Cross залага на размера 27.5″ (650В) и обяснява защо

Новината, че Cross ще предложи на пазара велосипеди с размер на колелата 27.5 цола, едва ли ще учуди някого – по-скоро ще зарадва почитателите на марката. Нас пък ни зарадва една допълнителна (или по-скоро предварителна) статия, която компанията подготви и ни предостави за публикуване, с идеята да обясни максимално подробно защо според екипа ѝ този нов стандарт е с толкова голям потенциал. По принцип нямаме практика да публикуваме готови статии от производителите, но за тази правим изключение, тъй като сами ще се убедите, че тя е съвсем обща и образователна и представлява сравнение между трите размера колела при планинските велосипеди в момента – 26″, 27.5″ и 29″. Освен това винаги е полезно да имаме гледната точка на производителя по подобен въпрос. Няма никакво съмнение, че сред потребителите има и винаги ще има почитатели на един или друг от тези стандарти и това, че за Cross 650В се явява златната среда, не означава, че ще е така за всеки, но във всички случаи е полезно да си припомним какви са разликите в техническите параметри и характеристики на тези типове велосипеди, което е и основната тема на статията.

MTB 27,5” (650B) ПЕРФЕКТНИЯТ МИКС

Новата величина на Cross

Когато през 1970 г. в САЩ се заражда планинското колоездене, пионерите в този клас не са имали избор на подходящи гуми, освен 26” Beach Cruiser Tires за едноскоростни велосипеди. Самият размер 650B е съществувал и тогава, но “неотзивчивостта” на фирмите, произвеждащи гуми, към по-специалните потребности на малцината дръзнали да излязат извън пътя, е предопределила стандартния off-road диаметър за десетилетия напред. В днешно време производителите на велокомпоненти реагират доста по-адекватно на пазарните тенденции, зараждащи се естествено от ползвателите и производителите на велосипеди. Например, само за няколко години 29” MTB направиха истински бум, като в частност за Германия достигнаха 30% от новопродадените велосипеди. За това време доста ездачи, тествали 26” и 29” и натрупвайки опит и с двата размера, си дадоха сметка, че “лекуването” на едни недостатъци понякога поражда други. И у нас много хора, изпитали различното усещане на двете крайности, вероятно вече се оглеждат за нещо междинно.

Именно тук е мястото на оптимизирания размер 27.5”, комбиниращ положителните страни на 26” и 29”, туширайки негативите чрез баланс между съществените параметри. Анализирайки пазарните тенденции и техническите подробности, екипът на Cross взе решение да предостави на своите потребители и този типоразмер MTB. Имайки вече в арсенала си трите стандарта колела, по-долу сме систематизирали някои сравнителни обяснения за трите размера.

1. 26”, 27.5” и 29” са ориентировъчни типоразмери, описващи най-външния диаметър на протектора на гумата.
DIN ETRTO е общоприет стандарт, обозначаващ диаметъра на прилежащата хоризонтална повърхност между гумата и каплата (шината).

Докато DIN ETRTO е точен размер, външният диаметър (цоловият/инчовият стандарт) може да варира заради различния балон на гумата.

2. При един и същ профил на шината и балон на гумата, теглото на 29” колело (wheelset) е с 11% по-високо от 26”. При 27.5” това утежняване е само 5%.

3. По-голямата контактна площ на големите гуми със земята води до по-добро сцепление и съответно скъсен спирачен път и повишен контрол в завоите.

4. С увеличаване на външния диаметър на гумата се намалява “ъгълът на атака” на препятствията, т.е. за по-големите колела препятствията изглеждат по-малки.

5. По-големите колела пропадат в дупките по-плитко, следователно при неравен терен се поддържа по-висока скорост.

6. За ускорението са важни диаметърът и въртящата се маса. Ето защо, в сравнение с 27.5″ колело, 26” се развърта по-лесно и по-бързо, а 29” – по-трудно и по-бавно, при еднакво количество вложена енергия.

Тук е мястото да отбележим, че посоченият негативен ефект при набрана вече скорост се превръща в предимство.

7. Големите колела имат по-голям инерционен момент, което ще рече, че преминават препятствията по пътя с по-малко забавяне, отколкото малките.

Ето как от само себе си се появява правилното решение 27.5”.

Ергономията на велосипедите е свързана с основните антропометрични размери на човешкото тяло. С тази цел рамките, като базов елемент, варират в зависимост от общата височина на ездача. Основната цел е осигуряване на оптимално разстояние между трите основни контактни точки на ездача с велосипеда – седалка, педали, кормило. Този триъгълник за всеки модел се проектира в поне няколко основни размера, а по-финото настройване за конкретния човек се осигурява чрез регулирането в определени граници на някои от компонентите. Геометрията на рамката обаче, съобразявайки се с тези данни, зависи предимно от типа (City, Cross, XC, AM, DH) и предназначението (комфортно каране, спорт или състезание) на велосипеда. Сборът от тези параметри налага някои ограничения и компромиси в общото проектиране, произтичащи най-вече от размера на колелата/гумите.


Трите основни точки на съприкосновение и вариращите ергономични отстояния (A, B и C) между тях, в зависимост от ръстовите характеристики на колоездачите.


Основната разлика между спортните и състезателните XC байкове – по-дългият преден триъгълник, осигуряващ динамика и контрол за сметка на комфорта.

Основното предимство при велосипедите 27.5” е запазване на нормалния общ вид на рамката и хода на окачването, типични за 26”. При байковете с двойно окачване, според предназначението, ходът на задното окачване може да е до 160-180 мм, но за 29” е максимум 130 мм (с някои редки изключения).

Същото се отнася и за вилкaта, където ергономичната позиция на кормилото определя колко остава за ход на вилката в зависимост от височината на кормилната колона (челната тръба) и размера на гумата. За 29” общоприетият максимум е ход 100 мм, докато 27.5” позволява 120-130 мм. Срещат се и изключения, които с компромиси в някои зони, следват конкретна специфика.

Следващото основно предимство на 27.5”, влияещо положително на управлението, е позицията на средното движение. Разстоянието от земята (просвет, клирънс) е определящо за геометричната проходимост през препятствия и за твърдак (hardtail) е около 300 мм.

Другият основен размер в тази насока е оставащото разстояние по височина до базовата линия, лежаща между осите на двете главини. Това отместване (B.B. drop) за 26” е около 1” (25-30 мм), за 27.5” е приблизително 2” (50-55 мм), а за 29” е максимум 2.5” (65-70 мм). Колкото по-голямо е това провисване, толкова по-удобен е велосипедът за контролиране с изправен върху педалите ездач, при спускане и технични завои. Този ефект се постига заради понижаване центъра на тежестта, имащ пряко отношение към курсовата устойчивост при праволинейно движение и бързата отзивчивост на байка при влизане в завои (основно предимство на 29”, засилено при 27.5” заради по-ниската маса и центробежни сили).

И още един аспект заслужаващ внимание според нас – характерната от десетилетия акселерация на населението. За хората с ръст от 180 см нагоре стандартният 26” велосипед изглежда все по-нехармоничен заради увеличаване на предния триъгълник на рамката и визуално смаляващите се колела. По тази причина въпросните байкове неумолимо се приближават към категорията юношески, като общата прогноза за следващите 3 години в MTB сектора отрежда на 26” около 20% от пазара, и докато 29” запазва приблизително 30%, то новопоявилият се 27.5” ги изпреварва, завладявайки останалите 50%.

Някои големи фирми вече преориентират определени модели, “качвайки” ги от 26” на 27.5” – например SCOTT вече са “прекроили” цялата си гама Genius. Тази тенденция, естествено, е в полезрението и на доста отбори, чиито състезатели, имайки опита с 26”, усилено тестват и сравняват 27.5” и 29”, и в крайна сметка избират златната среда. Прочутият Нино Шуртер – сребърен медалист от Лондон 2012 и двукратен носител на световната купа, смята, че 27.5” е “точния размер” за XC.

Макар и новопоявяващ се, стандартът 27.5” (650B) е в полезрението на всички. Най-големите производители на велокомпоненти вече предлагат за този сезон достатъчно широка гама от своите продукти. Основните три нови по размер компонента са – вилката, каплите (шините), респективно наплетените колела и, естествено, гумите.

* Материалът е подготвен от Cross Design Team

MTB-BG.com: Ако след всичко това се питате как изглеждат новите 27.5″ велосипеди на Cross, тяхното представяне ще направим в отделна статия, фокусираща се върху конкретните им детайли и характеристики. Ако ви завладее състояние на еуфория обаче, не носим отговорност… 😉

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>