Magura 2011

В средата на месец ноември германският производител Magura обяви, че спира от производство легендарния модел Gustav M. Последните бройки от него се очаква да бъдат продадени преди 19 декември. Една от най-мощните спирачки на пазара бе представена за пръв път през 1997 г., като по онова време бе един от малкото подобни продукти, на които изобщо може да се разчита. Тя е кръстена на създателя на компанията Gustav Magenwirth и през изминалите години неизменно заемаше първото място по спирачна сила в различни сравнителни тестове (например в германското сп. Bike). Една от предпоставките за качествата на спирачката е фактът, че тя на практика е копие на мотоциклетните спирачки, които Magura е доставяла за KTM през 90-те години, така че при създаването на първия си МТБ продукт германските инженери определно са имали добра основа, върху която да стъпят. Сега обаче Gustav M ще бъде “пенсиониран”, а на негово място ще дойде нов продукт, наречен MT8.

На новата спирачка (всъщност май е по-правилно да говорим в множествено число, защото германският производител едва ли ще ограничи приложението на новите технологии само до един модел) е посветен отделен сайт, който до 6 декември съдържаше само “подгряващи” видеоклипове, но сега вече са известни и някои подробности за наследника на Gustav M. Сайтът се намира на адрес: http://www.mission-performance.com/

Mission Performance не е името на новия модел. По-скоро така е кръстен процесът на разработката й, като внушението е очевидно – Magura си поставя за цел да постигне максимално добро качество на работа за продуктите си. Всъщност в сайта директно се твърди, че компанията цели да създаде най-добрата дискова спирачка за планински велосипеди. Но как се определя кои да са критериите за “най-добра спирачка” и какъв да е балансът между тях? Нека не се заблуждаваме – за отделния потребител “най-добрият” продукт няма как да не включва и цял куп субективни фактори. Magura отлично знаят това и го отчитат. Въпреки това германците са решили да подходят към отговора на въпроса с цялата прецизност, на която са способни, пък дори това да е направено само с маркетингова цел, пак е интересно. Като начало, компанията е провела много беседи и допитвания до най-различни групи колоездачи – от най-обикновени любители през запалени, редовно каращи “маниаци”, та чак до професионалните състезатели. И ще продължи да събира такива данни. Едва ли е изненада, че основните фактори, дефиниращи добрата спирачка, са: ниско тегло, голяма спирачна сила, придружена от добър контрол върху нея, постоянство в работата при продължително натоварване (стабилност) и ергономичност. За да определи какво влияние върху крайната оценка оказва всеки от тях, германският производител е разработил специална формула, която можете да видите ТУК. Чрез нея Magura определя т.нар. фактор за функционалност (performance factor) – колкото по-висок е той, толкова по-добра е спирачката. Както се досещате, целта е новият продукт на Magura да постигне най-висок показател.

В рамките на програмата Mission Performance специалистите на Magura са разработили нов композитен материал – Carbotecture®, както и нов технологичен процес за получаването и прилагането му – Carboflow®. Макар че не разкриват всички детайли зад тези две търговски наименования, става ясно, че материалът отново е базиран върху карбоновите нишки, но технологията е по-различна от ламинирането (наслояването на отделни пластове карбонов плат) и усилването на полимери чрез добавяне на въглеродни влакна. „Carbotecture® се състои от голям процент въглеродни нишки в термопластична матрица” – това е краткото описание, което е публикувала германската компания. Новият композитен материал, наред с процеса Carboflow® позволяват оформянето на изключително сложни елементи, при това така, че в отделни области въглеродните нишки да имат различна ориентация, за да се оптимизират свойствата на материала с оглед на специфичните изисквания и натоварвания.

Благодарение на Carbotecture® и Carboflow®, спирачното лостче на МТ8 e изцяло карбоново – не само ръкохватката, но и тялото с резервоара. Това е елементът, който засега присъства на снимки в сайта Mission Performance. Спирачният апарат все още не е показан официално.

Всъщност единственият продукт от програмата, който вече е в продажба, са роторите от серията Storm. Те бяха интегрирани в досегашните серии Louise и Marta. Новите дискове са с 10 до 15 % по-леки спрямо досегашнвите и в същото време формата и структурата им е оптимизирана за максимална контактна площ с накладките, подобрено охлаждане и повишена коравина.

Друга нова спирачка за 2011 г., която бе показана още през пролетта на 2010 г., както и в рамките на есенните велоизложения, е моделът Marta FR. Тя се явява наследник на модела Louise FR, но като част от линията Marta една от основните цели пред този продукт е била запазването на ниско тегло, което в случая е 360 грама. Наред с това обаче е увеличен размерът на роторите – 180 или 203 мм. Както става ясно, те са от серията Storm. Като цяло моделът FR не е принципно различен от останалите спирачки в тази линия, така че повечето му характеристиките се отнасят и до тях: 25% увеличение на обема на резервоара, специален порт за лесно обезвъздушаване (EBT, т.е. Easy Bleed Technology), монолитен спирачен апарат от алуминиева сплав, алуминиева ръкохватка на спирачното лостче (при по-леките ХС модели в серията този детайл е от карбон), подобрен задвижващ механизъм на спирачното лостче и т.н. Дори болтовете за монтаж са от твърда алуминиева сплав, за да се спести тегло.

За най-големите почитатели на марката и любители на редки продукти е предназначен моделът Marta Raceline. Характерна за тази спирачка е жълто-черната окраска, напомняща за легендарните хидравлични спирачки за капла от 90-те години на ХХ в. Теглото е сравнимо с това на модела Marta SL Magnesium (280 грама за най-лекия вариант със 160 мм ротор и директен РМ монтаж към вилката), но за хората, които ще си я купят, по-важен е фактът, че ще бъдат продадени само 600 комплекта, което добавя към продукта и колекционерска стойност.

http://www.magura.com/

http://www.mission-performance.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>