Fox Racing Shox 2012

За 2012 г. Fox добавя специалното покритие Kashima към задните амортисьори и към ОЕМ вилките (досега то се използваше само при вилките за крайни потребители, т.нар. aftermarket). Специално при пневматичните шокове това е довело до изцяло обновен външен вид (и заради новото златисто оцветяване на кожуха). Намаленото триене би трябвало да направи работата им още по-отзивчива и да намали работната температура.

При задния амортисьор Float RP23 промените не се изчерпват само с това. Системата за амортизация, включваща платформата Pro Pedal и клапата Boost Valve, вече се характеризира и с още едно маркетингово понятие – Adaptive Logic. Зад това се крие промяна в начина на реглаж на шока. Досегашният модел имаше основно лостче, чиято първа позиция е напълно отключен, а втората активира платформата, която има три отделни степени – тях избирате с малък върток. При Adaptive Logic нещата са обърнати – едната позиция на лостчето осигурява максимално твърда платформа, предназначена за каране по асфалт и други твърди и гладки настилки. Втората позиция отново е доразвита с три степени, като при две от тях действа по-лека платформа, а третата е напълно отключена.

В каталога можете да видите и модела RP2 Boost Valve Remote. Характерно при него е, че активирането на платформата Pro Pedal става дистанционно от кормилото чрез лостче и жило.

Промяна има и в имената на продуктите – те вече ще са групирани в три линии: Evolution, Performance и Factory, като първата ще е за най-евтините вилки и шокове, а последната ще включва компонентите от най-висок клас. Всъщност тук е мястото да уточним, че покритието Kashima ще намерите само при продуктите на ниво Factory.

По отношение на невидимите с просто око подобрения, Fox са се постарали да намалят триенето навсякъде, където то се среща. За целта те са използвали нови уплътнения – както между външните движещи се части на вилките и шоковете, така и между вътрешните.

Като стана дума за вилки, в каталога на компанията се появи нова серия 34 – знаете, че това число показва диаметъра на горните тръби в милиметри. В случая междинната линия с 34 мм подпори е разработена за целите на 29-цоловите велосипеди. По този начин инженерите на Fox се опитват хем да увеличат коравината спрямо моделите 32, хем да запазят теглото по-ниско от АМ/ендуро/FR вилките 36. Всъщност Fox 34 са предназначени именно за новата порода АМ 29-цолови велосипеди. Двата модела – Float и Talas – са с ход 140 мм, което по стандартите на сегмента 29er е доста, кажи-речи равносилно на 160 мм при 26-цоловите байкове. Вътрешно новите вилки използват добре познатите системи на Fox – въздушните пружини Float и Talas (с регулируем ход 110-140 мм) и патрон за амортизация FIT RLC с реглаж на компресията и разгъването. И двата модела се предлагат само с конусовиден стержен и 15 мм проходна ос. Теглото е съответно 1.96 кг за 34 Float и 2.06 кг за 34 Talas.

При представянето на продуктите на Fox през пролетта на 2011 г. на медиите бе показан и един прототип, наречен 32 Float Ti. Става дума за вилка, при която конусовидният стержен и кухата корона са едно цяло и са изработени от титанова сплав. Решение, което със сигурност няма да бъде никак евтино, но пък Fox твърдят, че използването на скъпия метал им позволява да постигнат по-ниско тегло и по-добри характеристики, отколкото с въглеродни нишки, към които прибягват повечето от конкурентите им. Засега обаче тази вилка все още не фигурира в сайта сред моделите за 2012 г. – вероятно все още се тества усилено от избрани спонсорирани карачи.

http://www.foxracingshox.com/

Етикети: , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>