Медиен преглед – април 2012 г.

Голяма част от статиите за нови продукти вече ви представихме във връзка с фестивала Sea Otter, но това не изчерпва всички интересни материали, на които попаднахме през месец април. Има още нови продукти, някои прототипи, а също тестове и интервюта…

Ellsworth обновява DH модела си Dare за 2012 г.

Американският производител като че ли се поизгуби от светлината на прожекторите в последните години, макар че по-вероятно става дума за недостиг на време от наша страна да отразяваме всички марки, които са ни интригували в миналото, но ето, че сега ще насочим вниманието ви към тяхната рамка за спускане, в която за първи път преди доста години бе внедрена системата на задно окачване ICT (Instant Center Tracking), за която можете да намерите информация в по-стари статии на МТБ-БГ или в сайта на производителя. А подробности за промените, които са направени по Dare можете да прочетете в тази статия:
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/video-ellsworth-update-dare-downhill-bike-for-2012-33672/ (на англ. език)

Race Face обновява серията Atlas

Канадската компания смути много хора с финансовите си затруднения миналата година, но след като стана ясно, че Race Face отново са в играта, екипът явно е запретнал здраво ръкави, в резултат на което вече се появиха и нови компоненти. Те са в серията Atlas, която преди бе категоризирана за спускане и фрийрайд, но сега предназначението й е още по-универсално, простирайки се и до АМ велосипедите, заради комбинацията от ниско тегло и здравина на компонентите. Първи снимки и характеристики на продуктите можете да видите в Pinkbike:
http://www.pinkbike.com/news/Race-Face-2013-Exclusive-First-Look.html (на англ. език)

Giant Anthem X Advanced 29er

Най-големият производител в света представи един очакван нов модел за 2013 г. – карбонова версия на ХС модела Anthem във вариант за 29-цолови колела. Новата рамка използва всички актуални технологии на Giant, познати от останалите модели на компанията. В допълнение към него през следващия сезон ще има и специфичен женски модел с 29-цолови колела и алуминиева рамка, както и колела собствено производство с карбонови капли и главити DT Swiss. Повече подробности за тези продукти можете да прочетете тук:
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/giant-anthem-x-advanced-29er-introduced-33705/ (на англ. език)
http://www.bikerumor.com/2012/04/17/giant-anthem-x-advanced-29r-introduced/ (на англ. език)

Нова система за подравняване на спирачния апарат от Hayes

Американският производител на спирачки прибегна до просто и ефективно средство за фин реглаж на позицията на спирачния апарат и го нарече Crosshair. Става дума за две малки винтчета, разположени перпендикулярно спрямо болтовете за монтаж на апарата. Завъртат се с малък шестогран, преди главните крепежни елементи да бъдат напълно затегнати, и казано най-просто избутват апарата встрани. По този начин процедурата за центриране става едновременно лесна и прецизна – първоначално фиксирате апарата така, че външната накладка да е плътно допряна до ротора. Затягате болтовете на апарата, но не много силно, след което с двата винта Crosshair избутвате апарата така, че дискът да се озове в средата между накладките. След това затягате окончателно главните болтове без опасност апаратът да се изметне.
http://www.bikerumor.com/2012/04/21/hayes-debuts-crosshair-caliper-alignment-makes-brake-setup-brainless-plus-lighter-rotors/ (на англ. език)

Easton Havoc 35

Числото в името на кормилото и лапата от тази серия показва диаметъра (в мм) в областта на захвата, респективно скобата на лапата. Да, на пръв поглед това изглежда  и е поредният нов размер/стандарт, при това доста по-голям от сегашния 31.8 мм. Известният американски производител обаче не е първият, който го използва и обяснява решението си с утвърдената вече тенденция за все по-широки кормила, достигащи 800 мм, че дори и повече. Казано най-просто, според Easton увеличаването на широчината на кормилото без промяна на диаметъра (особено в областта на захвата) би компрометирало (при равни други условия) здравината и/или коравината му в определени области. Преминаването към размер 35 мм позволява тези нови продукти да са по-здрави, по-корави, по-издръжливи и в същото време по-леки. Повече за тях можете да прочетете тук:
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/video-easton-havoc-35-bar-and-stem-first-look-33750/ (на англ. език)
http://www.pinkbike.com/news/Eastons-35-millimeter-Handlebar-Standard-for-DH-800mm-Havoc-2012.html (на англ. език)
http://www.bikerumor.com/2012/04/20/easton-officially-introduces-havoc-35mm-handlebar/ (на англ. език)

Разработва ли Fox електронно окачване? (част 2)

Може би си спомняте, че вече сме ви представяли една статия по този въпрос. През април в сайта Bike Rumor също се появи информация относно мистериозните кабели и батерия по байка на Джоф Кабуш. Ако предположенията на автора са верни, системата може да се окаже по-проста от първоначалните предположения. Вижте подробностите:
http://www.bikerumor.com/2012/04/26/fox-electronic-suspension-prototype-on-kabushs-xc-winning-scott-spark-29er/#more-43165 (на англ. език)

Интересна главина с интегрирана касета от Kappius

Една нова за нас компания, създадена от Ръс Капиус и носеща неговото име, разработва главина с изцяло нов дизайн, при който преработена касета Sram XX е интегрирана директно към главината. Това освобождава място за много по-голям и прецизен храпов механизъм, осигуряващ 240 точки на зацепване, т.е. на всеки 1.5 градуса. Всъщност дори това не е било главната цел, колкото разполагане на лагерите в края на оста, така че да носят товара симетрично и пълноценно и да се постигне повече коравина. Подробни обяснения на англ. език и снимки можете да видите в BikeRumor:
http://www.bikerumor.com/2012/04/22/kappius-integrates-cassette-into-hub-design-with-trick-carbon-cutout-design/

Тест на Specialized Status 2

За 2012 г. Specialized създаде наследник на модела Big Hit и го кръсти Status. Казано най-просто, това е по-достъпният вариант за спускане на американския производител, използващ по-проста конструкция на задницата, но отново с патентованото окачване FSR. Ако ви е интересно как се представя велосипедът в реални условия и владеете немски език, следващата статия вероятно ще ви допадне:
http://www.mtb-news.de/news/2012/04/12/specialized-status-ii-2012-der-kurz-fahrbericht-aus-whistler/ (на немски език)

Тест на Cane Creek Double Barrel Air

Новият въздушен шок на Cane Creek, за който писахме още през лятото на 2011 г., вече е на пазара, а в чуждестранни медии можете да намерите и първите отзиви за него. Ето една такава статия в NSMB с важното уточнение, че това дори не е завършен тест, а по-скоро проект за такъв. Въпреки това, дори в ролята си на първи предварителен отзив от запознанството с новия продукт, материалът съдържа доста интересна информация за него. Ще очакваме с нетърпение и статия след приключването на тестовете:  
http://www.nsmb.com/5140-2012-cane-creek-double-barrel-air (на англ. език)

Crankworx 2011 в уникални 360-градусови снимки

Фестивалът Kokanee Crankworx е едно от най-значимите събития в календара, поне що се отнася до нанадолните дисциплини. През април в Pinkbike се появи статия с уникални фотографии на Джон Хаузер, заснети и монтирани по специална технология, позволяваща да завъртате картината във всички посоки и дори да я приближавате или отдалечавате. Любопитно е колко много детайли можете да откриете в подобна снимка, а тук става дума за няколко, така че лесно ще убиете поне няколко минути с тази галерия:
http://www.pinkbike.com/news/Kokanee-Crankworx-2011-Slopestyle-interactive-Photos.html (на англ. език)

Интервю с Томаш Славик

В германския сайт MTB-News.de можете да прочете интервю с 4Х звездата Томаш Славик. Чешкият състезател спечели първия кръг на 4X Pro Tour в Хуфализе – състезание, което показа, че макар вече да не е част от Световната купа, този формат продължава да се радва на популярност. За настоящето и бъдещето на дисциплината, както и за други интересни неща, можете да прочетете мнението на Славик тук:
http://www.mtb-news.de/news/2012/04/04/4x-star-tomas-slavik-im-ibc-interview-zwiegespraech-mit-einem-specht/ (на немски език)

Интервю с един от инженерите на Santa Cruz

Името му е Джо Грейни, а от интервюто можете да научите цял куп интересни неща за това как се работи в компания за производство на велосипеди и какво точно включва работата на един инженер, отговарящ за производството в чужбина и контрола върху качеството:
http://www.bikerumor.com/2012/04/09/how-to-break-into-the-cycling-industry-santa-cruz-bikes-engineer-joe-graney/ (на англ. език)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>