Новата XC Euphoria – премиера на Cross 27.5”

След като вече знаете защо Cross реши да наблегне сериозно на сегмента 27.5″ (650В), вероятно нямате търпение да видите и в какви модели е въплътено това. В крак със световните MTB тенденции, българският производител представи своя изцяло нов модел, наречен Euphoria, в две нива на оборудване.

„Целта ни е да заинтригуваме както склонните да експериментират, така и мнозинството планински колоездачи, които реално оценяват предимствата на 650B.“ – това споделиха от дизайнерския екип на компанията и допълниха по повод пазарното позициониране на новия модел: „Типично за кампаниите на Cross от последните години, в ценово отношение решихме да заложим на златната среда, балансирайки между приоритетните технически параметри и достъпността за по-широк кръг почитатели на планинското колоездене, помагайки им да се качат върху новия размер. Основното предизвикателство за екипа ни бе подборът на подходящи съставни елементи, дефиниращи двата байка към определени ценови категории, без допускане на компромис при експлоатацията им.“

В това отношение за компанията е добре дошла тенденцията утвърдените производители на велокомпоненти вече да не разглеждат 650B като екзотичен размер и да предлагат наред с компонентите от висок клас и продукти в по-ниските ценови категории.

Основа на Cross Euphoria, разбира се, е рамката, и съзнавайки важността на този базов елемент, Cross са решили да разработят техен оригинален проект, като основните задачи пред проектантския екип са били залагане на правилна геометрия и подходяща спортна конструкция, позволяващи експлоатация със завишени натоварвания и дори в състезателни условия. В изявлението на Cross, насочено към техните потребители, се казва:

„Можехме по спешност да вземем готова рамка от някой “небрежно проектиращ” производител, решил “яхвайки вълната” да се пробва и в този нов сегмент, и да представим велосипедите още по Коледа, без ясно ориентирана пазарна позиция, но преценихме, че е по-важно потребителите да получат изпипан и в детайлите продукт.“

Дали са успели в постигането на тези цели, всички ние засега можем да съдим само по снимките и предоставените данни, поне докато не видим велосипедите и на живо в магазините. В тази връзка, говорейки си за рамката, нейната геометрия винаги е едно от най-важните неща и затова отново ще си позволим цитат от изявлението на Cross, тъй като кой би могъл по-добре от техния дизайнерски екип да обясни какво са искали да постигнат като параметри?

„При 29” основният проблем е побирането на доста увеличените колела, което води до конфликт на ергономията с геометрията и налага компромиси в проектирането – например, негативното за маневреността на байка удължаване на задния триъгълник до 440-450 мм. Освен това, за по-малките размери рамки със съответно по-къс преден триъгълник съществува и риск краката при педалиране да докосват предната гума в завой. Тези странични ефекти липсват при 27.5”, тъй като увеличението в размера спрямо 26” е минимално. Ето защо започнахме проекта от базовата класическа геометрия за cross-country, добавяйки само където и колкото е необходимо. Освен важните разстояния, променихме и основните ъгли (корекция типична за актуалните тенденции при XC 650B), като придадохме на велосипеда лека AM ориентация, която заедно с по-големите колела и увеличения ход на вилката добавя усещането за еуфорична лекота при преодоляването на неравностите по терена. Рамката е с подчертано спортни характеристики, със специално отделено внимание на зоните, оптимизиращи нейните показатели спрямо 26” и 29” MTB.
Предимствата на този микс са: подобрено пътно поведение чрез понижен гравитационен център, повишена курсова устойчивост и ускорено реагиране на промяна в траекторията, които увеличават скоростта, запазвайки интуитивното управление и необходимата енергия за движение.“

Рамката на Cross Euphoria 27.5” е проектирана в три основни размера (дължина на седалковата тръба): 430, 480 и 530 мм, като са заложени следните основни показатели за геометрията:

1. Задната ос е максимално приближена до центъра на средното движение и дължината на стойките на веригата е 430 мм (почти колкото при 26”, където като стандарт може да се приеме дължина 425 мм). Тази компактност на задния триъгълник е постигната с леко огъване на седалковата тръба в долния край, осигуряващо достатъчно пространство за предния дерайльор.
2. Средното движение (центърът му) е отместено на 50 мм надолу спрямо базовата линия между двете оси на колелата, запазвайки стандартния просвет до земята. Според Cross това осигурява оптимизирано пътно поведение на велосипеда.
3. Челната тръба, разбира се, е разположена по-високо, отколкото при 26″ велосипед, но е с намалена дължина, което позволява монтиране на вилка с ход 120 мм при запазване на добра геометрия за XC твърдак и обичайната височина на кормилото.
4. Ъгълът на челната тръба е леко затворен, до 70°, осигурявайки по-лесно посрещане на препятствията и повече стабилност – това е т.нар. ендуро/АМ нюанс, споменат в цитата по-горе.
5. Седалковата тръба в основната си дължина е наклонена на 72° спрямо хоризонтала, но заради огъването й в долната част, виртуалният ѝ ъгъл (линията между центъра на средното движение и скобата за седалката) всъщност е класическия за XC приложения 73°.

За повишаване на якостните характеристики, изработената от алуминиева сплав 6061 рамка се отличава и със следните конструктивни особености:

1. Челната тръба е конусовидна, 1.5 – 1 1/8, което осигурява по-голяма коравина на предния триъгълник и на вилката (когато тя е с конусовиден стержен, както е в случая), без утежняващо допълнително усилване. Чашките, посредством които се монтира вилката, са с различен диаметър, като горната е със стандартния за полуинтегрирани чашки размер ø44 мм (1 1/8”), а долната е ø55 мм (1.5”), способна да поеме повишеното натоварване, предавано от вилката, при по-агресивно каране.

2. Горната част на седалковата тръба е обгърната от горната тръба и продължаващите от нея стойки на седалката, част от задния триъгълник. С този монокок детайл отново се увеличават коравината и здравината на рамката, противодействащи на усукванията при страничните натоварвания.
3. За рамката са използвани специални ръбесто формовани тръби с променлива дебелина 1.6 – 1.8 мм. В съчетание със S-образното оформяне на задния триъгълник, те придават високоякостни характеристики на рамката като цяло, осигурявайки ѝ достатъчна коравина с оглед по-агресивна експлоатация на байка.

4. Задният спирачен апарат се закрепва посредством Post Mount тип захващане. Накрайниците за спирачката са интегрирани като общ детайл с олекотените уши за задната главина. По същия начин се монтира и предният спирачен апарат към вилката.

Приблизителното тегло на рамката, специално за средния размер (480 мм), е 1.940 кг. Като се има предвид, че става дума за 27.5″ велосипед с достъпна цена, подобна стойност е поне толкова впечатляваща, колкото и изброените по-горе детайли.

Рамката за двата модела Euphoria е еднаква, както и технологията за декорирането им – водни стикери под прахов, удароустойчив лак. Концепцията на графичния дизайн е еднотипна, но екипът на Cross е диференцирал визуално двете окомплектовки, подбирайки различни цветови варианти. По-скъпият G27 ще бъде само в бяло гланцово изпълнение, а по-масовия G24 ще се предлага с матово покритие и в четири основни цвята: червен, зелен, син и тъмно сив, с еднаква ахроматична декорация.

По-долу ви представяме конкретна информация за окомплектовката на двата модела, както и много снимки, онагледяващи велосипедите и отделни техни компоненти.

Кога ще можем да видим Cross Euphoria и на живо? Ето отговора на Cross: „Двата ни нови модела MTB 27.5” ще бъдат по магазините през месец май 2013 г. В заключение на това представяне, екипът на Cross Ви пожелава да изпитате истинска еуфория от Вашето cross-country преживяване!“.


CROSS EUPHORIA G27

1. Рамка:
Ръбесто формовани тръби;
Материал ALLOY 6061;
Предлага се в 3 размера: 430 мм / 480 мм / 530 мм;
(тегло на средния размер 1.940 kg);
Цвят на рамката – бяла, гланцова, със стикери под прахов полиестерен лак, устойчив на удари и надраскване.

2. Вилка:
SUNTOUR XCR 32-DS-LO-CTS-27.5 (конусовиден стержен 1.1/8” x 1.5”);
Ход 120 мм;
Олекотени магнезиеви ботуши;
Алуминиева корона;
Спираловидна пружина с регулиране на твърдостта;
Хидравлично заключване с фиксиран обратен ход;
Подходяща за X-Country и All Mountain;

3. Чашки:
VP-J203AE (10 мм) – 1.1/8” – 1.5”;
Полуинтегрирани с 3 дистанционни шайби по 10 мм;

4. Курбели:
Shimano ALIVIO AFCM430 (44x32x22T) – с дължина 175 мм;

5. Скорости:
27 скорости Shimano DEORE KRDM591, с превключватели Alivio М430 и
касета Shimano HG30-9

6. Спирачки:
Хидравлични дискови спирачки SHIMANO AM 395 с преден ротор 180 мм и заден 160 мм

7. Колела:
Капли CROSSER X-6 ALLOY 6061 (T6) – 32 отвора и тегло 619 гр;
Двойностенен диск профил с размери 584 x 21 и дълбочина на профила 21 мм;
Подсилващи кабзи от неръждаема стомана (INOX EYELETS);
Черни спици PILLAR;
Главини SHIMANO M66 32H CL QR Black – AHBRM66BL / AFHRM66BZBL;

8. Кормило:
Zoom – оversize (Ø31,8), алуминиево, с променлива дебелина на стените, дължина 680 мм;

9. Лапа:
Zoom – оversize (Ø31,8) 3D кована, дължина 100 мм, ъгъл 7°;

10. Седалка:
DDK-5300 CONCEPT – бяла

11. Кол за седалка:
KALLOY SP-368 31.6×350 мм – черен

12. Гуми:
SCHWALBE RAPID ROB 57-584 27.5×2.25 – 650B, със защитен слой против пробиване, с подсилен каркас (50 EPI)

13. Педали:
Алуминиеви one-piece VP-467

Нормална цена: 899 лв с ДДС
Промо цена: 799 лв с ДДС

Детайлни снимки (натиснете ги за отваряне в голям размер):

{gallery}products_news/products-news-130221_g27{/gallery}


CROSS EUPHORIA G24

1. Рамка:
Ръбесто формовани тръби;
Материал ALLOY 6061;
Предлага се в 3 размера: 430 мм / 480 мм / 530 мм;
(тегло на средния размер 1.940 kg);
Цвят на рамката – червен, зелен, син и тъмно сив мат, със стикери под прахов полиестерен лак, устойчив на удари и надраскване;

2. Вилка:
SUNTOUR XCM DS-HLO-27.5-120-CTS (конусовиден стержен 1.1/8” x 1.5”);
Ход 120 мм;
Алуминиеви ботуши с алуминиева корона;
Спираловидна пружина с регулиране на началната твърдост;
Механично заключване;
Подходяща за All Terrain Bike;

3. Чашки:
VP-J203AE (10 мм) – 1.1/8” – 1.5”;
Полуинтегрнани, с 3 дистанционни шайби по 10 мм;

4. Курбели:
Shimano ALTUS AFCM311 (42x32x22T) – с дължина 170 мм;

5. Скорости:
24 скоростна система Shimano ACERA M360 и касета Shimano HG31-8

6. Спирачки:
Хидравлични дискови спирачки TEKTRO HDC300 с преден ротор 180 мм и заден 160 мм

7. Колела:
Капли CROSSER X-6 ALLOY 6061 (T6) – 32 отвора и тегло 619 гр;
Двойностенен диск профил с размери 584 x 21 и дълбочина на профила 21 мм;
Подсилващи кабзи от неръждаема стомана (INOX EYELETS);
Черни спици PILLAR;
Главини JOY TECH F: D341DSE DISC Q.R. Black / R: D342DSE DISC CASS, Q.R. Black;

8. Кормило:
Zoom – оversize (Ø31,8) алуминиево, с променлива дебелина на стените, дължина 680 мм;

9. Лапа:
Zoom – оversize (Ø31,8) 3D кована, с дължина 100 мм, ъгъл 7°;

10. Седалка:
DDK-5300 CONCEPT – бяла

11. Кол за седалка:
Zoom alloy SP-19 31.6×350 мм – черен

12. Гуми:
SCHWALBE RAPID ROB 57-584 27.5×2.25 – 650B със защитен слой против пробиване, с подсилен каркас (50 EPI)

13. Педали:
Алуминиеви one-piece VP-467

Нормална цена: 759 лв с ДДС
Промо цена: 679 лв с ДДС

Детайлни снимки (натиснете ги за отваряне в голям размер):

{gallery}products_news/products-news-130221_g24{/gallery}

http://crosscycle.com/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>