Marzocchi 2011

След като смени собственика си, италианската компания се захвана да ревизира технологиите си, за да възстанови стария си имидж на производител на едни от най-здравите и надеждни вилки на пазара. В резултат на това през миналата година Marzocchi представи не толкова нови модели, колкото нови характеристики за повечето от тях. Същото може да се каже и за линията за 2011 г., но в нея има и нови вилки, наред с няколко подобрения при досегашните продукти, които не са забележими от пръв поглед. С помощта на Веселин Стоилов – Спиро и Станимир Андонов обобщихме новостите при продуктите на Marzocchi за 2011 година:

Топ моделът за спускане на италианския производител и през тази година е 888 RC3 EVO Ti. Той запазва основните си характеристики от 2010 г., включително теглото, което е 2990 грама. По-важните акценти, накратко, са: хидравликата RC3 EVO,  титановата пружина, тежаща само 163 грама и никелираните горни тръби с изтънени стени. Както през 2010 г., така и за предстоящия сезон Marzocchi продължават да използват втулки, които осигуряват по-малък толеранс. Това би трябвало да премахне неприятното усещане за луфт при моделите характерно за 2008-09. Тези втулки  притежават и специален канал, който спомага за по-лесно преминаване на масло и подобрява мазането на тръбите. Тази технология е използвана при всички модели с изключение на серията 22.

В гамата 888 присъстват още два модела – RC3 EVO и RCV. Първият на практика е същият като „по-големия си брат”, с изключение на никеловото покритие на тръбите и титановите елементи. Така той тежи 3269 грама. Третата версия е бюджетният вариант. Вместо RC3 хидравлика е използвана изпитаната и опростена RCV система. По този начин се запазват нужните за дисциплината спускане характеристики. Настройките са връщане, компресия и натягане на пружината (preload).

Дългоходовите еднокоронни вилки на фирмата са представени със серията 66. Към името на миналогодишния топ-модел вече е добавено и означението EVO. Това показва, че за смекчаването се грижи хидравликата RC3 EVO, т.е. за 2011 е добавена възможност за разглобяване и сервизиране на патрона, както и за вътрешна промяна на комплекта шайби (shim stack) на компресията. Към RC3 EVO патрона има и възможност за настройка на обема на въздушната камера, което позволява да се създаде допълнителна компресия в края на хода. Друга новост е конусовидният стержен 1.5 – 1 1/8, който се предлага като опция и при следващия модел, RC3 EVO – същата система за амортизация, но със стоманена пружина и без никелово покритие на горните тръби. Най-достъпната модификация на 66 остава RCV.

При АМ/ендуро моделите от серията 55 е направен фейслифт, а вариантът RC3 Ti вече се предлага и с конусовиден стержен.

Серията 44, предназначена за All Mountain, е проектирана с идеята да съчетае ниско тегло, без да жертва здравина и да осигури възможност за настройка и адаптиране към всякакъв тип терен. Използваните хидравлики са познатите TST Micro, RC3, TST 2 и RLO. Новост е, че системата АТА е вече заменена с новата AER. Според производителя тя осигурява работа, максимално близка до тази на обикновена метална пружина, но запазва тегло, характерно за въздушните еквиваленти. Добавена е и настройка за промяна на обема на въздушната камера (Volume Adjust). AER засега се предлага в моделите 44 Micro Ti, Corsa SL и Marathon LR.

За 2011 Marzocchi са се постарали най-леките им вилки да станат още по-леки. Моделите за ХС от серията Corsa са изцяло обновени и могат да се похвалят с олекотени долни тръби. Така теглото на модела Corsa SL LR (вляво), притежаващ възможност за заключване и настройка на връщането посредством новият LR (Lockout Rebound) хидравличен патрон, вече e 1630 грама. Вариантът с преработения TST Micro, наречен SL RC (вдясно),  е с настройки на връщането, компресията и дистанционно заключване с регулируем праг на задействане и тежи само 1490 грама.

От тази година серията 33 вече не съществува, а на нейно място идва Marathon LR, която е достъпният вариант за добра ХС вилка. В модела Marathon LR е използвана и новата технология за леки и здрави ботуши, новата AER въздушна пружина и LR хидравлика, които осигуряват необходимия диапазон от настройки за всеки карач в този стил. Горните тръби също са нови, с изтънени тръби. Ходът е 80/100/120 мм – променя се чрез добавяне или изваждане на дистанционни втулки, които са включени в комплекта.

Друга новина от Marzocchi e откриването нов сервизен и тестов център във Франция. Неговите функции са доста интересни и разнообразни –  от разработка и тестване на нови модели, откриване на евентуални проблеми по стари, работа с дистрибутори и т.н., та чак до работа с потребители и предоставяне на възможност на обикновени карачи да покарат нови модели и дори прототипи на марката. Базата се намира близо до най-големите курорти във френските Алпи.

http://www.marzocchi.com/

Етикети: , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>