp, която е специализирана именно в производството на такива компоненти. Първите продукти за планина – Rise 60 и Rise 40 – са насочени  към ХС карачите.


Двава модела готови колела имат някои общи черти, но и доста разлики – казано най-просто, Rise 60 е топ-модел, насочен към състезатели и маниаци, с карбонови капли, доста ниско тегло и цена около 1800 евро, докато Rise 40 е значително по-достъпен продукт с алуминиеви капли, предназначен за ХС/АМ велосипеди и струващ 465 евро. Разбира се, в следващите редове ще разгледаме и двата комплекта с повече подробности, но преди това ще цитираме представителите на Sram относно подхода, който е приложен към тези колела. „Целта ни от самото начало бе да проектираме колела, които предлагат най-добрите възможни характеристики при каране“, обобщава продуктовия мениджър (за колелата) на компанията Бастиен Донже. Според прес-изявлението компанията се е фокусирала върху 6 ключови фактора, като през цялото време е търсен балансът между тях, тъй като всички те са важни за цялостното добро представяне на завършения продукт. Това са: тегло, инерция, зацепване (на храповия механизъм в главината), странична коравина, фронтална коравина (податливост) и ефективност. Тези качества са свързани и понякога едно от тях пречи на друго, така че пълно щастие няма, но за  добрия продукт е важно да няма сериозни пропуски в никое от посочените направления.

Rise 60

„Луксозният“ комплект за ХС велосипеди тежи 1330 г (без QR шиша), като все още има накъде да бъде намалявано теглото, ако това се превърне в основен приоритет. Така например 24-те двойно кръстосани прави спици са стоманени (по-специално Sapim CX-Ray) – производителят е избрал този материал заради надеждността, но не е изключено да провежда експерименти и с други, по-леки сплави.

Каплите са асиметрични и са изработени от въглеродни нишки – това е една от основните причини за високата цена на комплекта. Асиметричният профил е избран, за да компенсира различното разстояние до двата фланеца на главините – отзад заради зъбния блок, а отпред заради диска. Засега каплите са стандартни (а не UST), което ще рече, че ако искате да ги ползвате с безкамерни гуми, първо ще трябва да ги уплътните с някой от предлаганите на пазара комплекти. Очаква се и Sram да предложат подобен.

Главините се характеризират с изключително просто устройство – дотолкова, че да могат да бъдат разглобявани без инструменти. Според Sram това ще доведе до по-лесната им поддръжка, а оттам по-дълга експлоатация. Освен това и теглото се запазва по-ниско. За гладкото търкаляне се грижат капсуловани лагери с хубави уплътнения, а за повече странична коравина те са разположени далеч един от друг около дебела алуминиева ос. Капачките в двата й края са сменяеми, така че колелата лесно могат да бъдат приспособени от QR към проходни оси (15 мм отпред и 142х12 мм отзад). Имайте предвид обаче, че преходниците не са включени в комплекта, а ще се предлагат отделно. Има дори едни специални накрайници, които са за QR в комбинация с вилките на Rock Shox – те са проектирани така, че самата капачка (с диаметър 31 мм) да влиза в леглото от вътрешната страна на ушите на вилката, което според изчисленията на Sram увеличава коравината в тази област с 15% спрямо стандартна система с QR (можете да ги видите на снимката по-долу на главината от комплекта Rise 40).

Зъбният пръстен на храповия механизъм също е алуминиев, което води до по-ниско тегло. Той е с 54 зъба и е комбиниран с три клина (т.нар.кученца), което осигурява възможност за зацепване на всеки 6.7° от оборота. Всеки клин е с по три зъба, т.е. общо 9 контактни точки

Rise 40

Достъпният модел използва алуминиеви капли, които обаче също са асиметрични. Сплавта е от серията 6000.

Спиците отново са 24, стоманени, прави, но захващането към главините е по-различно от Rise 60.

Самите главини са с по-обикновен храпов механизъм със стоманен зъбен пръстен. Важна разлика при галивините е, че накрайниците за различните стандарти за ос не са сменяеми, така че трябва да направите окончателния си избор при покупката – отново между QR и проходни оси 15 мм отпред и 142х12 мм отзад.

Теглото на комплекта е 1710 грама.

И двата модела колела ще се предлагат и в размер 29 цола. Цените ще са същите, а теглото е съответно 1420 грама за Rise 60 и 1840 грама за Rise 40.

www.sram.com
www.onedistribution.com

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>