Hope включиха и курбели сред предлаганите от тях продукти

Когато толкова реномирана компания, каквато е британската Hope, предложи на пазара изцяло нов за нея продукт, няма как погледите на много хора да не се насочат към него. Особено ако продуктът включва и нови технически решения, които не са прилагани до момента.


Едва ли е нужно да представям известната марка, но ако някой не е запознат с нея, това е компания, която произвежда висококачествени компоненти, произведени ръчно (и машинно, разбира се, с особен акцент върху CNC фрезоването) във Великобритания, чиито продукти заслужено се ползват с много добро име сред МТБ маниаците. Особено популярни са техните главини, които са сред най-леките и качествени на пазара, както и спирачките им. А сега е твърде вероятно и новите курбели, които още нямат име, да се наредят сред успешните продукти на компанията.

Слуховете за тези курбели циркулират отдавна, наред с шпионски снимки, догадки и т.н. – Hope не са производител, който ще пусне продукт на пазара, преди да се убеди, че той отговаря на високите стандарти, поставени пред него, така че процесът на тестване и разработка е бил доста дълъг. А резултатът от него изглежда така:

На пръв поглед курбелите изглеждат фрезовани и това наистина е така, но е само половината от картинката. За разлика от много други продукти на марката, фрезоването тук не започва от цял блок алуминиева сплав (която е от серията 7000), а от кована заготовка, която бива дооформена с компютърно контролираната фреза. Ето така изглеждат заготовките, преди да бъдат обработени до крайния вид на продукта:

Предимствата на такъв подход са няколко. Едното е, че се увеличават здравината и коравината. Още по-важно от производствена гледна точка вероятно е намаляването на времето, необходимо за завършване на всяка бройка.

Както повечето такива продукти на пазара  наши дни, курбелите на Hope са с външно изнесени лагери, които дори могат да се регулират с помощта на осигурен в комплекта инструмент. Впрочем нека кажа, че инструментите са няколко и позволяват цялостно сглобяване/разглобяване/сервизиране на продукта.

Оста е с 30 мм диаметър, а съединението между нея и курбелите е това, което ги отличава най-силно от останалите и е в процес на патентоване. При проектирането на продукта Hope са започнали от самото начало, търсейки най-добрия вариант за тази ключова сглобка. Те са преценили, че стандартен интерфейс с жлебове не е достатъчен, тъй като често с течение на времето и на монтаж/демонтаж финият профил на шлиците се износва и се появяват миниатюрни хлабини, които водят до скърцане и други подобни проблеми. Затова курбелите на Hope използват специален болт с разширяваща се глава, който при всеки нов монтаж уплътнява жлебовете на оста към тези на курбела, така че между тях винаги да има максимално плътен контакт.Този захват е използван и от двете страни, т.е. можете да разглобите комплекта изцяло до състояние два курбела и вал.

Специално внимание е отделено и на предния венец. С оглед на съвременните нужди на потребителите, за да не се налага да произвеждат няколко различни модела (с 1 венец, с 2 венеца и т.н.), Hope са прибегнали до вариант, при който върху десния курбел потребителят може по свой избор да монтира или носач (паяк) за 1 венец (104 BCD), за 2 венеца (64/104 BCD) или да монтират директно единичен венец без паяк (Hope предлагат такива с размери от 26 до 36 зъба), с което се спестяват още няколко грама.

Курбелите се предлагат в три дължини – 165, 170 и 175 мм, Q-факторът им е 167 мм, а линията на веригата 49 мм.

Предназначението е доста широко, като дори спускачите могат да се възползват от тях, но основната целева аудитория са ХС и АМ/ендуро велосипедите. Верни на стила си, Hope ще предлагат няколко цвята от тях, постигнати чрез анодизация.

Теглото на курбелите с оста и венец 34 зъба е 641 грама, а като се добавят и чашките с лагерите на средното движение, достига малко над 800 грама.

А колко струват? Ето списък с препоръчителните цени на различните комплекти и отделни компоненти от тях:
Курбели, ос и паяк –  £245/€300/$400
Курбели и ос – £215/€265/$350
Паяк – £40/€50/$65
Единичен венец за директен монтаж – £55/€68/$90

Ако ви се струват скъпи, може би ще оправдаете цената, след като гледате този видеоклип, който показва всички процеси, машини и действия, включени в производството на продукта:

Hope Cranks – Behind the Scenes from hopetech on Vimeo.

http://www.hopetech.com/

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>