Ram Bikes 2011

Новият сайт на Ram Bikes от няколко дни е готов, а в него е и колекцията от велосипеди за 2011 г.

Сайтът можете да разгледате на адрес: http://ram-bikes.com/

На мен лично ми харесва – както винаги, виждаме силен дизайн, а информацията, която се появява при поставяне на курсора в лявата част на снимката, е лесно достъпна, полезна и, най-вече, интересна. Там можете да следите всички новини около отборите, събитията, резултатите, новите разработки – всичко, свързано с велосипедите и хората в Ram Bikes. Една от интересните новини например е, че българският производител стъпва на още един чуждестранен пазар – Испания. Стъпва не само като търговец, но и с отбор от четирима испански спускачи, които ще представят българската марка на местната DH сцена.

Най-интересни за всички читатели на МТБ-БГ обаче вероятно са самите велосипеди на Ram за сезон 2011. Пълните им характеристики можете да видите в сайта, аз само ще наблегна на най-важните неща. Още преди това обаче напомням, че новата политика на компанията е да вади на бял свят моделите тогава, когато са готови, а не да се обвързва със сезони, календарни години и т.н. Иначе казано, в момента можете да видите актуалната гама продукти, но ако след месец бъде направена промяна в някой от тях, тя ще бъде отразена в сайта; ако бъде създаден нов модел, не е задължително той да е за 2012 година, ако е готов още в средата на 2011-та. След тези важни уточнения, нека видим основните акценти в началото на април 2011 г.:

Най-голям интерес вероятно буди новият велосипед за спускане и фрийрайд, защото… все още няма снимка за него. Засега обаче се знаят следните неща:
– той отново ще се казва DHX и ще покрива и двете „нанадолни“ категории, като досегашният модел Freeride отсъства от каталога
– рамката ще има множество възможности за настройка – на челния ъгъл, височината на средното движение (базовата е 365 мм), дължината на стойките на веригата (435-450 мм) и хода на задницата (190/220 мм)
– предвижда се и съвместимост на задницата с Maxle оси, уши за стандарта ISCG05, средно движение 83 мм, настройка за пристягане на лагерите и специално оформена долна тръба, позволяваща пълно завъртане на короната при еднокоронни вилки
– геометрията и оразмеряването са съобразени с тенденциите за бързи, стръмни и груби трасета, които изискват стабилни велосипеди – затова челният ъгъл е малък – 64 градуса, а горната тръба – сравнително дълга. В стандартните окомплектовки ще са включени широки кормила, каквато е тенденцията в последните 1-2 години
– челната тръба е за чашки 1.5, които ще позволяват и промяна на челния ъгъл
– дължината на задния амортисьор е 240 мм
– DHX ще се предлага в два размера на рамката и три готови окомплектовки

За всички тези характеристики ще стане дума отново в отделна статия, когато Ram Bikes са готови да представят официално велосипеда в цялата му хубост (надявам се, че това ще е точната дума – самият аз също не съм го виждал дори и като прототип). А сега да погледнем към велосипедите, чиято визия е известна, при това отдавна.

HT.One бе първият модел на Ram изобщо и фактът, че той все още остава един от най-търсените, след почти десетилетие на пазара, едва ли е случаен. Да, през годините бяха направени някои минимални промени в рамката, например преминаването към полуинтегрирани (вътрешни) чашки,  но като цяло е трудно да пипаш нещо, което просто работи. Затова велосипедът запазва мястото си на базов твърдак в каталога, а новост за 2011 г. е добавянето на още един размер – 14 инча (XS), който ще е особено подходящ за подрастващи и за някои от представителките на нежния пол. Нивата на оборудване са три – едната модификация е с V-образни спирачки, над нея в ценово отношение е вариантът с механични дискови спирачки Avid BB5, а най-скъпа е версията с хидравлични дискови спирачки Juicy 3. Сред частите на HT.One забелязваме и другата новост – Ram Bikes са разширили асортимента от компоненти, вероятно принудени от пазарната конюнктура (покачването на цените в световен мащаб) – вилката е SR Suntour XCR MLO, а колелата на велосипеда са с капли и спици Mach1. Хубавото е, че в случая по-евтини не означава по-лоши – и двете споменати марки в  последните години успешно се налагат като достъпна алтернатива на по-именити производители и продуктите им имат необходимото качество и функционалност. Движението и „периферията“ на велосипеда са изградени с компоненти от традиционните за Ram марки – Sram (по-специално X-4 за задния дерайльор и командите) и Truvativ. Теглото на трите велосипеда не се различава съществено и е около 12.7 – 12.8 кг.

И ако има модел в каталога на Ram, който да се мери по продажби и популярност с HT.One, това е HT.Two. По-лека рамка, по-подходяща за технични терени и по-високо ниво на оборудване – това направи от този велосипед истински бестселър през годините. И тук за 2011 г. има нов размер на рамката – 23 инча, което би трябвало да е добре и за най-високите хора в страната. За разлика от окомплектовките на HT.One, при „двойката“ двата варианта се различават доста по-ясно като клас. HT2.2 е „бюджетно“ ориентиран – с вилка SR Suntour XCR и 24 предавки Sram X-4, капли Mavic XM117 и спирачки Juicy 3. Този велосипед осигурява плавния преход между линията HT.One и HT.Two. HT2.1 предлага компоненти като вилка Rock Shox Recon, капли Mavic XM 317 и движение Sram X-5 с 27 предавки, което закономерно го поставя и в по-висок клас от гл.т. на качество и цена.

Що се отнася до линията HT3, тя беше твърде близка до HT1, поради което за 2011 г. няма да се предлага.

Продължавайки с твърдаците, стигаме и до ХС.One – най-леките ХС велосипеди на българския производител, насочени към хората, които търсят спортното усещане и/или обичат да се състезават. Рамката на този модел е позната отдавна и тежи едва 1.2 кг, а четирите окомплектовки предлагат вариант за всекиго – от най-високия клас компоненти (Sram XX, Rock Shox SID, Mavic CrossMax SLR) и тегло 9.5 кг при модела XC1.XX до варианта ХС1.3 с вилка Recon, движение Sram X-5 и капли Mavic XM317 и спирачки Juicy 3, като дори и в тази най-достъпна окомплектовка велосипедът тежи само 12 кг.

Цели пет са модификациите на модела XC.Two – крос-кънтри предложението с двойно окачване на Ram. Отново добре позната и добре продавана през годините рамка, с хубава геометрия и 100 мм ход на задницата, които са напълно достатъчни за дисциплината, на която е кръстен този велосипед. За някои това ще е просто първият маунтин байк с окачване, за други ще е лек и ефективен спортен и състезателен уред, затова екипът на Ram Bikes е решил да осигури подходящата окоплектовка за всяка от потенциалните групи потребители. Най-скъпият вариант ХС2.1 е с компоненти Sram X-7 с 2х10 предавки, вилка Rock Shox Recon, спирачки Avid Elixir 5 и колела Mavic Crossride. В другия край на спектъра стоят двете версии XC2.4 – съответно с механични и хидравлични дискови спирачки, вилка SR Suntour XCR MLO, 24 предавки Sram X-4 и капли Mach1. Помежду им стоят още 2 модификации, така че не би трябвало да изпитате затруднения в избора на подходящия за вас байк.

Както и досега, моделът Nduro остава насочен към хората, търсещи малко повече ход (125 мм) в комбинация с лек, пъргав и ефективен велосипед, но и нуждаещи се от поне средно ниво на оборудването му. Затова дори най-достъпният вариант – Nduro.3 – предлага компоненти като вилка Rock Shox Recon, движение Sram X-5 с 27 предавки, спирачки Juicy 3 и капли Mavic XM317 Disc. Оттам нагоре следват още три модификации с по-дългоходови вилки (140 мм, Sektor и Revelation), 2х10 предавки (Х-7 при Nduro.1 и X-9 при Nduro.0), спирачки от линията Elixir и колела Mavic CrossMax SLR при най-скъпата окомплектовка, с която велосипедът тежи 12.3 кг. Разлика има и в задните амортисьори – Monarch при двата по-скъпи варианта и Ario при по-евтините.

Подобно е положението и при друг от най-популярните модели на Ram – Allmtn. „Велосипедът за всичко“ безспорно трябва да е достатъчно надежден, здрав, лек и функционален, поради което сглобките започват директно от средния клас, а бъдещите собственици на този модел имат избор измежду 4 модификации, като най-скъпата е XX – името достатъчно ясно указва нивото на компонентите, вложени в нея, което води и до подобаващо тегло – около 12 кг. Най-достъпният AМ.2 е оборудван с шок Ario, вилка Recon, движение Sram X-5, спирачки Juicy 3 и капли Mavic EN321.

За новия Four.X можете да видите подробната статия в МТБ-БГ от август 2010 г.: http://www.mtb-bg.com/index.php/products/news/1181-products-news-100829-ram-4x

Що се отнася до 4130, стоманения твърдак на Ram Bikes, тази рамка е насочена специално към почитателите на Dirt Jump и освен здравината на материала, предлага и доста голяма функционалност – възможност за сглобяването й с дискови или V-спирачки, с фиксирана предавка или със скорости. Като готов велосипед се предлага в два варианта – по-скъп за тези, които предпочитат да го купят и да го карат здраво от самото начало, и по-евтин за хората, които искат да опитат този тип скокове с по-скромен начален бюджет и все пак да имат надежден велосипед с подходяща геометрия.

Както стана ясно, горните редове са просто опит за обобщаване на най-важното от каталога на Ram Bikes за 2011 г. Бъдете сигурни, че в следващите месеци ще има и още! А ако са ви необходими повече подробности за отделни модели и модификации, посетете сайта на българския производител: http://ram-bikes.com/

Етикети: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>