По границите на България: Източни Родопи – 16-24 юни

От днес в продължение на цяла седмица една група от хора със сигурност ще са доста щастливи, любопитни, уморени и засмени. Те поеха в посока към морето, за да преминат оттам през планините Странджа и Сакар, участвайки в първото от поредица погранични карания, организирани от сдружение „Байкария“. Повече за цялостната идея и конкретно за карането Странджа-Сакар можете да прочетете ТУК.

Който се записал – записал. Които не сме, можем само да завиждаме и да си внушаваме, че това чувство може да има и благородна страна. Освен това можем евентуално да с запишем и за следващото погранично каране, което ще се проведе през месец юни и ще обхваща Източните Родопи. От Мезек до Смолян, от 16 до 24 юни. За повече подробности копираме информацията от сайта на Байкария:

Второто ни гранично каране за годината ще ни преведе през лабиринта от ридове на Източните Родопи и ще ни достави в „столицата” на Централните Родопи – Смолян. Тръгваме от Мезек и навлизаме в планината към Ивайловград. Ще следваме неотлъчно границата и ще се любуваме на изключително красиви пейзажи, сътворени от запазената природа и хармоничното съжителство с нея на трудолюбивите родопчани.  Времето в тези райони като че ли е спряло и това ще ни кара да се чувстваме като пътешественици не само в пространството, но и във времето.

ПРОГРАМА

Ден 1  (16 юни) София – Мезек

В 9:00 ч се събираме пред националния стадион „Васил Левски”, където натоварваме велосипедите и отпътуваме към с. Мезек. Посещаваме тракийската гробница до селото и малката винарна „Мезек”. Нощуваме на палатков лагер и малък хотел в селото.

Ден 2  (17 юни) с. Мезек – Ивайловград

Сутринта минаваме покрай византийската крепост и се качваме на рида Горица. От него за пръв път се наслаждаваме на безкрайността на Източните Родопи. Спускаме се до с. Дъбовец и от там поемаме към яз. Ивайловград. След малки качвания и спускания достигаме до м. Дупката над града, където нощуваме в и около общинската вила. Карането за деня е около 55 км.

Ден 3  (18 юни) Ивайловград – с. Долно Луково – с. Горни Юруци

От Ивайловград тръгваме по Зеления коридор през Свирачи. Продължаваме нагоре срещу течението на Бяла река до с. Долно Луково (архитектурен резерват). Оттам отиваме на граничното било при с. Горно Луково и караме по границата до с. Горни юруци. Нощуваме на палатков лагер и малък хотел. Този ден ще навъртим около 55  км.

Ден 4  (19 юни) с. Горни Юруци – с. Егрек

Този ден продължаваме по прикриващите пътища, които в тази част на Родопите са тесни асфалтирани пътища свързващи множество села и махали – Черничево, Аврен, Девисил. Караме през панорамни места,  пресичаме и няколко по-големи притоци на р. Крумовица. Пристигаме в с.  Егрек. Там нощуваме на палатки. Планираното каране за деня е около 50 км.

Ден 5 (20 юни) с. Егрек – Кирково – с. Горно Къпиново

От село Егрек се прехвърляме в долината на р. Кесибир при с. Бук. Оттам се изкачваме през с. Тихомир до прохода Маказа. Следва спускане до село Кирково и отново леко изкачване до крайната точка за деня – с. Горно Къпиново, разположено в подножието на най-южната точка на страната ни – Гюмурджински снежник с вр. Вейката (1463 м.н.в.). В селото ще имаме възможност да нощуваме в къща за гости или палатки. Маршрутът ни за деня е около 48 км.

Ден 6 (21 юни) с. Горно Къпиново – Златоград – с. Аламовци

Сутринта се качваме до самата гранична бразда и караме по граничното било до красивото село Кушла. Спускаме се до с. Горски извор. След интересна пътечка по реката се изкачваме отново, за да се спуснем бързо към Златоград. До края на деня продължаваме нагоре по асфалтово пътче до с. Аламовци. Там нощуваме в къща или на палатки. Карането за деня е около 44 км.

Ден 7 (22 юни) с. Аламовци – с. Мочуре

Този ден е посветен на прехода от източни към западни Родопи. Това означава изкачване, спускане, изкачване, спускане и пак изкачване. Започваме със стръмно, но изключително живописно изкачване към село Аламовци и билото, разположено непосредствено над селото. Пътят се изкачва със серпентини, като пред погледа се откриват гледки към граничните била и дълбоките долини на Аламовска и Ерма река. Веднъж достигнали билото, се отправяме към заставата Мързян, откъдето следва спускане към село Чепинци, разположено в едноименната долина. От Чепинци отново започваме изкачване, като целта е да прехвърлим билото и да слезем към село Пловдивци, където правим дълга почивка край басейна на комплекс „Бахамите“. След Пловдивци правим последно за деня изкачване, което ни отвежда до живописно разположеното под билото село Мочуре. Нощуваме в лагер недалеч от селото.  Този ден ще изминем около 40 км.

Ден 8 (23 юни) с. Мочуре – Киселчово

От Мочуре поемаме в западна посока и следвайки почти хоризонтален път, предлагащ чудесни гледки на север, достигаме селата Поляна и Горово. Продължаваме на запад и с поредица от кратки спускания и изкачвания пресичаме долините на реките Ельовска и Сивинска, за да достигнем село Сивино, разположено в южното подножие на родопския връх Ком. От Сивино следва кратко изкачване, покрай защитена местност „Ливадите“, където се опазва находище на ендемитния вид родопски крем. След като достигнем вододелната седловина южно от връх Ком, започваме спускане през махалите Гудевица и Гоздевица към село Арда, разположено недалеч от изворната област на най-голямата родопска река. От Арда продължаваме в северна посока по шосето и достигаме поречието на Бориковска река, от където по горски път прехвърляме билото и достигаме района на село Киселчово, където се настаняваме за вечерта.

Ден 9 (24 юни) с. Киселчово – Смолян. Отпътуване.

В последния ден от карането се изкачваме до билото на живописния родопски дял Кайнадина. Следваме билния път и се спускаме до град Смолян. Общото каране за деня е малко повече от 25 километра.
Отпътуваме обратно за София през Пловдив. Очакван час на пристигане в София – 20:00 часа.

УСЛОВИЯ

Настаняване: на палатки с възможност за настаняване в къща за гости в Мезек, Ивайловград Горни Юруци, Горно Къпиново, Аламовци. Настаняването във всяко едно от споменатите места е на стойност 15 – 20 лв. Може да бъде направена резервация след заявка до 10 юни.

Транспорт: ние осигуряваме поддържащ транспорт, който превозва основния багаж и следва групата по маршрута, както и транспорт, който извозва участниците от София до Мезек на 16-ти юни и  от Смолян до София на 24-ти юни.

Хранене: всеки сам осигурява храната си. Храна може да бъде купувана от поддържащия транспорт по маршрута, както и на място в Мезек, Ивайловград, Егрек, Златоград, Арда.

Такса за участие: 210 лв. при ползване на организирания транспорт и 140 лв. при ползване на собствен транспорт до и от начална и крайна точка на маршрута. Таксата е организационна и включва поддържащ транспорт, водач и застраховка. Може да бъде платена в брой или по банков път.

Краен срок за записване: 10.06.2012 година.

Записване, въпроси и коментари на: [email protected] или на 0885 184 342 (Васил Тодев) 0897 247 241 (Христо Николов).

http://bikearea.org/iztochni-rodopi-16-24-uni.html

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>