Dragomir Kink

Kink e изцяло нов модел в каталога на Drag/Dragomir. Ако не ме лъже паметта, това е и първият специализиран фрийрайд велосипед, който се появява под марката на българския производител.

Връщайки лентата назад през годините, първо бе Dragomir Diesel, след това моделът Factory DH, заменен в последните години от Black Hawk. Всички тези байкове обаче имаха за основна цел да задоволят потребностите на спускачите и специално Black Hawk е оптимизиран като геометрия изцяло за DH трасета и каране. Ето защо в каталога на Dragomir логично се появи нишата за малко по-различен модел – отново предназначен за каране надолу, но по-лек, по-компактен и с по-малко ход на задницата, и в същото време достатъчно здрав и „мек“ за каране и по най-тежките терени. Такава е накратко концепцията на Kink.

Няма да излъжа, като кажа, че Kink бе основната атракция по време на пролетния дилърски семинар на Веломания. И има защо – дори като външен вид байкът веднага приковава погледа и в първия момент човек дори не вижда причина да се заглежда по детайлите, тъй като общата визия създава достатъчно впечатление за качество. Все пак, следвайки извивките в линиите на рамката, се забелязват следните подробности:

Масивна конструкция – тръбите са с големи размери, а сечението им е сложно и далеч от кръглата форма. Огъването също е използвано на много места, така че хем да се получи продукт с модерен вид, хем да се осигури повече здравина в критичните зони и олекотяване на местата, където това е възможно и безопасно. Дебелината на тръбните стени е променлива, използван е и процесът на хидроформоване, а материалът е алуминий 6061. Отблизо рамката изглежда неразрушима и по-тежка, отколкото е в действителност. Без заден амортисьор Kink тежи около 3.5 кг, което означава, че в зависимост от използвания шок (пневматичен или с метална пружина – стоманена или титанова) рамката накланя везните до 4 – 4.5 кг. Целият велосипед, който виждате на снимките, тежи между 17 и 18 кг, като някои от компонентите са по-скоро тежки. Лесно мога да си представя премахването на поне още 1 кг чрез подмяната на няколко части.

Челната тръба е конусовидна, т.е. за вилки със стержен 1.5 – 1 1/8. Още по-интересно е това, че като опция към рамката ще можете да закупите и чашки Cane Creek AngleSet, които позволяват промяна на челния ъгъл с +/- 1.5 градуса, на стъпки от по половин градус. Този продукт би направил от Kink един универсален боец, който може да бъде нагоден към почти всеки стил на каране и особености на различните трасета. Стандартният челен ъгъл е 66 градуса, но със споменатите чашки може да стане и 64.5, или пък 67.5, или четири други стойности между тях.

Като стана дума за геометрията, едно от най-важните неща във всеки велосипед, ако имате достатъчно опит, най-добре е сами да прецените показателите в долната таблица:


Frame size M L XL
A Head Angle 66° 66° 66°
B Seat Angle 68.5° 68.5° 68.5°
C EFF Top Tube 572 597 622
D Chain Stay 443 443 443
F BB Offset -12 -12 -12

Fork Offset 40 40 40

Actual Frame Size 432 445 457

Head Tube 110 120 130

Моят кратък коментар е: средното движение изглежда с приятна височина, ефективната горна тръба е сравнително дълга, което би трябвало да осигури стабилност. За съжаление липсват данните за междуосието, но на живо байкът изглежда компактен, така че едва ли тази стойност ще е много висока (поне при най-малкия размер). Като споменах дължината на ефективната горна тръба, тя в голяма степен се дължи и на по-големия наклон на седалковата тръба, която е извита над ухото за кобилицата. Това означава, че за по-ниски хора, при максимално свалена седалка, размерът на рамката би трябвало също да е удобен. Както виждате, Kink се предлага в три размера, като най-малкият е М (около 17 инча). За карачи с ръст под 170 см той може би няма да е идеален, но явно Drag припознават повечето си клиенти като по-високи хора – вероятно сте забелязали, че при F7 и F6 „политиката“ по отношение на размерите е същата. А и не бива да забравяме, че височината на седалковата тръба не е единственият показател, определящ удобството на една рамка.

Окачването е четириставно, но с реална опорна точка, а не с виртуална, както е при Horst Link системите. Основната става на окачването служи и като долна точка за захващане на задния амортисьор и се намира на височина около нивото на предния венец. Дължината на шока е 222 мм, а ходът на задната ос – 190 мм. Както казах и в началото – напълно достатъчно и за най-грубите терени, особено в ръцете на умел колоездач.

Рамката изобилства от съвременни детайли, които гарантират, че е „в крак с модата“ в този пазарен сегмент. Освен споменатото конусовидно чело, струва си да отбележим и ушите за водач ISCG05, средното движение с широчина 83 мм, задната проходна ос 150х12 мм. Всички ставни връзки са с капсуловани лагери, а кобилицата е къса и изключително масивна, състояща се от две плътно прилепващи в средната си част „блокчета“.

Цената на рамката без заден амортисьор е 1290 лв. По този начин изборът на шок остава изцяло във ваши ръце, което според мен е по-скоро плюс. Ако желаете да закупите рамката със специалните чашки Cane Creek AngleSet, добавяйки по този начин възможност за промяна на геометрията, ще трябва да заделите още 279 лв.

http://www.dragbicycles.com/

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>