Marzocchi 2010

Може би си спомняте, че през септември миналата година подразделението на Marzocchi за планинско колоездене бе купено от американската компания Tenneco, която се зарече да подобри продуктите на марката и да върне имиджа й на надежден и качествен производител. През 2010 г. виждаме и първите стъпки в тази насока и не е никак изненадващо, че някои от тях представляват завръщане към стари, но добре изпитани технологии, подобрени с помощта на съвременни материали и методи за производство. 

За какво по-точно става въпрос? Ето кратък списък на някои от промените, направени във вилките на Marzocchi:
– На първо място, прави впечатление завръщането на амортизацията от типа „отворена баня“. Системата е реализирана чрез патрон, който обаче е потопен в маслена баня, а не е затворен, така че едно и също масло се използва и за амортизацията, и за мазането на тръбите.
– Нов дизайн на втулките между ботушите и горните тръби – вече имат вертикални канали за маслото, за да се постигне по-добро мазане на тръбите. Толерансите са намалени до минимум, за да се постигне гладка работа, но без хлабини.
– Титанови пружини в някои от вилките – този материал не само е по-лек от стоманата, но пружините са и с по-малко намотки, откъдето идва допълнително намаляване на теглото – приблизително 2 пъти по-малко, отколкото е при стоманените пружини. Така става възможно теглото на вилки с метална пружина да е почти конкурентно на модели с пневматична.
– Пак с цел олекотяване при някои модели са използвани и титанови болтове.
– Горните тръби са с променлива дебелина на стените (изтънени) и с никелово покритие, което осигурява здравина и издръжливост. При някои модели (например 888) това спестява почти 300 грама.
– Всички вилки са снабдени и с гумен буфер за горната част от хода, който да предпазва вилката от „продънване“.
– Механизмът на проходната ос 15 мм с QR от 2009 г. е пренесен и към вилките с 20 мм ос. 
– Арките са с вътрешно оребряване (конструкция тип ферма), което намалява теглото и запазва, или дори увеличава, коравината на вилката.

Останалите промени включват нови цветове, някои промени в отделни структурни елементи при определени модели и др. Следват конкретните характеристики на повечето модели на Marzocchi във високия клас, а за останалите посетете сайта на производителя.

888 RC3 Evo Titanium

– 200 мм ход
– 600 грама по-лека от предишното поколение.
– Титанова пружина (тежи само 163 грама) и болтове.
– Изтънени никелирани горни тръби с диаметър 38 мм.
– Патрон RC3 Evo с отворена баня – позволява сервизиране, пренареждане и подмяна на шайбите, които контролират клапата за забавяне на сгъването. По този начин потребителят (или оторизираният сервиз) може да настрои вилката фино и прецизно в зависимост от нуждите си. Точно така се настройват и вилките на професионалните състезатели, каращи с продуктите на италианския производител – сега Marzocchi са улеснили крайните потребители, предлагайки и готови комплекти шайби, предназначени за различен тип поведение на окачването. Другите възможни настройки включват реглаж на връщането и контрол на прогресивността чрез допълнителна въздушна камера – променяйки обема й, постигате същия резултат, както ако промените нивото на маслото.
– Тегло – 2990 грама.

Другите вилки в тази серия са:
– 888 RC3 Evo – пружината е стоманена, горните тръби не са никелирани и изтънени, а теглото е 3434 грама, но системата за амортизация е същата като при топ-модела
– 888 RCV – стоманена пружина и по-нисък клас система за амортизация с контрол върху сгъването и разгъването на вилката; тегло 3660 грама. 

66

Еднокоронната фрийрайд вилка на Marzocchi ще се предлага в три модификации, всяка от тях с кормилна тръба 1 1/8 или 1.5. Най-скъпият модел е 66 RC3 Titanium. Характеристиките й в общи линии са същите като на 888, само че със 180 мм ход и тегло 2840 грама. Тук обаче към системата за амортизация RC3 липсва добавката Evo. Това ще рече, че разполагате с настройките за връщане и за забавяне при висока и ниска скорост на сгъване, но не и с възможността лесно да смените или пренаредите комплекта от шайби, контролиращи клапите. 

Другите две модификации са съответно RC3 (със стоманена пружина и без изтънявания и никелово покритие на горните тръби) и RCV (тук е използвана и по-евтината система за амортизация). 

55

 

При серията със 160 мм ход тенденцията е същата, само че тук вече има и модификации с пневматична пружина. Най-лека е 55 Micro Ti, която има следните характеристики:
– Ход 160 мм.
– Пневматична пружина.
– Титанова негативна пружина.
– Изтънени и никелирани горни тръби с диаметър 35 мм.
– Система за амортизация TST Micro – има възможност за заключване и реглаж на компресията с праг за отключване + реглаж на връщането.
– 20 мм QR проходна ос.
– Тегло: 2230 грама.

Другите вилки в тази серия са:
– 55 RC3 Titanium (във варианти със стержен 1 1/8 и 1.5) – изтънени никелирани горни тръби, титанова пружина и система за амортизация RC3; тегло – 2440 грама.
– 55 TST2 Air – пневматична пружина, горни тръби без изтъняване и никелово покритие, система за амортизация TST2 с възможност за заключване; тегло – 2640 грама.
– 55 RV – най-ниска цена, стоманена пружина и амортизация с реглаж на връщането; тегло – 2850 грама.

4X RC3

Вилката за 4-Крос също е напълно обновена (както и моделите Dirt Jumper, с които тя споделя обща конструкция), като най-интересното в нея е новата корона, която Marzocchi наричат „обърната“. Твърди се, че всичко започнало с облог, който един от инженерите на компанията сключил с останалите – че обръщайки короната наобратно, ще я направи по-корава. Така и станало. При новата корона отнетият материал е от горната страна, а не от долната, както обикновено. Можете да видите това и на долната снимка. В резултат на това, както и на арката с вътрешно оребряване, новата вилка е с 30% по-корава и с 20% по-лека. Моделът използва въздушна пружина в единия крак и система за амортизация RC3 в другия. Ходът е 100 мм, а теглото – 2280 грама.

44

 

Тази серия включва най-много продукти – шест различни модификации, едната от които се предлага в три варианта – с 9 мм QR, 15 мм проходна QR ос и с 15 мм проходна QR ос за 29 цолови велосипеди. Става дума за модела 44 Micro Ti, показан на снимката горе. Тази вилка е с никелирани и изтънени горни тръби с диаметър 32 мм, въздушна пружина, система за амортизация TST Micro и титанова негативна пружина. Ходът е 140 мм, като може да бъде намален вътрешно на 120. Теглото на версията с 9 мм QR ос е 1745 грама, на тази с 15 мм ос е 1875 грама, а на 29-цоловия вариант – 1899  грама (при него ходът може да бъде дори 100 мм). 

Другият топ-модел в серията е 44 RC3 Titanium. Marzocchi я определя като „ХС вилка с DH амортизация и титанова пружина“. Теглото на този продукт е 1927 грама. 

Останалите продукти са:
– 44 RLO – 80, 100, 120 или 140 мм ход (в зависимост от броя дистанционни втулки вътре); въздушна пружина; система за амортизация с реглаж на връщането и заключване; възможност за монтаж на V-образни спирачки; 9 мм QR ос; тегло – 2160 грама.
– 44 RLO RC – същите характеристики като горната модификация, само че с дистанционен контрол на заключването.
– 44 TST2 Air – 140 или 120 мм ход, въздушна пружина; система за амортизация TST 2 (реглаж на връщането и заключване); 9 мм QR ос; тегло – 2080 грама.
– 44 TST2 Air 15QR 29″ – тук името казва всичко – вилка за 29 цолови велосипеди; 140,120 или 100 мм ход; въздушна пружина; система за амортизация TST2 (реглаж на връщането и заключване); 15 мм проходна ос с QR; тегло – 2290 грама. 

Corsa Micro Ti RC

ХС моделът на Marzocchi на практика не е много по-различен от вилките в серията 44. Ходът е 100 или 80 мм, оста е 9 мм с QR, пружината е пневматична + титанова негативна пружина, а системата за амортизация е TST Micro, само че с дистанционен контрол. Теглото също е в класа на 44 – 1846 грама. 

http://marzocchi.com/

Етикети: , , , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>