Shimano отбелязва 25-годишнината на SPD с ограничена серия обувки и педали

През 1990 г. представените от Shimano педали M737 и обувки M100 поставят началото на революция в колоезденето. Тази комбинация бе наречена Shimano Pedaling Dynamics или съкратено – SPD. За да отпразнува 25-ата годишнина на тази технология, която без съмнение промени много неща в колоезденето, японският производител ще предложи на пазара нова, ограничена, възпоменателна серия от обувки и педали, които са замислени като комплект, макар че могат да се закупят и ползват поотделно.

25 години донесоха множество подобрения в рамките на технологията SPD. Педалите станаха по-леки, по-лесно очистващи се от калта и включват механизъм „Pop-up“ за по-бързо и лесно закопчаване. В момента на пазара има различни SPD педали за всяка една дисциплина и стил на каране, от професионалните спортисти до любителите и градските колоездачи. Обувките на японците също еволюираха значително през този период. Shimano бяха сред първите компании, които въведоха щрамерите като вариант за закопчаване, бяха и сред пионерите в използването на въглеродни нишки за външната част на подметката, за да осигурят по-голяма коравина. Запазените технологии като Custom-Fit, Dynalast и Torbal бяха разработени първоначално за професионалните състезатели на компанията, но са достъпни и за всеки друг колоездач. Осигурявайки комфорт за краката при всяко завъртане на педалите, обувките на Shimano позволяват избор между седем различни калъпа за максимално добро пасване на крака към обувката. Въпреки водещите пазарни позиции на системата SPD, Shimano смятат и занапред да подобряват обувките и педалите си, гарантирайки че те наистина са направени едни за други.

Един съществен елемент обаче остана непроменен през изминалите 25 години и това са „парчетата“ – металните SPD скоби, които се монтират към подметката на обувката и осигуряват връзката с педала. Техният надежден дизайн се е доказал отдава и продължава да го прави под краката на толкова много колоездачи, толкова различни условия на каране и толкова различни дисциплини.

Новият комплект, посветен на 25-годишнината на SPD, състоящ се от педалите PD-M530C и обувките SH-M163G, сякаш се опитва да събере в едно целия този период и всички технологии и достижения, стоящи зад трибуквеното съкращение. Педалите са двустранни и включват малка платформа. Те са ориентирани към любителите на ХС и АМ карането, ще се предлагат само в черен цвят с логото на годишнината, а теглото им е 455 грама (за чифт). 

Подобно на педалите, обувките SH-M163G са предназначени за АМ/ендуро колоездачите и са предназначени за каране по технични пътеки и терени, осигурявайки комфорт, контрол и възможност за нормално ходене. В тях са използвани последните технологии на Shimano като Cross X-Strap (двата велкро ремъка се закопчават в различни посоки) за по-равномерно разпределяне на стягането от горната страна на ходилата и технологията TORBAL за по-добър контрол и повече комфорт при спусканията по труден терен – повече за нея можете да прочетете тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/products/news/2917-products-news-2014-shimano-enduro-dedicated-shoes-backpack. SH-M163G ще се предлагат с номера от 38 до 48, само в сивия цвят от снимката и в ограничени количества. Теглото на чифта е само 728 грама (за размер 40).

И двата продукта ще се появят на пазара през пролетта на 2015 г., но няма да са налични във всички държави.

http://www.shimano.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>