Sram добави курбели за т.нар. Fat Bikes

Преди всичко, какво е това Fat Bike? Най-лесно е да ви дам визуален отговор от Google: http://bit.ly/YM3D8Y


Както виждате, това е един екзотичен и особен вид твърдаци с много дебели гуми – велосипеди, които са специализирани за каране в сняг, пясък и други подобни терени. Не е учудващо, че първите такива байкове се появяват в Аляска и Ню Мексико през 90-те години на 20 век, но напоследък те добиват популярност сред все повече хора. И макар че за масово разпространение все още е невъзможно да се говори, очевидно е, че „дебелите“ байкове все пак представляват една забележима (вече) пазарна ниша.

Лесно е да се досетите, че освен огромните гуми, или по-точно тъкмо заради тях, тези велосипеди изискват и други специфични компоненти – като се започне с рамките, които най-често се правят ръчно от малки производители тук и там, и се стигне до компонентите на движението, където стандартните части не винаги вършат работа.

Точно тук американският производител Sram забеляза възможност да предложи два модела от своите курбели в специфична версия за fat bikes. Става дума за Х9 и Х5, а основната особеност е, че оста на курбелите е по-дълга, за да бъдат комбинирани със средно движение GXP с широчина 100 мм (вместо стандартната 68/73 мм). Подобни средни движения не са новост, но досега стандартните такива се ползваха най-вече при байкове за спускане/фрийрайд. С новите си продукти Sram използва удобството на по-дългата ос, за да отдалечи венците и линията на вериагата от гумите, но се стреми да запази и ниско тегло на компонентите. Х9 са с кухо алуминиево рамо, докато при Х5 то е плътно. Иначе и в двата случая курбелите са за 2х10 предавки с венци 36-22 зъба – производителят смята, че това е най-добрата комбинация за такива велосипеди.

www.sram.com

www.onedistribution.com

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>