Спортни новини #36

Тод Уелс спечели La Ruta de los Conquistadores; Антон Купър подписа договор с 23 Degrees, а Ан-Каролин Шасон удължи своя с Ibis.

Американецът Тод Уелс спечели 19-тото издание на един от най-тежките многоетапни маратони в света – La Ruta de los Conquistadores (Пътя на конкистадорите) в Коста Рика. След 14 дни, 385 км през джунгли, кафеени плантации, гори, ферми, селца и вулкани и 11 887 м изкачване, Уелс стана първият американец, който успя да спечели надпреварата. Решаващ се оказа първият ден, когато той успя да натрупа преднина, достатъчно комфортна, за да кара на сигурно в следващите три дни, поддържайки дистанцията между него и Ром Акерсон (Коста Рика), който завърши на второ място. Трети остана колумбиецът Луис Мехия. При жените пък най-бърза бе Адриана Рохас от Коста Рика. Изобщо, за това състезание е характерно, че дори когато участват силни състезатели от Европа или Северна Америка, те трудно успяват да преборят латиноамериканските карачи – явно условията и терените са твърде трудни и неспецифични за несвикнали с тях участници.

Повече подробности и снимки от надпреварата в Коста Рика можете да намерите в сайта на проявата: http://larutadelosconquistadores.com/

Догодина ще бъде 20-то поред, юбилейно издание на La Ruta.


17-годишният новозеландец Антон Купър подписа дългогодишен договор с 23 Degrees – ето ви една новина, която е важна, но сама по себе си едва ли ви говори нещо, затова ще добавим още обяснения. Първо, кой е Антон Купър? Младеж от Нова Зеландия, ХС състезател, който през 2011 г. се очерта като един от най-обещаващите спортисти в тази дисциплина. При първото си участие в кръг от СК в групата на младежите, Купър спечели първото място с 2 минути преднина. В следващия кръг отново повтори успеха си, въпреки доста технически проблеми, които имаше. А по време на Световното първенство в Шампери Антон бе въвлечен в инцидент в началото на състезанието, който го запрати на земята и на по-задна позиция – в следващите обиколки обаче той се бори мъжки и в крайна сметка се добра до второто място и сребърния медал. Така че определено погледите на доста специалисти са вперени в него и очакват още по-добри резултати в следващите години. Затова не е учудващо, че 23 Degrees, една от най-известните агенции за спортен мениджмънт в света на планинското колоездене, успя да го привлече и ще подпомага и управлява спортната му кариера през следващите години. На практика техният договор не е точно спонсорски, а по-скоро урежда това, че  23 Degrees ще се занимава с намирането и договарянето на спонсори и отбори за Купър. Агенцията, ръководена от Мартин Уайтли, човек с дългогодишен опит в тази област, се грижи за интересите на някои от най-известните карачи (като Грег Минаар например), както и с управлението на някои от най-успешните международни отбори през последните 10 години (Global Racing и G-Cross Honda в миналото и Trek World Racing в наши дни). Ангажирането с толкова млад състезател като Антон Купър е още едно потвърждение за потенциала, забелязан у него, така че очаквайте да чувате това име по-често оттук нататък.


Ан-Каролин Шасон продължава и през 2012 г. договора си с Ibis. Непобедимата французойка продължи и през 2011 г. да оглавява подиуми по целия свят, само че не в кръговете от СК, както го правеше преди години, а в ендуро състезанията по спускане. Ето списък с победите й през изминалия сезон:

· Maxiavalanche – Andorra

· Coupe de France Enduro – Les Gets

· Coupe de France Enduro – Allos

· MegaAvalanche – Alpe d’Huez

· Crankworx – Air DH

· Crankworx – Canadian Open Enduro

Засега обаче, въпреки „тайните“ надежди на много фенове, Ан-Каро не планира завръщане към DH състезанията за СК.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>