Медиен преглед: DVO Suspension – нов играч на пазара за окачване

В наши дни не изглежда много лесно да създадеш нова компания за окачване, която успешно да се конкурира с големите и утвърдени производители. А ако говорим за един по-малък, но много важен пазарен сегмент – т.нар. висок клас продукти, отличаващи се с отлични качества на работа, здрава и лека конструкция, първокласни материали и, разбира се, висока цена, успехът на евентуален нов играч зависи още повече от неговите знания, опит, използвани технологии и т.н. Брисън Мартин Старши може да се похвали точно с това – огромен опит в областта на велосипедното окачване, при това в най-различни направления, така че неговият нов проект – DVO Suspension, което е съкращение от Developed Suspension (най-точният превод може би е „усъвършенствано окачване“), изглежда има всички шансове да успее.

За много от читателите ни името Брисън Мартин може да е непознато, но това е човекът, който създаде и ръководеше американското подразделение на Marzocchi през изминалите има-няма 20 години. В това си качество той е бил и една от движещите сили в създаването на легендарната серия Bomber на италианския производител, като през целия този период е натрупал знания за всеки аспект на качествените вилки и задни амортисьори – от проектирането и основополагащите технологии, през производствения процес, та чак до маркетинга, доставките и ръководството на бизнеса като цяло. Сега Брисън, заедно с подбран екип от специалисти (някои от тях идващи от същото „котило“), е решил да използва целия този опит, за да предложи на пазара своите „усъвършенствани“ продукти. Засега идеята зад DVO е пределно ясна – няма да се търси голямо производство, а тъкмо напротив – компанията се насочва директно към най-високия клас продукти и хората, които ще са готови да платят цената за тях.

Между другото, една от мисиите, които си поставя екипът на DVO е също така да ограмотява потенциалните си клиенти, пък и всички останали, в областта на окачването и използваните в него технологии. Затова секцията „Основи на окачването“ в сайта им е нещо, което горещо препоръчваме като четиво на всеки, който се интересува поне малко от тази материя. В нея може да се научат доста интересни неща – от настройването на началното сгъване и най-важните термини, до обяснения за устройството на клапаните, за ролята и видовете шайби (и т.нар. комплекти шайби, на англ. shim-stack), който контролират потока на маслото през клапаните и т.н.

Всъщност, всичко написано дотук можете да видите развито много по-подробно в сайта на DVO: http://www.dvosuspension.com/

Що се отнася до същинския медиен преглед, той засяга статията в Pinkbike за първия обявен продукт на DVO – вилката за спускане Emerald, която се предвижда да се появи на пазара през 2014 г. Статията е доста подробна и интересна, защото такава е и самата вилка.

На първо място, тя е обърната, т.е. коструктивно долните търби влизат в горните, а не обратното. В последните години почти всички МТБ производители използват дизайн с по-тънки горни тръби, които влизат в по-дебелите долни тръби (ботуши), които пък са свързани помежду си в две точки – оста и арката. Тук е голямото предимство на този „класически“ за планинското колоездене подход – позволява по-ниско тегло при запазване на коравината, т.е. устойчивостта на вилката към усукване. От друга страна, обърнатите вилки се използват често при мотоциклетите, включително кросовите, които стоят най-близко до DH велосипедите като технологии – там обаче теглото не е чак толкова важен фактор, т.е. производителите могат да си позволят по-масивни елементи, за да запазят коравината на желаното ниво. Основно предимство на обърнатия дизайн е по-ниската неокачена маса, което води до по-отзивчива, лека и плавна работа на вилката. Очевидно е, че DVO са търсели именно тези качества, когато са проектирали Emerald, но как са се справили с коравината, при положение че целта е постигане на тегло от порядъка на 2.9 – 3.0 кг? „Тайната“ се нарича Carbon Torsion Arch (CTA) и представлява елемент, направен от въглеродни нишки, който се прикрепва с болтове към долната част на долните тръби и служи едновременно и като калобран/предпазител за тях, и като арка над предното колело. Екипът на DVO твърди, че тази арка повишава с 50% коравината спрямо същата вилка без нея. Освен това основният пружинен елемент във вилката е пневматичен, което също намалява теглото.

Интересна е и системата за амортизация, която е от типа отворена баня, но реализирана в система с т.нар. двойна тръба – подобна конструкция позволява на маслото да преминава през специални портове извън патрона за амортизация, т.е. към тръбите на вилката, в които се намира патронът. Така маслото може да се охлажда по-добре, а също и да маже уплътненията и тръбите, но без да е необходимо толкова голямо количество от него, както при класическата отворена баня. Самите клапани са внимателно проектирани и контролирани от сложни комплекти шайби, но най-важното е, че са много удобни за достъп и сервизиране, така че вилката ще може лесно да бъде тунингована, включително чрез подмяна на стандартните шайби с други. Компанията има твърдото намерение да поощрява клиентите си в подобни експерименти, като за целта ще публикува образователни материали в сайта си и дори ще провежда семинари за обучение на тази тема.

Особено интересни са и затягащите гривни, чрез които короните се прикрепват към горните тръби. DVO са прибягнали до това решение, тъй като така напреженията се разпределят по-равномерно и върху по-голяма площ, освен това може би и теглото е по-ниско. Проблем обаче може да се окаже цената, така че този елемент все още не е окончателен.

Повече подробности за всички тези интересни неща можете да прочете на англ. език в статията в Pinkbike: http://www.pinkbike.com/news/dvo-emerald-first-look-2012.html

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>