Ram Bikes представиха изцяло нов 4X

При последното си посещение в офиса на Ram Bikes бях „затрупан“ от новини за предстоящи нови продукти или подобрения в досегашните, но за повечето от тях ще стане дума в следващите седмици и месеци. „Най-топъл“ обаче и напълно завършен като рамка, окомплектовка и графики е твърдакът Four.X. А той е и едно от най-важните нови попълнения в каталога на производителя, тъй като маркира съвсем нов подход при разработването на велосипедите му.

За мнозина от вас не е тайна, че досега моделите на Ram Bikes (както и почти всички други рамки, предлагани у нас с името на български производител) бяха базирани върху каталожни рамки, произведени в Далечния Изток. „Каталожни“ ще рече, че както вие може да отворите каталога на Ram Bikes и да си поръчате някой от моделите им, така и те преди това са отворили един друг тип каталози и са избрали рамки, които да окомплектоват с компоненти, да нашарят с графики и по този начин да ги превърнат в завършен продукт, носещ тяхното име. Изборът на рамка за всеки модел в повечето случаи включва предварителни тестове от екипа на Ram Bikes, за да проверят дали и кои точно от наличните продукти притежават желаните от тях качества.

Както казах, подобна практика не само е нормална, но е и преобладаваща сред българските (и не само) производители, но все пак има и по-добър вариант и именно той е избран за новия Four.X. При него рамката отново е произведена в Далечния Изток, но изцяло по задание от Ram Bikes. Този подход като цяло е по-скъп, но и по-добър, защото дава свобода на българския производител да избере вида на тръбите, различните елементи на рамката, да зададе геометрията и т.н., влагайки по този начин много повече индивидуалност в продукта и гарантирайки си желаните характеристики, вместо да се опитва да намери каталожна рамка, която да е най-близка до тях. Разбира се, това изисква повече време за създаване на продукта, както и по-голям опит, но както ще се убедите сами от характеристиките на новата рамка, резултатът е много добър.

Работата по новия Four.X започва преди повече от 2 години, когато британският 4Х състезател Мартин Огдън (Оги) бе част от отбора на Ram Bikes. Именно той е човекът, който задава основните стойности за геометрията на рамката, а както знаем, тя е едно от най-важните неща за всеки планински велосипед. Макар че Оги след това се сдобива с нов спонсор, прототипът на рамката попада при достатъчно добри карачи за тествани, преди да бъде поръчан окончателният вариант. Единият от тях е британец и няма как да е известен на българската публика, но е достатъчно кадърен, за да подложи рамката на сериозни изпитания, а другият е добре познат на всеки, който се интересува от по-екстремното каране в България – това е Георги Радев, един от най-универсалните и талантливи карачи у нас, който с лекота прави спиращи дъха трикове на dirt-скоковете, спринтира и изписва завоите по трасетата на 4Х състезанията, прелита с бясна скорост в DH стартовете, осъществява някои от най-добрите секции във филма „Шишарки“ и от време на време кара крос-кънтри по начин, от който на всеки нормален човек, практикуващ тази дисциплина, биха му настръхнали косите. Именно при някои такива „ХС“ карания за пръв път видях рамката в ръцете на Жоро, без да знам, че това ще е бъдещият Four.X.

Рамката се предлага в два размера (М и L), като всички показатели за тях са еднакви, включително и дължината на седалковата тръба, която е 350 мм. Единствената разлика е в дължината – при М ефективната горна тръба е 573 мм, а при L – 597 мм. Челният ъгъл е 69°, седалковият – 73°, а задницата е скъсена максимално със стойки на веригата 400 мм.

Тръбите са от алуминиева сплав 6061, с променлива дебелина на стените, а укрепващи елементи се забелязват във всички критични точки – челото, седалковата тръба и задницата. При средното движение са добавени и уши за водач ISCG. Тръбите на задницата са с променливо сечение, за да се осигурят максимална коравина и здравина. Челната тръба е удебелена в областта на чашките, които са полуинтегрирани (вътрешни).

Въпреки този „борчески“ вид, теглото на рамката е направо изненадващо – 1,6 кг. Това позволява сглобяването на лек и пъргав велосипед, което е изключително важно за дисциплината 4Х. Готовият велосипед с по-скъпата окомплектовка тежи 13,4 кг, като остават още много възможности за олекотяване чрез използване на по-скъпи части.

Позволявам си да изразя лично мнение (неангажиращо производителя), че с оглед на теглото и геометрията и при добър подбор на компонентите, новата рамка може да се използва за сглобяването на доста универсален твърдак, който да се използва не само във 4X състезания (каквито у нас все още има малко), но и за леко скачане в Dirt Jump парковете (без прекалено натоварващи рамката трикове) и дори за ХС карания по технични и забавни пътеки от хора с по-малък ръст, за които рамката няма да е твърде ниска и за това приложение.

Въпреки всички тези подобрения спрямо досегашния модел 4Х, цената остава на същото ниво – 449 лв. за отделна рамка. Предлагат се и два готови велосипеда, чиито окомплектовки можете да видите в таблицата по-долу. 4X.1 струва 2099 лв. – при него вилката е Rock Shox Sector с пневматична пружина и ход 120 мм с 15 мм проходна ос, спирачките са Avid Elixir 3, движението е с 9-скоростни компоненти, а каплите са Mavic ЕN 321 Disc. По-евтината модификация е 1299 лв. с вилка SR Suntour XCR, механични дискови спирачки BB5, 8-скоростно движение и други по-икономични компоненти. И двата велосипеда са оборудвани с водач за веригата e.13 LS1, който използва споменатите уши за ISCG.

Забележка: моделът на снимките е сглобен за велоизложение и отговаря почти изцяло на окомплектовката 4Х.1, само че вилката не е с проходна ос, а спирачките са Elixir 5.

http://www.ram-bikes.com

{gallery}products_news/products-news-100829_pics{/gallery}

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>