Evil The Following

The Following може да звучи странно като име на модел, но не и за почитателите на американската марка Evil, които са свикнали с подобно именуване. Това е най-новият байк на компанията и реших да напиша няколко реда за него, тъй като изглежда твърде добре, а и производителят явно е убеден в това, щом лично собственикът на компанията, Кевин Уолш, написа  текста за представянето на велосипеда в Pinkbike. Във въпросната статия той започва с признанието, че в началото е бил голям песимист относно този проект, но когато е подкарал новия велосипед, усмивката не е могла да слезе от лицето му и не е бил единствен в това отношение.

Една от причините за песимизма на Уолш явно е бил размерът на колелата. В момент, когато всички в АМ/ендуро сегмента наблягат здраво на 27.5, Дейв Уигъл му предлага да разработят 29-цолов байк с такова предназначение и го уверява, че той ще е не по-малко забавен за каране от всеки 26 или 27.5 конкурент. Предполагам, трудно е да не повярваш на Уигъл, след толкова успешни проекти зад гърба му и след като си му доверил разработката на окачването на велосипедите си, така че проектът е бил одобрен и 18 месеца по-късно The Following е факт.

Новият модел използва утвърдената вече система за окачване DELTA – трета поред разработка на Дейв Уигъл, която е внедрена и в другите модели на компанията. За разлика от DW-Link и Split Pivot, DELTA е на практика едноставна система с внимателно подбрана позиция за главната ос и с модифициращи ставни връзки, които осигуряват прогресивна работа на окачването – поне със задния амортисьор, който върви в комплект с рамката, Rock Shox Monarch RT3 Debon Air. Излишно е да казвам, че последното уточнение е важно, защото цялата система е проектирана като едно цяло – променливият коефициент на окачването е свързан с характеристиките на задния амортисьор, с геометрията и всички останали параметри. Повече за окачването DELTA можете да прочетете в техническата секция в сайта на Evil: http://evil-bikes.com/tech-crap/

Като стана дума за геометрията, тя е променлива благодарение на две от ставните връзки, които са обръщаеми и се наричат Flip Chip – по този начин можете да променяте челния ъгъл с 0.6° и височината на средното движение със 7-8 мм. И при двете позиции обаче, наречени High и Low, челният ъгъл е достатъчно малък, а средното движение ниско разположено, което в комбинация с необичайно късите за 29ка стойки на веригата (430 мм) би трябвало да осигурява много стабилна возия с добро завиване. Допълнително ще отбележа, че производителят дава данни за геометрията както за вилки със 120 мм ход, така и за такива със 130 мм. В първия случай ще получите байк, който е ХС/АМ ориентиран, във втория се отива по-скоро към АМ/ендуро, макар разликата между всички тези понятия да е прекалено тънка.

Връщам се отново към окачването, този път от конструктивна гледна точка. Главната става, на която е окачено задното рамо, използва 15 мм проходна ос за лесно обслужване и достатъчно коравина, а лагерите са радиално-аксиални, за да поемат добре натоварванията във всички посоки. Допълващите ставни връзки между рамото и шока са много компактни и също използват качествени лагери, за да се осигури стабилна и корава конструкция. Важен детайл е ниското централно разполагане на задния амортисьор и на целия „хардуер“ на окачването, което подобрява центъра на тежестта.

И макар че този път не започнах с материала на рамката, за този модел Evil са заложили директно на въглеродните нишки, доверявайки се за изработката на един от най-реномираните (по техни думи) производители на карбонови рамки. Може би е излишно да изброявам всички характеристики, които са стандартни за високия клас рамки и, разбираемо, се срещат и в The Following, но все пак ще го направя: конусовидна челна тръба, вътрешен път за броните на скоростите и за регулируем кол за седалка, Post Mount накрайници за задната спирачка, 142х12 мм проходна задна ос, PressFit 92 мм средно движение, ISCG05, директен монтаж на предния дерайльор; гумирани предпазители на долната тръба и задния триъгълник. Въпреки късата задница, в нея има място за гуми с широчина до 2.4 инча.

The Following се предлага в две окомплектовки (X01, $ 6599 и Х1, $ 4999) и отделно като рамка на цена 2599 щатски долара.

http://evil-bikes.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>