Hans Dampf – нова гума от Schwalbe

Най-новият модел на германския производител на гуми Schwalbe е и един от най-интересните в каталога на компнията, тъй като е насочен към най-разпространения в момента сегмент – XC/AM велосипедите.

Нещо повече – новият продукт е разработен с мисъл за американския пазар и е съобразен с пътеките там, които в много случаи са по-сухи, по-прашни и по-каменисти, отколкото в Европа. Като цяло основното качество, което създадетелите на гумата са искали да постигнат, е универсалност, добро поведение във всички условия, в които природата би могла да постави планинския колоездач. Тази гума не е за хората, които карат винаги по добре утъпкани и почистени пътеки, а за онези, които винаги търсят нови и различни места за каране. Самото име на продукта също носи такъв смисъл – изразът обикновено се употребява за човек, който владее различни умения, без да е специализиран в някое от тях.

Шарката на протектора е оптимизирана за максимален контрол в различни ситуации и върху разнообразен терен. Тя използва масивни бутони, които се забиват уверено в по-меки настилки и имат голяма контактна площ за повече стабилност. За страничните стени се грижи защитният слой Snake Skin, който пази гумата от скъсване и пробиви.

Протекторът е трикомпонентен, по-специално Trailstar Compound – с твърда основа на бутоните за по-ниско съпротивление при въртене, по-мек горен слой на централните грайфери за добро сцепление при спиране и още по-мека повърхност на страничните за отличен контрол в завоите.

Тук е мястото да кажем няколко думи и за новите трикомпонентни протектори на Schwalbe – технология, което е налична и при моделите за 2011 г., които вече са на пазара. Германският производител е един от пионерите в използването на няколко различни материала в протектора. Първо беше Triple Compound, към който след това се добави и думичката “Nano” (заради намаляването на размера на частиците в смеската). Успоредно с тях съществуваше и Gooey Gluey – по-мек материал за DH/FR продуктите. Сега компанията е разработила общо шест отделни каучукови смеси – базова, средна, средно-мека, мека, супер-мека и екстремно-мека. Те стоят в основата на трикомпонентните протектори, които през 2011 г. са три на брой, всеки с различно предназначение. PaceStar е за най-леките и състезателни ХС гуми – при него върху основата (базовата смес) са добавени средна смес за централните грайфери и средно-мека за страничните. TrailStar (АМ/ендуро/фрийрайд) комбинира базова със средно-мека и мека, а VertStar (за спускане и фрийрайд) – базова + супер-мека за централните и екстремно-мека смес за страничните бутони.

Според съобщението на Schwalbe Hans Dampf е готова за ползване като безкамерна (tubeless ready). Тук е необходимо малко уточнение, тъй като не става дума за пълна UST съвместимост. С “tubeless ready” германският производител визира пригодността на гумите за превръщането им в безкамерни чрез добавяне на малко количество уплътняваща течност, наричана разговорно “боза”. В последните години вече има няколко производители, които предлагат подобни течности, а от 2011 г. повечето продукти от линията Evolution (най-високият клас на Schwalbe) носят и това означение (има и такива, които са Tubeless, т.е. UST съвместими).

Широчината на гумата е 2.35 инча – размерът също е избран като един от най-универсалните – с достатъчна контактна площ, но и позволяващ запазване на добро тегло и ниско съпротивление при въртене. Като стана дума за теглото, то е 750 грама.

Интересна е и опаковката на гумите – в традиционен “алпийски стил”.

http://schwalbe.com/

http://www.velomania-bg.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>