Magura 2012

За следващата година германският производител подменя всички досегашни модели спирачки с новата линия MT, за чиито пилотен продукт МТ8 писахме още в края на 2010 г. Нека припомним накратко най-важното за него, след което да погледнем и към останалите.

MT ще рече „Mission Team”, което пък е свързано с проекта „Mission Performance“… повече за тези неща можете да прочетете в цитираната статия от 2010 г. MT8 e топ-моделът в новата серия и за него се отнася всичко това, което бе разкрито тогава – спирачното лостче е изработено от въглеродни нишки по специална технология. Magura са нарекли този материал Carbotecture, като при MT8 я има и добавката SL, което ще рече, че е използвана най-усъвършенстваната форма на процеса Carboflow, довела до най-ниско тегло на лостчето. Ръкохватката също е карбонова и направена по технология, наречена Carbolay, при която въглеродните нишки са ориентирани в различни посоки в отделните секции на елемента, така че да осигурят максимална коравина и здравина на точното място. Освен за якостните характеристики, инженерите на Magura са се погрижили и за увеличаване на ергономията на ръкохватката, като за целта са провели доста експерименти, проучвания и т.н.

Дори отделящата се част на скобата за кормилото е изработена от композитния материал. Тя е с два болта, а не с панта, както беше при някои от моделите досега. Освен, че е лесно за демонтиране, лостчето е и напълно обръщаемо. Освен това се предлагат и специалните скоби Shiftmix и Remotemix за съвместен монтаж на лостчето с командата или дистанционния контрол за окачването.

Спирачният апарат е монолитен, двубутален и с характерна форма, включваща две „ребра“. Тяхната функция е да подобрят охлаждането на системата, създавайки по-голяма контактна площ с въздуха. Изработен е от алуминиева сплав. За да се осигури надеждност и постоянство в работата, уплътненията на буталата са заменени с изцяло нови, за които производителят твърди, че запазват еластичността си и не задържат буталата дори в условия на студ, кал, прах и т.н. Самите буталата също са от специален материал, а органичните накладки, които се изваждат нагоре, както и дискът, са проектирани така, че да не скърцат и изобщо да са колкото се може по-безшумни при спиране. Маркучът се съединява с апарата откъм спиците чрез връзка тип „банджо“, която позволява прецизно настройване на пътя му спрямо рамката.

Всички болтове по спирачката са с глави за ключ Torx 25, което значи, че цялата система може да бъде обслужвана и регулирана с един инструмент.

Теглото на MT8 със 160 мм диск Storm SL и с директен монтаж на апарата към РМ накрайници е около 280 грама. Предназначението на продукта (с различни размери на диска, разбира се) е всеобхватно – от състезателни ХС велосипеди през цялото многообразие от АМ/ендуро превъплъщения до любителите на фрийрайда и спускането. Гаранцията срещу протичане е 5 години, като Magura продължават да използват минерално масло като флуид за спирачките си.

Останалите спирачки от серията като цяло запазват същия дизайн и технологии на лостчето, а при три от тях – и на спирачния апарат. Ето какви са разликите, слизайки надолу по ценовата стълбица:

MT6 използва същото лостче от CarbotectureSL, само че ръкохватката и скобата за кормилото са алуминиеви вместо карбонови. Спирачният апарат също е сходен, само че не е толкова изваян, поради което е малко по-тежък. Затова пък към него има допълнителни радиатори за охлаждане. Теглото със 160 мм диск е 310 грама.

При MT4 материалът за лостчето вече е „само“ Carbotecture. Отново става дума за композитен материал, съставен предимно от въглеродни нишки, но явно той е резултат на по-опростен процес на изработка, поради което, за да се запазят желаните характеристики, на някои места има повече материал, т.е. повече тегло. Ръкохватката и скобата отново са алуминиеви, но важна добавка при този модел е възможността за регулиране на контактната точка, наречена BAT (Bite adjust technology). Спирачният апарат е същият като при МТ6. Теглото на системата със 160 мм диск е 330 грама.

Най-достъпна като цена е спирачката МТ2. Тя използва същото спирачно лостче като МТ4 (материалът е Carbotecture), само че без регулатора BAT. Голямата разлика тук е спирачният апарат, който е от две части, без банджо връзка и е по-тежък. При все това Magura твърдят, че като качество на спирането той не отстъпва на по-скъпите модификации, т.е. основното, което губят клиентите, е ниското тегло. Всъщност 345 грама съвсем не са много, но все пак са малко повече, отколкото при всички гореизброени продукти. Конструкцията от две части обаче е значително по-евтина за производство, откъдето идва и разликата в цените.

 


 

Освен спирачки, германският производител има в каталога си и нови или обновени вилки. Ще маркираме накратко основните промени и при тези продукти:

-Представена бе нова система за амортизация (по-специално за компресията), наречена DLO2 (Dynamic LockOut). Тя използва алуминиев шиш вместо стоманен. Въздушните пружини на вилките също са олекотени спрямо миналогодишното поколение.

-Вилките за 2012, поне по думите на производителя, са по-лесни за разглобяване и обслужване. Заслуга за това има и новата система за мазане на тръбите с много фина грес, наречена Fork Meister Suspension Cream – това е довело и до по-различен дизайн на уплътнителите.

-Регулирането също е по-удобно при повечето модели – с единичен вентил за въздушните пружини, лесно активиране на платформата и нова система за промяна на хода при някои от вилките, наречена Lift Select.

-Въздушните пружини са направени по-прогресивни – досега продуктите на Magura бяха известни със своята линейна работа, което за някои хора е добре, но за други означаваше твърде лесно използване на целия ход, без да остава запас за най-силните удари. Сега това е променено, наред с характеристиките и на амортизацията.

-Разработен е и нов механизъм за дистанционен контрол, нарече RCL2.

При модела Thor ходът е увеличен до 150 мм, като все пак е запазен и вариант със 140. Въпреки тази промяна, теглото е намаляло с 65 грама спрямо досегашния модел. Версията със системата Lift Select (150/110 мм) тежи 1750 грама, докато вилките с фиксиран ход са по-леки с 40 грама. Ботушите запазват дизайна с двойна арка, но проходната ос Maxle 20 мм е заменена с 15 мм такава. Накрайниците за спирачка са Post Mount, само че за 180 мм ротор, т.е. няма как да монтирате по-малък диск. Thor ще се предлага със стандартна 1 1/8 или с конусовидна челна тръба.

В линията Durin, предназначена за велосипеди от класовете ХС и маратон, също има промени. Например нов модел Durin X, който ще е най-достъпен като цена. Другите два модела са Durin Race и Durin SL, който е най-скъп и най-лек. Всички тези вилки са с увеличен до 120 мм ход през 2012 г., като вътрешно могат да бъдат нагласени също така на 100 или 80 мм. Макар че производителят препоръчва тази процедура да бъде извършвана в сервиз, за опитни домашни механици тя не би трябвало да представлява проблем. Има и вариант със системата Lift Select.

http://www.magura.com

http://bikescenter-bg.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>