Уоутър Клепе в Craft Bike TransAlp 2012: Как да избереш перфектния съотборник

TransAlp е един от най-известните и големи многоетапни МТБ маратони в света и със сигурност не са един и двама хората в България, които са искали или искат някога да се включат в това изпитание, или поне да видят българско участие там. Е, тази година това почти (или съвсем – зависи от гледната точка) ще се случи, тъй като вече можем официално да обявим, че белгиецът Уоутър Клепе, който кара за българската марка Ram Bikes и живее в България, ще вземе участие в 15-тото издание на това състезание. Негов партньор ще бъде Кен ван ден Булке – приятел на Уоутър от Белгия, с когото и друг път са участвали в подобни състезания. На страниците на МТБ-БГ ще имаме удоволствието да ви представим не само разказ от първа ръка за всички дни на състезанието, но и предварителна информация, която един ден може да бъде полезна и на други участници в това или друго подобно събитие. Както знаете, тези състезания са специалитет на Уоутър и той има богат опит в маратонските надпревари (еднодневни и многоетапни), така че състезателят на Ram Bikes ще сподели с нашите читатели  и съвети/описание на подготовката си за Craft Bike TransAlp 2012. Повече информация за самото състезание можете да намерите тук: http://www.bike-magazin.de/event/bike-transalp/, а ние продължаваме с първата статия на Уоутър, която засяга избора на съотборник (както е известно на повечето от вас, в маратони като TransAlp участието най-често е по двойки).

Снимка: Организаторите

Как да изберем перфектния съотборник

Craft Bike Transalp, както повечето многоетапни състезания по света, е отборна надпревара. Това означава, че трябва да караш с другарче през цялото време и че трябва да си паснете добре с него. Каква е причината за това изискване? Известно е, че тези състезания са трудни, а понякога и опасни. Ако караш постоянно с приятел до теб, в случай на проблем или неприятности той винаги ще е там, за да ти помогне/да те спаси. Така че във всички случаи ти се уповаваш на него за своята безопасност и това вече е достатъчна причина, за да подбереш добър и надежден съотборник. Но далеч не е единствената и поради това има още няколко важни неща, които трябва да вземеш предвид…

Еднаква физическа кондиция:

По време на цялото състезание (7 дни) разликата/разстоянието между двамата съотборници трябва да е максимум 1 минута и какво следва от това? Че трябва ти и партньорът ти да сте еднакво добре подготвени. Ако ти си по-силен от него, той ще е затруднен, ще се опитва да те догонва и от това с всеки ден ще отслабва още повече. А пък по-силният на практика няма да се натоварва достатъчно, т.е. ще пести енергия и ще става още по-силен. Само след няколко дни разликата в кондицията вече ще е толкова голяма, че ще доведе до истински проблеми. По-бавният ще се измъчва все повече и няма да е щастлив от карането, а по-силният ще иска да кара по-бързо за добро класиране, защото има енергия за това, но ще е „вързан“ с другарчето си. Резултатът: лоша атмосфера и вероятност да изгубиш добър приятел. Затова е от изключителна и първостепенна важност да намериш за партньор някой, който е колкото се може по-близо до теб като физически възможности. Това е ключът към успешно представяне.

И така, къде да търсим подобен човек? Най-добре е да започнеш с преглед на резултатите от състезанията всеки уикенд. Погледни кои от познатите ти състезатели обикновено се класират близо до теб. Ако някой от тях иска да участва в многодневното предизвикателство с теб, пробвайте първо някое по-малко състезание, за да проверите дали си пасвате.

Еднакъв стил на каране:

Споменатото предварително състезание може да послужи именно за това – да проверите дали си пасвате и като стил на каране. Защото ти може да имаш експлозивен старт, нормално темпо в средата и силен финален спринт, а при него може да е тъкмо обратното. Или пък ти може да си смел и техничен спускач, печелейки време надолу, а другият да е перфектен катерач. Вече се досещате, че не само крайните ви времена в състезанията трябва да са близки, но и начинът на каране, уменията и силните страни, защото не забравяйте, никога не можеш да се отдалечиш от съотборника си на повече от минута. Затова да преговорим: еднаква физическа кондиция, еднакъв стил на каране и, да не забравяме, добра комуницация.

Добра комуникация:

С потенциалния ти съотборник трябва да можете да общувате открито и свободно, да се изслушвате и разбирате.Всичко може да се случи по време на състезание и обсъждането на проблемите е един от добрите начини за решаването/предотвратяването им. Ако имаш лош момент или не ти е добре, кажи го, вместо да се правиш на силен или да го криеш. Ако във всеки момент знаеш какво чувства съотборникът ти, всичко ще върви по-гладко.

И така, надявам се, че сега всеки разбира от каква голяма важност е изборът на правилния човек за съотборник в състезание като Craft Bike TransAlp.


Снимка: Организаторите

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>