Кратки новини от Shimano

В последните 2-3 седмици се появиха няколко кратки, но интересни късчета информация от японския производител, затова решихме да ги съберем в едно.

Първо, компанията се похвали със солидни финансови резултати за 2010 г. Тя е успяла да удвои чистите си приходи спрямо 2009 г., достигайки сумата 170.7 млн. евро. Нетните продажби са нараснали с 14.4 % до почти 2 млрд. евро, по-голямата част от които се дължат на велосипедните компоненти. Въпреки отличните резултати, през 2011 г. Shimano очаква значително по-нисък ръст, тъй като търсенето на най-големите и скъпи пазари (Европа и Северна Америка) ще се успокои и ще се върне към нормални темпове на растеж.

След това японският производител се похвали и с отлични резултати в едни тест, проведен от германския институт Velotech.de. След като се появиха спекулации относно твърденията и собствените методи за тестване на компанията, Shimano реши да подложи спирачките от серията XTR, използващи т.нар. Ice Technologies, на сравнителен тест срещу модела Saint и два други топ-продукта на реномирани производители.

В проведените лабораторни изследвания всички модификации на спирачките XTR, независимо от размера на ротора, са надминали с лекота установените стандарти на Velotech.de, както и стандартите DIN EN 14766 и GS. Нещо повече, топ-продуктите на Shimano са били единствените, които са се справили и с тест, който е бил с три пъти по-голямо натоварване от този за DIN+. За любителите на точните параметри и резултати интересната информация е публикувана тук:

http://cycle.shimano-eu.com/publish/content/global_cycle/en/nl/index/news_and_info/Velotech_Disc_Brake_Test.html

Припомням, че концепцията Ice Technologies се състои от няколко елемента. На първо място, конструкцията на ротора е тип сандвич – със стоманени спирачни повърхности и алуминиева сърцевина, която отвежда топлината по-бързо. Така температурата на диска при спиране е с около 100 градуса по-ниска в сравнение със стандартен ротор. На второ място, при варианта Trail на XTR, предназначен за АМ велосипеди, накладките са снабдени с радиатори, които допълнително намаляват температурата с 50 градуса. В резултат на доброто охлаждане, Shimano твърдят, че XTR спирачките им на практика не губят никаква част от силата си при нормална употреба, а също така са и по-безшумни и с по-бавно износване на накладките.

И накрая, компанията обяви пускането в YouTube на нов видеоканал, наречен Shimano Race TV. Както показва името му, той ще е посветен изцяло на състезателите, спонсорирани от Shimano, и ще съдържа кадри както от състезания, така и от тренировки и други карания. Адресът, на който можете да го следите, е: http://www.youtube.com/user/SHIMANORaceTV

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>