Три нови рамки от Santa Cruz

Пролетта пукна с три нови модела на калифорнийския производител Santa Cruz. В следващите редове ще ви запознаем с подробностите около тях.

Blur TRc

TRc е най-новото попълнение в семейството на Blur – серията на Santa Cruz, включваща велосипеди с ХС/АМ приложение, по-специално Blur XC Carbon със 105 мм ход на окачването и Blur LT със 145 мм, като вторият модел се предлага във варианти от алуминий и карбон.

TRc заема междинна позиция между тях със своите 127 мм (5 инча) ход на задницата и респектиращо тегло – 2.27 кг за рамка с шок.

Буквата “с” в името на новата рамка е съкращение от “carbon” и показва от какъв материал е изградена тя – въглеродни влакна. Както и при другите си модели, направени от композитния материал, производителят твърди, че използваните технологии са на най-високото ниво и гарантират, че освен с ниско тегло и коравина, TRc се характеризира и с изключителна здравина. Предният триъгълник е изграден като единна структурна единица с напластяване и обработка на отделните слоеве “карбонов плат” едновременно във всичките му части, включително и накрайника за захващане на задния амортисьор. По този начин, избягвайки съединяването на няколко отделни предварително подготвени елемента, производителят използва по-малко материал, постигайки същите якостни характеристики. Нещо повече – във всички критичини области са използвани т.нар. “непрекъснати” влакна, които много по-добре понасят и разпределят натоварванията. Тази технология, използваща плат с еднопосочни въглеродни нишки, е приложена и към задницата и интегрираните в нея елементи, включително накрайниците за дисковата спирачка и за ставите на окачването, както и ушите за задната ос. При изработката се следи стриктно всеки пласт да е идеално прилепнал към останалите, без кухини и/или изришни наслоявания на смолата, използвана за съединяването им. В резултат на това Santa Cruz са убедени в издръжливостта и здравината на рамките си и не поставят в гаранционните условия ограничения за теглото на колоездача или други подобни хитрини, дори и за най-леките си модели.

Окачването на велосипеда използва системата VPP, по-специално второто й поколение, което включва радиално-аксиални лагери с гресьорки, карбонова горна връзка и по-плавни преходи в коефициента на окачването със смекчени крайни положения. Задният амортисьор е Fox Float RP23.

Другите елементи по рамката, заслужаващи споменаване, са конусовидната челна тръба (1.5 – 1 1 /8), извитата горна тръба, сменяемото ухо за задния дерайльор и интегрираните предпазители на дясната страна на задния триъгълник, предпазващи го от удряне и приклещване на веригата.

Геометрията на рамката като цяло е с ХС показатели, леко издължена, но с достатъчно малък челен ъгъл – 68 градуса, който да осигури по-добър контрол и стабилност при спусканията.

TRc се предлага като отделна рамка или в комплект с вилка или дори с пълно оборудване на няколко нива. Цената за рамка с шок е 2699 $.

Highball

Santa Cruz казват в сайта си, че този ХС велосипед е създаден да прави две неща: да се състезава и да печели. Става дума за твърдак с 29-цолови колела – сегмент, който бележи солиден ръст в последните години и вече почти няма производител, който да не е включил поне един такъв модел в каталога си.

Highball е изработен от въглеродни влакна със същите технологии, споменати вече при Blur TRc. Твърдата рамка тежи едва 1.09 кг и се характеризира с конусовидна челна тръба, къси стойки на веригата с вграден предпазител срещу наранявания в случай на приклещването й между венците и рамката, сменяемо ухо за задния дерайльр, извита седалкова тръба в долната част (това е с цел по-къса база и по-компактна геометрия).

Рамката се предлага в 4 размера, самостоятелно или с няколко нива на окомплектовка, а цените започват от 1899 $.

Tallboy Al

Третият нов модел отново е 29-цолов, само че с окачване и е изработен от алуминиева сплав. Той ще бъде по-достъпната в ценово отношение версия на същия велосипед, който се продава от известно време с карбонова рамка без добавката Al в името си. Поради това той има същата геометрия и предназначение, идентични настройки на окачването VPP с ход 102 мм, но малко по-високо тегло на рамката (3.01 кг срещу 2.31 кг за Tallboy Carbon) и доста по-ниска цена на етикета – 1850 $ (срещу 2350 $ за карбоновата версия).

И последната новина около Santa Cruz, която мнозина от вас вероятно вече са научили, е, че от тази година американската компания вече има официален дистрибутор в България, така че някои от моделите ще видим не само на снимки.

http://www.santacruzbicycles.com/
http://trueriders.bg/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>