Технически семинар на Веломания – 2011 г.

На 12 и 13 март 2011 г. се проведе традиционният технически семинар на Веломания. “Технически” е донякъде условно, тъй като в неговите рамки бяха представени и нови продукти, включително велосипедите на Drag и Dragomir за 2011 г. Всъщност дори информацията, насочена повече към дилърите, може би ще е интересна и за вас, тъй като пряко или косвено може да засегне и крайните клиенти (надяваме се – в добрия смисъл на думата). Затова в следващите редове ви предлагаме кратък преглед на по-интересното от този семинар.

Първата тема в семинара бе за оптимизиране на работата с износващи се части и консумативи – основният акцент падна върху продуктите на Shimano, тъй като компанията има нова стратегия в тази област, но изложените принципи могат да намерят приложение и към други марки и продукти. Лектори за тази част бяха Петер Балтас от Shimano Europe и Веселин Стоилов от Веломания, а компонентите, към които е насочена стратегията на японския производител, обхващат накладки за спирачки, вериги, венци, жила и брони и др. Общите неща между тях са няколко – става дума за продукти, които постепенно се износват при нормална употреба, поради което е наложително да се подменят през определен интервал от време или брой километри. Според някои изследвания, в страните с по-развит пазар и достатъчно голям брой потребители, продажбите на тези компоненти заемат между 30 и 50 % от оборота на повечето магазини, което показва колко важни са всъщност. За България в периода 2010 – 2011 г. е отчетен ръст между 10 и 30 % за такива продукти. Затова Shimano са се фокусирали върху тях, предприемайки следните стъпки:

  • Намаляване на номенклатурите за отделните части, т.е. на номерата в каталога. Това е възможно, тъй като досега имаше отделни компоненти, които на практика бяха еднакви, но съществуват като отделни номенклатури. С намаляването им ще бъдат улеснени дилърите и дистрибуторите при поръчките.

  • Нови опаковки с еднотипен дизайн и специфични икони, указващи важните им характеристики. Така бързо и лесно клиентите и търговците ще могат да се ориентират за качествата на продукта. За целта в магазините ще има и специални табла, съдържащи описание на отделните икони.

  • Въвеждат се т.нар. полуопаковки – става дума просто за по-големи опаковки, съдържащи по няколко (или няколко десетки) броя от даден компонент/аксесоар. Нещо като опаковки на едро, но без да са ОЕМ, т.е. насочени са към крайните търговци, а заради по-голямото количество и спестените разходи за отделни опаковки, цената ще бъде по-ниска.

  • Кампанията ще бъде представена както пред дилърите, така и пред крайните клиенти, като за търговците ще има и специален каталог, който да ги улесни в поръчките и работата с такива компоненти и консумативи. В секцията с технически документи в сайта на Shimano вече има упътвания на български език, каквито ще се предлагат и с всеки продукт, закупен у нас.

Следващата част от времето преди обяд бе посветена на Drag и Dragomir 2011. В статията, посветена на тях, споменахме и за новите лога на двете марки, както и за очаквания нов сайт.

След което дойде ред и на Петър Сотиров да разкаже за основните елементи от маркетинговата стратегия на Drag и Веломания за предстоящата година.

На първо място, компанията ще се фокусира върху подпомагане и/или организиране на някои важни събития от календара. Такова е например благотворителният веломаратон, организиран от Вячеслав Стоянов. На 16-17 април можем да очакваме откриване на DH сезона на Витоша – двудневно събитие с възможност за преспиване в хижа “Алеко”. За 22-23 септември е планирано важно състезание по спускане, като подробностите около него все още се уточняват – когато стане ясна цялата концепция, ще разберете на момента. Веломания ще подкрепи и едно от най-масово посещаваните състезания в страната – Обиколката на Витоша (датата й още не е уточнена), а също така и ще организира за пореден път велорали “Черни връх” на 1 октомври.

Представен бе и съставът на отбора за 2011 г., с акцент върху новото попълнение в него – Илинда Евтимова.

Ресурси ще бъдат отделени и за работа по въпросите на градската мобилност, застрахователните компании (и продуктите, които предлагат във връзка с колоезденето), културата на придвижване с велосипед и др.

Бе обърнато внимание и на темата с “брандирането” на магазините – не обичам подобни чуждици, затова ще преведа, доколкото мога – става дума за това как изглеждат търговските обекти и как се използват логата и други рекламни материали в тях. Въпреки очевидното положително развитие в последните години, все още има много магазини, където трябва да се работи в тази насока. От Веломания увериха дилърите си, че занапред ще реагират много по-бързо на запитванията за предоставяне на рекламни материали и др. подобни средства.

Следобедът бе посветен изцяло на технически занятия. Първо бе направена демонстрация за всички на тема “Как да превърнем C-1 (досегашният Climber) във велосипед с фиксирана предавка” (т.нар. singlespeed). Изборът е паднал върху тази манипулация, тъй като тя е доста често срещана сред собствениците на такива рамки, които скоро след покупката решават, че предавките не им трябват.

След това гостите бяха разделени на три групи, като за всяка имаше по три демонстрации. В работилницата си Любомир Тодоров показваше как се променя хода на вилките Epicon и Axon – оказа се, че процедурата е съвсем лесна, така че би трябвало да могат да я направят във всеки сервиз, който е имал представител на семинара.

В подземния етаж Веселин Стоилов пък демонстрираше работа със специален комплект метчици и вложки за възстановяване на резби за педали в курбелите.

Третото упражнение засягаше сервизирането и поддръжката на е-байковете на Drag – сегмент, който компанията очаква да се развие сериозно още през тази година.

Последният час бе предвиден за интересно състезание между механиците в дисциплината наплитане и центроване на задно колело за велосипед. Първоначално групата от 9-10 души се съревноваваше в наплитането, а след това най-бързите трима продължиха с центроването. И в двата случая техническият контрол се осъществяваше от Любомир Тодоров, който също така участваше и в състезанието, макар и без възможност за спечелване на наградата, която бе велосипед Drag Ontario.

Изненадващо или не, опитният механик на Веломания успя да се справи пръв и с двете части на състезанието, но както казах, неговото време не бе зачетено в класирането. От гостите-механици най-добре се справи със задачата Добри Добрев от Казанлък.

Накрая завършвам с един много интересен продукт, който имах възможността да видя за пръв път на живо по време на семинара. Както виждате, става дума за чашките Cane Creek AngleSet, които позволяват промяна на челния ъгъл с +/- 0.5, 1.0 или 1.5 градуса. Изработката и конструкцията са отлични, а наличието им в България вероятно ще се хареса на много хора, които обичат да експериментират с геометрията на велосипеда си.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>