Trek 2011

Един от най-големите американски производители определено бе активен през последните 2-3 години, представяйки поне по 1-2 нови модела всеки сезон, затова не е учудващо, че през 2011 г. при планинските им велосипеди няма никакви генерални промени – моделите са толкова много, че покриват целия спектър от стилове на каране, а технологиите, разработени от компанията напоследък, намират приложение в повечето от байковете. Все пак, отделни подобрения по някои от моделите има – по-специално при Fuel EX, Remedy и Scratch, т.е. дългоходовите байкове с окачване, които все пак (всеки в различна степен) са пригодени и за каране нагоре.

Fuel EX

Най-добър в това отношение е Fuel EX, който е със “скромните” 120 мм ход, макар че и Remedy едва ли ще се затрудни с повечето баири, с тази разлика, че надолу ще лети още по-бързо. Повечето от дребните промени са общи за тези два модела, затова ще ги разгледаме заедно.


Remedy

На първо място, концентричната задна става ABP е с новата конструкция, наречена ABP Convert. Както показва и името й, тя позволява да избирате между два стандарта за задна главина – 142х12 мм с проходна ос или “класическа”, 135х10 мм QR. Необходимите части за преминаването от едната система към другата ще бъдат включени в комплекта с всеки велосипед.

Инженерите на Trek са обърнали специално внимание на устойчивостта на карбоновите рамки срещу удари от камъни, отхвръкнали изпод колелата. Най-уязвима в това отношение е долната тръба – едно от местата, където е използван новият композитен материал OCLV Mountain. Другото такова място са стойките на седалката. Казано най-просто, при направата на тези части от рамката са използвани повече пластове от такъв карбонов плат, който е по-твърд и издръжлив срещу външни (механични) въздействия. Наред с това от долната страна на долната тръба е добавен и т.нар. Carbon Armour – полимерен предпазител, залепен към тръбата, който допълнително я предпазва от директно съприкосновение с камъните.

Малки подобрения, невидими на пръв поглед, са тези, направени във вилките и задните амортисьори на Fox. Те са тунинговани специално за Trek и включват малко по-различни клапи от стандартните (с два по-големи отвора, вместо три малки, и с различен комплект шайби за контрол на клапата), което, според производителя, осигурява още по-добра отзивчивост към дребни неравности, а също и повече стабилност при каране.

Що се отнася до моделите Scratch (170 мм ход на окачването отзад), наблюдаваме още по-ясно разграничение между байковете с въздушен шок и тези с метална пружина отзад. Първите използват вилка Fox 36 със 160 мм ход, докато вторите залагат на варианта Fox 36 180. И тук е използвана конструкцията на задната ос ABP Convert, само че изборът е между 142х12 и 135х12 мм проходни оси. Добавени са и гумирани предпазители за долната тръба, въпреки че рамките са алуминиеви, но за разлика от Remedy и Fuel EX, протекторът не е залепен, а се пристяга със свински опашки, така че изборът дали да го ползва, или не, остава задача на клиента.

http://www.trekbikes.com/

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>