Спортни новини #37

Новини за отбори и състезатели през 2012 г.; резултати от анкетата на CyclingNews.com; Red Bull Rampage се завръща; Schwalbe продължава да е спонсор на Euro 4X сериите.

 

Слуховете за новия отбор на Брендън Феърклоф бяха официално потвърдени и да, това е Scott 11. Договорът е със срок две години, като британският състезател ще бъде водещ атлет за тима. В същото време той ще запази и отношенията си с Monster Energy и Troy Lee Designs.

Едно от най-известните фрийрайд състезания, според някои основополагащо за този тип надпревари, се завръща през 2012 г. Става дума за Red Bull Rampage. Надпреварата направи пауза през 2011 г., а преди това бе направила и по-дълго отсъствие, завръщайки се през 2010 г. с много нови елементи, но на познатото място (щата Юта в САЩ) и с още по-луди каскади. Как ще изглежда то през 2012 г.? Все още е рано да се каже, тъй като дори датите не са фиксирани, но важното е, че ще го има.

Etnies, един от най-известните производители на обувки за спортове като скейтборд, сърф, сноуборд и др., стана спонсор на Брандън Семенук, който може да претендира за титлата най-успешен фрийрайдър през 2011 г. след като спечели Freeride Mountain Bike Tour, което пък бе резултат от победите в състезания като Kokanee Crankworx, 26TRIX, Claymore Challenge и др. Тази стъпка на Etnies поставя и логичния въпрос дали няма да се появи и продукт в каталога им, насочен специално към планинските колоездачи.

Наскоро специализираният сайт за спортни новини Cyclingnews.com проведе ежегодната анкета сред читателите си, в която се включиха над 20 000 души. Тя включва много въпроси от най-различен характер, но тук ще се спрем на резултатите само в категориите състезател на годината.
При жените, донякъде изненадващо, спечели норвежката Гун-Рита Даале с 19.2%. Въпреки че през този сезон резултатите й в състезанията бяха далеч от годините на тотално превъзходство, през 2011 г. се видя, че Даале се завръща към силната си форма, след като роди син през 2009 г., а преди това бе споходена и от здравословни проблеми. Гун-Рита обаче е печелила вота на читателите в пет други години, така че явно има доста фенове, които само чакат да я видят на подиума. На второ място в анкетата остана спускачката Трейси Моузли (Великобритания) с 15.3% от гласовете. След като стана световен шампион през 2010 г., Моузли не успя да задържи титлата през 2011 г., но пък се представяше стабилно в СК, където оглави крайното класиране. Третото място, с 12.7% бе отредено за Катерин Пендрел (Канада), която спечели шампионската титла в дисциплината XCO и е на второ място в крайното класиране за СК.
При мъжете Дани Харт (Великобритания), световен шампион за 2011 г., оглави класацията с 23.3% от гласовете. Това едва ли ще учуди някого, като се има предвид незабравимата му победа в Шампери, но все пак е редно да споменем, че за пръв път спускач се добира до първото място в анкетата на Cyclingnews.com. С много близък резултат на второ място остана Жулиен Абсалон (Франция), който е печелил симпатиите на читателите в шест предишни години. Трети е Кристоф Заузер (Швейцария).

Отборът Milka-Trek, ръководен от Барт Брентженс, от 2012 г.  ще се казва Milka-Superior. Иначе казано, тимът сменя спонсора, доставящ велосипедите. Марката Supeior, която е част от холдинга Bike Fun International, произхожда от Чехия и основните й продажби са на източноевропейските пазари, така че партньорството с отбора на Барт Брентженс, в който участват няколко добри състезатели, включително и Анеке Беертен, може да й донесе по-голяма известност в международен план и основа за навлизане и на други пазари.

Паулин Феран-Прево, която е може би най-голямата надежда на френското колоездене в момента, вече е част от холандския отбор Rabobank, известен повече на почитателите на шосейното колоездене. Всъщност под името Rabobank има 4 отбора, включително един за планинско колоездене и един съвсем нов тим, съставен само от жени. Именно в него е била привлечена Феран-Прево. 19-годишната французойка вероятно ще пасне идеално на Rabobank, тъй като за момента се представя изключително добре в цели три вида колоездене – планинско, шосейно и велокрос. През 2011 г. Прево стана световен шампион при девойките в дисциплината ХСО, което бе втора такава титла за нея, а освен това има златен медал и от Световното първенство по шосейно колоездене. През 2012 г. тя се надява да се класира за националния отбор на Франция в Олимпийските игри както за стартовете по крос-кънтри, така и на шосе.

Schwalbe ще бъде главен спонсор на сериите Euro 4X за още две години – това бе обявено наскоро от организаторите на състезанията и вероятно е много добра новина за всички почитатели на дисциплината, след като стана ясно, че тя няма повече да е част от Световната купа. Германският производител продължава партньорството си и с Британските 4Х серии.

Един от най-добрите млади спускачи в Световната купа, Брук МакДоналд (Нова Зеландия), подписа договор със спортната агенция 23 Degrees. Така той стана поредния обещаващ атлет, който реши да повери спортната си кариера на Мартин Уайтли. Предстои да разберем дали и през следващата година МакДоналд ще кара за отбора MS Evil, или ще се сдобие с нови спонсори.

Колумбиецът Леонардо Паез, който е един от най-успешните латино-американски състезатели, специалист в дисциплината маратон, с победи както в Световната купа, така и в състезания като La Ruta De Los Conquistadores, се завърна към отбора TX-Active Bianchi, от който бе част преди няколко години. За 2012 г. основните цели на Паез са да участва и да представи страната си достойно на Олимпийските игри в Лондон, както и да спечели златен медал в Световното първенство по маратон.

След разпускането на отбора Maxxis-Rocky Mountain Сабрина Жоние (Франция) трябваше да си намери нов „дом“. Новините не закъсняха и вече е ясно, че през 2012 г. тя ще е част от френския тим Labyrinth Shimano Racing. Мениджър на този отбор е Уилям Балауд, един от най-известните френски спускачи в миналото, а освен Жоние в тима са Реми Тирион (11-ти в Световното първенство 2011 – спускане) и Антонин Гуржин, който пък е обещаващ френски състезател в дисциплината Enduro DH.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>