Shimano представи компактна спортна камера

Японският производител изненада доста хора, представяйки един съвсем нов за марката продукт, но без съмнение свързан с колоезденето – компактна спортна камера. Името на продукта е CM-1000, а качествата, на които залага, са компактност, HD видео и няколко вида свързаност с други продукти. Подробностите ще ви представим в следващите редове.

Както можете да се досетите, CM-1000 не се е появила за един ден. Години са минали в проучвания и разработка на продукта, за да може той да отговори на нуждите на всички занимания, в които Shimano има сериозен пазарен дял, а това са колоездене, риболов и гребане. Разбира се, приложението на камерата е далеч по-широко, но връзката ѝ с тези спортове е най-важна, тъй като типичния за японския производител системен подход е приложен и към този продукт, така че той да може да се ползва съвместно и с други стоки на компанията. Основните характеристики на CM-1000включват:

– Мощна камера с брилянтно (по думите на Shimano) качество на образа. Обективът и сензорът използват най-добрите технологии в тази област, за да доставят висококачествен видео образ и снимки във всякакви условия. С размер на блендата 2.0 камерата се справя добре дори при слаба осветеност, а сензорът с разделителна способност 16МР и задна подстветка осигурява чудесно качество дори при Full HD видеоформат (1080р).

– Камерата предлага два формата за снимане – стандартен 135° зрителен ъгъл (съотношение 4:3) и супер-широкоъгълен 180° (16:9), а в допълнение има и автоматично завъртане на образа с 90°, което позволява да монтирате камерата както хоризонтално, така и вертикално.

– Изключително лека и компактна – при 86 грама тегло, включително с батерия и предпазна леща за обектива, и с размери 44x70x30 мм, CM-1000 може да се побере в джоба ви, дори ако той е доста малък.

– Напълно водоустойчиво до 10 м дълбочина без използване на допълнителна защитна кутия. По този показател камерата покрива стандарта IPX-8 Waterproof Standard, което е най-високото ниво за потребителска електроника. Това превръща CM-1000 в чудесен избор за монтиране на лодка и дори за плуване от време на време, а също така позволява да бъде пръскана с маркуч заедно с останалата екипировка, т.е. можете да измиете велосипеда си, без да я демонтирате. 

– Усъвършенствана свързаност и интеграция – CM-1000 използва WiFi свързаност и мобилни приложения за iOS и Android, чрез които може посредством смартфон, таблет или друго устройство да предава образ на живо, да възпроизвежда видео, да снима или да бъде настройвана дистанционно и др. За разлика от повечето подобни продукти обаче, камерата на Shimano използва и свързаност ANT+ и ANT, което позволява да обменя данни с велокомпютри и аксесоари, както и да показва такива данни директно в заснетите видеоклипове. Иначе казано, докато записвате картина от карането си, в нея можете да виждате също данни като скорост, пулс, каданс и т.н. Това става с помощта на друг нов продукт, който Shiamno представи ден по-рано – трансмитера D-Fly, свързан с технологията за електронно превключване на скоростите Di2.

– Универсален и удобен дизайн. Използването на камерата е съвсем лесно, с два бутона, чрез които се избират различните функции и настройки, които се идентифицират с помощта и на два светодиода. 

– Литиево-йонна батерия с капацитет 950 mAh. По данни на производителя тя позволява работа до 2 часа, а зареждането ѝ отнема около 4 часа.

Стандартно CM-1000 идва с две приставки за закрепване – едната е залепваща се, т.е. за гладки повърхности, а другата е за каска с отвори за проветерение. В комплекта има още USB кабел и упътване за употреба. Собствениците на продукта получават достъп и до софтуерни приложения – както споменатите за мобилни устройства, така и такива за Windows 7 и Mac OS, които позволяват дори видеоредактиране и други функции.  Могат да се закупят и допълнителни аксесоари, най-вече приставки за монтиране:  CM-MT01 – за кормило; CM-MT02 – гъвкава приставка; CM-MT03 – за гърдите; CM-MT04 – за шапка.

CM-1000 ще е на пазара от месец май 2014 г. в следните европейски държави:  Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Франция, Дания, Швеция, Финландия, Норвегия, Испания. В други страни явно ще трябва да я очакваме малко по-късно. 

На новия продукт е посветен и самостоятелен сайт, където можете да намерите пълни спецификации и допълнителни подробности:

http://www.shimano-sportcamera.com/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>