Cannondale 2011 – нови байкове, ново окачване, нова категория

За 2011 г. американската компания възроди Jekyll и представи новата линия Claymore. Общото между тези байкове е новото окачване, което използва т.нар. pull shock, т.е. заден амортисьор, работещ с издърпване – когато окачването се свива, шокът се разгъва и обратно. Концепцията е използвана в последните години от Scott и заимстването й от Cannondale никак не е случайно – дългогодишният главен проектант в екипа на Scott Петер Денк през 2009 г. бе привлечен от Cycling Sports Group (CSG), която е собственик на марките Cannondale, GT, Mongoose и др. Германският инженер носи със себе си купища знания за материали, технологии и конструкции, които новите му работодатели се надяват да доразвие върху техните продукти. Една от първите разработки под негово ръководство бе свръхлекият твърдак Flash, но ето, че сега се появяват и нови байкове с окачване.


Cannondale дотолкова вярват, че са създали нов, универсален тип велосипеди, способни еднакво добре да се справят с баирите нагоре и трудните спускания надолу, че са измислили и нова категория за тях и са я нарекли OverMountain. Според тях “OverMountain байковете правят това, което All Mountain не могат”. На мен лично това маркетингово създаване на нови категории ми идва в повече, но нека всеки прецени сам като какви да определи моделите Jekyll и Claymore.

Както стана ясно, най-важната новост при двата велосипеда е системата на окачване, която използва специален заден амортисьор, разработен от Fox и наречен Dyad RT2. Той осигурява т.нар. “раздвоен характер” (split personality) на байковете чрез двата основни режима на работа, които можете да изберете с лостче от кормилото. На практика Dyad RT2 се състои от два отделни задни амортисьора, всеки със своя позитивна въздушна камера и собствен кръг маслена амортизация, обединени от общ централен елемент, в който е негативната пружина и където “се случва” превключването между двете настройки. При режима Flow велосипедът разполага с голям ход на окачването, използват се и двете въздушни камери, за да се постигне по-голям обем и по-линейно усещане, а амортизацията е оптимизирана за спускане – мека и плавна работа с втвърдяване в крайната част на хода. При режима Elevate ходът намалява драстично, както и началното сгъване, което води и до подходящи промени в геометрията; едната позитивна камера се затваря, така че кривата на окачването става по-прогресивна и усещането е по-стегнато и пъргаво; използва се друг кръг за амортизация, в който е заложена и слаба платформа за педалиране.

Dyad RT2 не е лек – обединявайки два шока в един компонент, той тежи 560 грама, но в Cannondale са убедени, че работните му характеристики оставят далеч назад мисълта за теглото. А и в следващите редове ще стане ясно, че по този критерий инженерите на компанията са се постарали да постигнат “чудеса” с карбоновите рамки. Тъй като въздушните камери на “двойния” шок са по-малки, те изискват доста високо налягане – около 300-400 psi. Затова Cannondale ще доставя велосипедите и със специална помпа.

За мен лично Jekyll е по-впечатляващият от двата байка, особено карбоновият вариант, а и по-универсалният, тъй като ходът на окачването му е 150/90 мм. В режим Flow разполагате с типичен АМ велосипед, а в режим Elevate усещането вероятно е съвсем близко до това за ХС байк. В серията има три карбонови и три алуминиеви модела, както и отделни рамки.

Карбоновата рамка е проектирана със здравината като главен приоритет и затова са използвани предимно влакна и смоли с висока удароустойчивост, в резултат на което производителят твърди, че е постигнал по-голяма здравина от алуминиевия вариант, а по отношение на вдлъбнатини и подбивания Jekyll превъзхожда стоманена рамка. Поне такива са резултатите от вътрешните тестове на компанията. Голямо внимание е отделено на коравината на рамката, при това не само на общата, а и на коравината в ставите на окачването, която Cannondale наричат “централна коравина”. За целта повечето ставни връзки използват конструкция, при която лагерите са набити в главния елемент (например рамката), а допълнителният елемент (например кобилицата) се захваща към оста на ставата чрез болтове – по този начин се осигурява по-плътен контакт между всички елементи и възможността за усукване в ставите намалява. Става дума за същия дизайн като при проходните оси на главините – като стана дума за тях, такива се използват и при вилката, и за задното колело (142х12 мм). В задната става на окачването, където тази конструкция е неприложима, са използвани двойни лагери, с които се осигурява “кръстосано” разпределение на натоварванията и отново повишена коравина. Главната връзка на окачването, задвижваща (издърпваща) задния амортисьор, е масивна и широка, направена от алуминий и карбон, а във всички стави са използвани оси с 15 мм диаметър. Средното движение е BB30, има и накрайници за водач ISCG03, а челната тръба е 1.5.

Въпреки отличните якостни характеристики, рамката на Jekyll е учудващо лека – 2,62 кг със задния амортисьор, за който вече отбелязахме, че си е направо тежък.

Алуминиевата версия е малко по-тежка, но и при нея са използвани почти всички модерни технологии за металообработка, така че да бъде изваяна здрава, корава и лека рамка. Като оставим настрана материала, тя споделя всички останали черти на карбоновия Jekyll, включително конструкцията на ставните връзки, средното движение ВВ30, челната тръба 1.5, задната проходна ос 142х12 мм и т.н.

Топ моделът с карбонова рамка – Jekyll Ultimate – тежи само 11,5 кг, но струва цели 7999$.

Другият модел, Claymore, се предлага само с алуминиева рамка и е насочен отчетливо към любителите на фрийрайда със своите 180 мм ход в режим Flow. Въпреки това, при катерене може да го свалите на 110 мм и да използвате повишената ефективност при педалиране. Като геометрия Claymore също е оптимизиран за каране надолу, като е добавена и допълнителна позиция за захващане на шока, с което се променят някои ъгли и разстояния, т.е. имате висока и ниска позиция. При ниската челният ъгъл е 66 градуса, а височината на средното движение е 346 мм, докато при висока позиция тези показатели са съответно 67 градуса и 358 мм. Рамката е с чело 1.5, уши за водач ISCG03, средно движение ВВ30 и задна проходна ос 142х12 мм. И трите модела в серията са с вилка Fox 36 180 мм.

Освен за най-популярния сегмент, Cannondale са помислили и за ХС състезателите, като са обновили рамката на модела Scalpel, намалявайки теглото й с цели 350 грама спрямо поколението от 2010 г. и постигайки забележителната стойност 1565 грама за рамка и шок. Целият велосипед с върхова окомплектовка (Scalpel Ultimate) тежи около 8,4 кг. За 2011 г. ходът на задницата е намален на 80 мм, което още повече подчертава състезателния характер на модела. Рамката остава почти изцяло карбонова, само че предният триъгълник вече не е монококов, а е използвана технологията tube-to-tube (първо се подготвят отделни тръби от композитния материал, след което се съединяват, пак чрез напластяване на карбонови платове). Според Cannondale по този начин може да оптимизира по-добре дебелината на тръбите и броя на слоевете в отделните области, като едновременно се намали теглото и увеличи здравината. Въпреки ефективната “диета”, производителят твърди, че от гл.т. на съотношението коравина/тегло байкът им значително превъзхожда конкурентните продукти на пазара. Стойките на веригата и седалката са проектирани с т.нар. гъвкави зони, чрез които се спестяват две от ставите на окачването. Така ходът на задницата се осигурява главно от огъването на конструкцията. Досегашните стойки на веригата, които бяха от карбон и алуминий, са подменени с изцяло карбонови. Въпреки това Cannondale са запазили алуминиевите вложки и накрайници в повечето контактни зони – леглата за средното движение ВВ30 и за чашките, ушите за дискова спирачка и за задната главина, малката ставна връзка, задвижваща шока, както и “пъпките” за директен монтаж на преден дерайльор. Инженерите на компанията смятат, че от тези детайли няма да се спести много тегло, а пък алуминиевата сплав е по-износоустойчива като материал, а в случая с ушите за спирачката и по-топлоустойчива.

Любителите на 29-цолови велосипеди също ще могат да се радват на един от най-леките модели на пазара в лицето на карбоновия Flash 29er. Рамката използва всички технологии, приложени при 26-цоловия модел и е по-тежка само заради по-големите размери на някои детайли, доколкото може да се каже, че 1050 грама “тежат”. Cannondale е подготвил три готови велосипеда в тази серия, както и още два, които са с алуминиева рамка.

http://www.cannondale.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>