Спортни новини #35

Семейство Атертън напускат Commencal, а Брендън Феърклоф – Monster Energy/Specialized; Maxxis-Rocky Mountain прекратява съществуването си; Teva привлече Сам Пилгрим, а YT Industries – Биенвенидо Алма и Андреу Лакондеги.

Вече е официално потвърдена информацията, че от следващия сезон семейство Атертън ще се с нов спонсор. Както се посочва и в прес-изявлението на Commencal, петгодишното партньорство с производителя от Андора е било изключително ползотворно и за двете страни, но рано или късно идва момента всеки да поеме по различен път. Какъв ще е той за Джий, Дан и Рейчъл предстои да разберем, но като оставим настрана спекулациите за името на новия им спонсор, има слухове и в други насоки – че Рейчъл ще си даде почивка, за да се справи с една контузия, а Дан май ще се пробва основно в ендуро състезания по спускане. Означава ли това, че през 2012 г.  Джий ще е единственият Атертън в Световната купа?

Друг известен и успешен отбор, който прекратява съществуването си, е Maxxis-Rocky Mountain. Състезатели като Сабрина Жоние, Джоф Кабуш и Мари-Хелен Премон помогнаха през изминалите години тимът да бъде един от най-универсалните, с победи както в спускането, така и в ХС състезанията, както при мъжете, така и при жените. При всички положения Rocky Mountain ще продължи да поддържа свой собствен отбор, в който срещаме имената на Мари-Хелен Премон, Уейд Симънс, Томас Вандерхам, Джоф Гюлевич, Брет Типи и няколко млади надежди от Канада.

Третата подобна новина е за Брендън Феърклоф, който от 2012 г. преминава в друг отбор, след 4 години в тима на Monster Energy (в последните 3 години в партньорство със Specialized). Все още не е ясно кой ще е новият спонсор на британеца.

Производителят на обувки Teva, който отскоро навлезе на пазара за МТБ продукти с два модела кецове, подписа договор за спонсорство с един от най-прогресивните фрийрайд и slopestyle състезатели – британеца Сам Пилгрим. Това е поредното голямо име, което получава тяхната спонсорска подкрепа – по-рано компанията привлече още Джеф Леноски (САЩ), Кърт Сордж (Канада) и Кам МакКоул (САЩ).

Германската компания YT Industries, една от интересните нови марки на пазара, вече има много силен Dirt Jump/slopestyle отбор, след като стана спонсор на две знакови имена, подвизаващи се на тази сцена. Първи по ред бе привлечен испанецът Биенвенидо Агуадо Алма – ако в момента се питате кой, по дяволите, е този и защо трябва да е известен, значи сте забравили или пропуснали, че 22-годишният каталунец за пръв път направи успешно предно двойно салто с планински велосипед.  Още по-впечатляващо е, че това негово постижение дойде само 2 години, след като си е купил първия маунтин байк. В края на октомври YT Industries добавиха и неговия сънародник Андреу Лакондеги към отбора си – име, което не се нуждае от никакви допълнителни обяснения. Вместо това по-добре вижте една от сесиите, в които Лакондеги вече кара с новия си байк: http://www.pinkbike.com/news/Andreu-Lacondeguy-on-his-new-YT-Industries-rig.html

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>