Медиен преглед – Sea Otter 2012 – нови продукти

Редовните ни читатели вече знаят какъв е статутът на фестивала Sea Otter в САЩ – по една или друга причина с течение на времето той се превърна не само в едно от най-големите спортни събития отвъд океана, но също така и в своеобразна площадка за представяне на продукти за следващия сезон – някои от тях вече готови да влязат в производство, други все още в тестова/прототипна фаза. Тъй като няма как да ви представим от първа ръка и със снимки всички тези новости, решихме, че е най-добре да ви насочим директно към първоизточниците, макар и на чужди езици. Разбира се, за много от продуктите ние също ще пишем по-подробно, когато разполагаме с официална информация/снимки от производителите.

Mavic разширява гамата си от 29-цолови колела

Всъщност, ако трябва да сме прецизни, до този момент френският производител и един от лидерите в този сегмент, имаше само един такъв модел, макар и доста добър. Очевидно е обаче, че при развилия се бум на големите колела, това вече е крайно недостатъчно, така през 2013 г. Mavic се кани да навакса с цели три нови продукта, кой от кой по-добри. Повече подробности за тях можете да прочетете тук:
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/sea-otter-2012-mavic-expand-29er-wheel-range-33756/ (на англ. език)

Нови модели на Foes

Отдавна не сме поглеждали към този американски производител, но сега той представи цели 4 нови/обновени модела, така че си струва да им хвърлите един поглед:
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/sea-otter-2012-three-new-models-from-foes-racing-33777/ (на англ. език)
http://www.pinkbike.com/news/Foes-racing-shaver-hydro-Sea-Otter-2012.html (на англ. език)

Нови рамки и от Yeti

Друга култова марка от САЩ също изложи интересни нови рамки. Освен прототипа на карбоновата версия на DH модела 303WC (с такъв байк в момента кара Джаред Грейвс и вече сме го споменавали в настоящата рубрика), Yeti подготвя и още един карбонов велосипед – SB-66 Carbon, както и алуминиев 29еr, наречен SB-95. Този път подробностите са на немски език:
http://www.mtb-news.de/news/2012/04/21/sea-otter-festival-2012-yeti-sb-66-carbon-sb-95-29er-und-303wc-carbon/

Commencal Meta AM 29er

Френският производител (всъщност базиран в Андора, ако трябва да сме съвсем точни) реши да „обуе“ в големи колела успешния си All Mountain модел. Резултатът изглежда добре, меко казано. Заради по-големия размер на колелата ходът на окачването е намален на 130 мм. Окачването остава многоставно с реална опорна точка, но новост е закрепването на долния край на шока директно към стойките на веригата. Повече подробности за този интересен байк можете да видите тук:
http://www.bikerumor.com/2012/04/23/commencal-meta-am-29er-puts-big-wheels-on-all-mountain-platform/ (на англ. език)

Crank Brothers

Американската компания също обръща сериозно внимание на 29-цоловия сегмент със своя комплект АМ колела Iodine в големия размер. Продуктът ще се предлага в два варианта, като разликата е в материала на тялото за храповия механизъм и оттам – теглото и цената. Crank Brothers имат и иновативен инструмент за монтаж и демонтаж на гуми – може да не ви се вярва, че за подобен инструмент може да се измисли нещо ново, но именно с такъв продукт този производител проби на пазара и новият Speedlever продължава традицията.
http://www.bikerumor.com/2012/04/21/crank-brothers-adds-iodine-all-mountain-29er-wheels-awesome-new-speedier-tire-lever/ (на англ. език)

Knolly Endorphin

Канадският производител показа чисто нов и много приятно изглеждащ модел със 140 мм ход на задното окачване. Отпред можете да сложите вилка както със 140, така и със 160 мм, а геометрията и детайли като ушите за водач ISCG05 определено предполагат доста свободно използване на байка при спускане, въпреки че теглото на рамката дава възможност за сглобяването на лек велосипед.
http://www.mtb-news.de/news/2012/04/26/sea-otter-festival-2012-knolly-endorphin/ (на немски език)

Open – нов производител с най-леката 29-цолова рамка

Open е проект на Жерар Вруумен (съосновател на Cervelo – една от реномираните марки за шосейни и пистови велосипеди) и Анди Кеслер (бивш служител в BMC и Cervelo), който бе представен по време на фестивала с твърда МТБ рамка за 29-цолови колела, за която се твърди, че е най-леката на пазара – около 900 грама и то за голям размер. Целият велосипед, „наточен“ с безобразно скъпи и леки компоненти, може да достигне тегло 8.62 кг и цена 12 000 долара/ 11 000 евро. Не е нещо, което повечето простосмъртни бихме си купили, но защо пък да не го погледаме?
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/cervelo-boss-launches-open-mountain-bike-brand-33770/ (на англ. език)
http://www.bikerumor.com/2012/04/19/first-look-open-mountain-bike-1-0-29er-photod-weighed-ridden/ (на англ. език)
http://www.mtb-news.de/news/2012/04/25/sea-otter-classic-open-cycles-neue-bikefirma-aus-der-schweiz/ (на немски език)

Continental добавят нова линия гуми

Името й е Revolution Tubeless Ready и в нея са включени 4 модела на компанията – Race King, X-King, Trail King  и Mountain King. Шарката на гумите е позната, но новото при линията RTR е, че са подготвени за превръщане в безкамерни гуми чрез специална уплътняваща течност, разработена за германския производител от утвърдена компания за химически продукти. Течността е безвредна за природата и може да запълва разрези до 6 мм.
http://www.bikerumor.com/2012/04/21/soc12-continental-adds-revolution-protection-series-tubeless-ready-mtb-tires-matching-sealant-thats-good-for-you-environment/ (на англ. език)

Felt Edict 29er

Felt показаха чисто нов карбонов байк с 29-цолови колела, но изненадващо конструкцията на задното окачване не е Equilink (сложната система, която бе разработена от компанията за постигане на повече ефективност при педалиране и добра работа при поемане на неравностите). Вместо нея има нов дизайн, наречен FAST (Felt Active Stay Technology). Причината за това е в предназначението на байка – стриктно за ХС каране, което в комбинация с големите колела изисква само 100 мм ход на задницата. Инженерите на Felt са сметнали, че могат да ги осигурят чрез проста многоставна конструкция с кобилица, при която обаче е премахната ставата при задната ос, тъй като композитният материал позволява достатъчна деформация.
http://www.pinkbike.com/news/Felts-Stunning-Carbon-Edict-29er-Does-Not-Use-Equalink-Suspensio.html (на англ. език)
http://www.bikerumor.com/2012/04/20/new-felt-edict-nine-lightweight-xc-29er-full-suspension-racer/ (на англ. език)
http://www.mtb-news.de/news/2012/04/21/sea-otter-festival-felt-edict-nine-29er-fully-mit-100mm-federweg/ (на немски език)

Intense – два прототипа с 27.5-цолови колела

Ако случайно не сте разбрали, стандартът 650В всъщност е точно по средата между размерите 26 и 29 цола, т.е. е 27.5 и именно това означение използва американския производител Intense при двата прототипа, които бе изложил по време на фестивала. Става дума за нова версия на АМ модела Tracer и за нови уши за задната ос при модела Carbine, чрез които лесно можете да превърнете този велосипед от 26 в 27.5-цолов.
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/sea-otter-2012-intense-show-tracer-275-prototype–33774/ (на англ. език)
http://www.bikerumor.com/2012/05/01/intense-tracer-and-carbine-27-5-prototypes/ (на англ. език)

Zerode G-1

Рамките със скоростна кутия винаги са били интересни, екзотични продукти, които обаче все още не успяват да постигнат масовост. Едва ли това ще се случи скоро и с байка на Zerode, но трябва да отбележим, че това е един от най-сполучливите продукти в тази насока. За да разберете защо е така, хвърлете поглед тук:
http://www.pinkbike.com/news/Zerode-G-1-Gearbox-DH-Frame-2012.html (на англ. език)

Водачи за верига от e.13, Gamut, MRP и Shimano

В следващите статии са разгледани общо 4 нови модела водачи за веригата – три от тях са на утвърдени производители в този сегмент, а четвъртият маркира навлизането на Shimano в още една ниша, което бе очаквано след появата на цели две групи за спускане/фрийрайд. Повече подробности за тези продукти можете да видите тук:
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/sea-otter-2012-chain-guides-from-ethirteen-gamut-mrp-shimano-33773/ (на англ. език)
http://www.pinkbike.com/news/Shimano-Saint-Prototype-Chainguide-Debuts-at-Sea-Otter.html (на англ. език)
http://www.bikerumor.com/2012/04/20/soc12-new-revamped-and-silent-guides-from-gamut/ (на англ. език)
http://www.mtb-news.de/news/2012/04/21/sea-otter-shimano-kettenfuehrung-prototyp/ (на немски език)

Norco също яхва 650В вълната

Канадският производител представи два модела в най-популярния сегмент –  all mountain/enduro. Байковете са съответно със 140 и 160 мм ход на окачването и за момента са все още прототипи, които се тестват от екипа и спонсорираните карачи на компанията, но ако всичко е наред, може и да ги видим в каталога им през 2013 г.
http://www.pinkbike.com/news/Norco-Will-Take-650b-to-Production-Range-650.html (на англ. език)
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/sea-otter-2012-norco-show-650b-prototypes–33836/ (на англ. език)
http://www.mtb-news.de/news/2012/04/26/sea-otter-festival-2012-650b-bei-norco-range-275-prototype/ (на немски език)
http://www.bikerumor.com/2012/04/25/norco-previews-new-2013-road-29er-and-650b-bikes-updates-aurum-dh-rig/ (на англ. език)

SR Suntour Rux Werx

Прототипът на Suntour за спускане бе представен обстойно пред журналистите, посетили фестивала. Все още не е ясно дали тази вилка ще е модел за 2013 или 2014 г., но и на втори поглед тя изглежда доста обещаващо. Този път подробности за нея има и на немски език:
http://www.mtb-news.de/news/2012/04/25/sea-otter-festival-2012-sr-suntour-rux-die-auferstehung-der-doppelbrueckengabel/ (на немски език)
http://www.bikerumor.com/2012/04/26/sr-suntour-debuts-rux-dual-crown-dh-fork-prototype-carbon-650b-axon-fork/ (на англ. език)

Loaded

Един нов (или не чак толкова, но поне за нашата аудитория нов) производител на компоненти, който прави някои много красиви и доста леки продукти, можете да видите в статията на BikeRumor:
http://www.bikerumor.com/2012/04/25/soc12-loaded-components/ (на англ. език)

Ibis заложиха на шоуто

Техният 29-цолов модел още не е готов за показване, затова американската компания реши да изложи направо 59-цолов… хмм… велосипед. Е, с колела от трактор, но какво пък толкова? Ако се намери човек с ръст над 3 метра, какъвто е минимумът, посочен от Ibis, може би у него ще се намери и енергия да задвижи половин тон стомана… Във всички случаи моделът, изработен от Ник Тейлър, определено привличаше вниманието не по-малко от оригинала (Ibis Mojo), стоящ като играчка до него.
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/sea-otter-2012-ibis-skip-29ers-move-on-to-the-59er-33779/ (на англ. език)
http://www.bikerumor.com/2012/04/22/ibis-maximus-59er-crushes-all-comers-plus-650b-29er-rumors/ (на англ. език)

Още интересни връзки към статии за нови продукти от Sea Otter 2012:
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/new-bits-coming-from-santa-cruz-and-rockshox–33823/ (на англ. език)
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/sea-otter-2012-ks-lev-dropper-post-ready-for-sale-33824/ (на англ. език)
http://www.bikeradar.com/gallery/article/sea-otter-2012-clothing-and-accessory-round-up-33827 (на англ. език)
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/sea-otter-2012-new-bars-from-answer-deity-kore-truvativ-33822/ (на англ. език)
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/sea-otter-2012-commencal-unveil-29er-meta-am-33853/ (на англ. език)
http://www.pinkbike.com/news/Sea-Otter-Classic-WTF-part-1-2012.html (на англ. език)
http://www.pinkbike.com/news/Sea-Otter-Randoms-2012.html (на англ. език)
http://www.pinkbike.com/news/Sea-Otter-Randoms-part-2-2012.html (на англ. език)
http://www.bikerumor.com/2012/05/03/2012-sea-otter-classic-randomness-sidi-shoes-pivot-mountain-bikes-smart-bike-washer/ (на англ. език)
http://www.bikerumor.com/2012/05/02/2012-sea-otter-classic-randomness-wickwerk-bmc-blackburn-rubena/ (на англ. език)
http://www.bikerumor.com/2012/04/19/soc12-randomness-coyles-wood-helmets-xpedos-mag-flat-pedals/ (на англ. език)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>