Медиен преглед – Fox Racing Shox 2013

За 2013 г. американският производител подготвя много нови продукти и технологии. Такава е например новата система за амортизация CTD. Името й е акроним от думите Climb, Trail, Descent – това са трите основни позиции, между които може да избира потребителят. Както се досещате, при първата работата  на вилката/шока е твърда/заключена за ефективно педалиране, при втората е включена платформа, а при третата позиция системата е напълно отворена за максимално добро поемане на неравностите. От гл.т. на повечето потребители тази система вероятно ще е по-лесна за употреба, макар че на някои от напредналите почитатели на марката ще им липсват отделните настройки за компресия при ниска и висока скорост на сгъване, праг за отключване и т.н. CTD ще се предлага при всички вилки с 32 и 34 мм горни тръби, както и при задните амортисьори Float (с въздушна пружина). Ще има възможност и за дистанционен контрол на амортизацията.

Като стана дума за вилки с 34 мм подпори, техният брой е значително увеличен за следващия сезон – вече ще има такива и за 26-цолови велосипеди, както и за 650В сегмента.

При вилките с 32 мм подпори, както и при въздушните шокове са направени дребни промени в дизайна за спестяване на тегло.

Голям интерес предизвика и регулируемият (на височина) кол за седалка DOSS, който разчита на механично устройство (без хидравлична система, подобно на Crank Brothers Kronolog) за предотвратяване на хлабините и осигуряване на плавно и леко действие.

За всички тези новости ще пишем по-подробно след няколко месеца, но тъй като значимостта на Fox и техните продукти е твърде голяма, решихме за най-нетърпеливите да направим още сега препращане към статиите в чуждестранни медии, които вече са се докоснали до изброените нови модели и технологии:  
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/fox-2013-new-ctd-damper-34-forks-and-more-33747/ (на англ. език)
http://www.bikeradar.com/mtb/gear/category/components/seat-post-seat-pin/product/review-fox-racing-shox-doss-seatpost-12-46136 (на англ. език)
http://www.pinkbike.com/news/fox-doss-telescoping-post-first-ride-2012.html (на англ. език)
http://www.pinkbike.com/news/fox-suspension-2013-float-ctd-first-ride.html (на англ. език)
http://www.mtb-news.de/news/2012/05/03/fox-shox-2013-die-neuheiten-im-ueberblick-ctd-in-allen-modellen-von-32-ueber-34-bis-d-o-s-s/ (на немски език)
http://www.bikerumor.com/2012/04/19/2013-fox-technology-new-ctd-damper-matches-fork-shock-settings/ (на англ. език)

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>