Shimano 2012 – XTR и Deore XT

Голямата новост при групата Deore XT е разделянето й на две подгрупи – една за планинско колоездене и друга за туристически/градски велосипеди. При задния дерайльор XTR е добавен стабилизиращ механизъм за веригата.


Тук, разбира се, ще си говорим за МТБ компонентите от обновената серия XT. При тях пък е прокарано разделение между такива, предназначени за „класически“ ХС велосипеди и продукти, насочени към модерните в последните години Trail/AM байкове. Това разграничаване е най-вече по функции, а не толкова по име или нещо друго. Добрите новини по отношение на цялата група са две – първо, в нея са се промъкнали голяма част от технологиите, лансирани миналата година чрез серията XTR, което едва ли може да изненада някого, тъй като е дългогодишна практика на японския производител; второ, очаква се групата XT като цяло да е малко по-евтина спрямо досегашната, което ще направи споменатите нововъведения още по-достъпни. Всъщност единствените непроменени компоненти в серията са веригата и задните венци, което се дължи на факта, че те бяха сменени още тази година с въвеждането на технологията Dyna-Sys с 2х10 и 3х10 предавки.

Задният дерайльор RD-M780 отново е от типа Shadow, но с някои допълнителни подобрения като по-късо рамо, намалени шумове и триене при работата му, по-широки граници на реглаж и др.

При предните дерайльори разнообразието е огромно – за 2 и за 3 венеца отпред, със скоба за седалковата тръба или с директен захват към рамката, с горно и долно люлеене. Винтовете за реглаж и за стягане на скобата са разположени под ъгъл, за да е по-лесен и удобен достъпът до тях.

Командите в новата серия ХТ използват всички познати от XTR технологии: Vivid Index (за по-леко  и отзивчиво превключване); двупосочно действие на освобождаващото лостче както и възможността с него да се превключат няколко предавки наведнъж; моментално задействане на механизма, без хлабина в лостчетата. Командите имат два режима на работа – за 2 и за 3 предавки, като при първия ходът е по-къс. SL-M780 се предлагат и във вариант I-Spec, т.е. с възможност за директно комбиниране със спирачните лостчета – при него обаче няма дисплей за предавките, но пък можете по-лесно да регулирате позицията на командата. Теглото на комплекта е 255 грама.

Курбелите са с нов дизайн и са оптимизирани за Dyna-Sys технологията, т.е. за работа с 10 предавки отзад и по-близки предавателни отношения. Q-факторът (разкрачът на курбелите) също е оптимизиран. Конструкцията, включваща и средното движение, е добре познатата Hollowtech ІІ. FC-M780 е с три венеца – 42-32-24 зъба, а FC-M785 е за 2х10 предавки и се предлага в два варианта – 40-28 зъба и 38-26 зъба, които маркират споменатото разделяне на XC и Trail компоненти в серията.

Спирачките М785 също са „попили“ повечето технологии, характерни за XTR. Те използват новите Ice Technologies за подобрено охлаждане на системата, включващи радиатори, прикрепени към накладките, и двукомпонентен ротор с конструкция тип „сандвич“ – стоманени спирачни повърхности и алуминиева сърцевина, във варианти за Center Lock и 6-болтов захват. Спирачните лостчета са съвместими със захвата I-Spec и предлагат възможности за настройка на отдалечеността и контактната точка. Както и досега, спирачките в групата ХТ използват и технологията Servo Wave, която осигурява повече спирачна мощ и по-добра модулация. Според твърденията на японския производител новите продукти са с 25% по-силни от настоящите и още по-надеждни, благодарение на подобреното охлаждане. (Повече подробности за ефекта от т.нар. Ice Technologies можете да прочетете ТУК.)

Главините и готовите комплекти колела са другото място, където виждаме ясно двете линии в предназначението на компонентите XT. От една страна, имаме главините M785, които са с 9 мм QR оси, а от друга – М788, които използват проходни оси – съответно 15 мм отпред и 142х12 мм отзад. И в двата случая захватът за диск е Center Lock. Същото е положението и при наплетените колела – отново с означения WH-M785 и WH-M788. Първият комплект е с широчина на каплите 19c, предната главина е във варианти с 9 мм QR или 15 мм проходна ос, а задната е 135х9 мм QR. Вторият комплект е с по-широки капли – 21с, предното колело е само във вариант с 15 мм ос, а задното е със 135х9 мм QR или 142х12 мм проходна ос. И в двата случая каплите са UST съвместими (за безкамерни гуми), използват лагери с чашки и конуси и захват за диска Center Lock. Теглото на отделните варианти е: WH-M785-F15 – 710 г; WH-M785-R – 915 г; WH-M788-F15 – 775 г; WH-M788-R12 – 1020 г; WH-M788-R – 980 грама.

Към групата XT са разработени и два нови педала с автомати. Моделът PD-M780 e с ХС насоченост и тежи 343 грама (за чифт), а PD-M785 е за АМ велосипеди, има доста голяма платформа за стъпалото и тежи 408 грама (за чифт).

Между другото, групата Deore XT става на 30 години, което е допълнителен повод за пълното й обновяване. Компонентите ще се предлагат в два основни цвята – черно и сиво (показани са на първите снимки, най-горе).


Що се отнася до серията XTR, там е добавен нов механизъм на задния дерайльор, който играе ролята на стабилизатор на веригата. Той се намира при ставната връзка между рамото и „тялото“ на дерайльора и може да бъде включен или изключен. Когато стабилизаторът е включен, се създава допълнително съпротивление при клатене/люлеене на рамото, което „успокоява“ веригата при каране по силно пресечен терен – намалява се шумът, както и рискът от падане на веригата. Когато пък се налага да сваляне на задното колело, стабилизаторът е добре да бъде изключен, тъй като в противен случай напрежението на пружината би затруднило тази операция. Дерайльорът с тази допълнителна функция ще се казва RD-M985 Shadow Plus, а теглото му ще е с трийсетина грама по-високо – около 210 грама, което собстениците на АМ велосипеди, към които е насочен продуктът, вероятно ще преглътнат лесно.

http://www.shimano.com
http://www.velomania-bg.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>