Cannondale 2010

Един от най-известните американски производители е подготвил три интересни нови модела за следващия сезон – карбоновия твърдак Flash и ХС/АМ велосипедите със задно окачване RZ One Twenty и RZ One Fourty.

Създаването на карбоновата твърда рамка Flash е отнело на инженерите на компанията 18 месеца, но те, изглежда, имат всички основания да са доволни от продукта си. Теглото, което са постигнали, е само 950 грама, но в същото време от Cannondale твърдят, че рамката е изключително корава и здрава, като подкрепят това с доживотна гаранция и, което е още по-важно, не поставят ограничение за теглото на колоездача, каквото се среща при някои други състезателни ХС продукти от подобен тип. За целта са използвани всички достижения в технологиите по отношение на карбоновите влакна – не съм аз човекът, който може да ви обяснява в детайли подобни „сложнотии“, но ако се загледате например в съединението между седалковата и горната тръба, ще видите как преминава без прекъсване назад под формата на стойките на седалката. По този начин свойствата на влакната се използват по цялата дължина на рамката, което я прави по-лека, по-здрава и по-корава. При задницата, както и при кола за седалката, е използвана технологията SAVE (Synapse Active Vibration Elimination) – при нея тръбите са прави, но със сплеснати секции в средата, така че да осигурят поемане на вибрациите и в същото време да останат корави при странични натоварвания. Разбира се, и тук е търсено оптимално наслояване на карбоновите влакна, за да се постигнат нужните характеристики.

Велосипедът изобилства от примери за системна интеграция, като основната цел е намаляване на теглото до възможния минимум. Средното движение е BB30 и към него са монтирани най-леките курбели, налични на пазара (собствено производство на Cannondale) – Hollowgram SL, които са съвместими с групата XX на Sram, с която е оборудван топ-моделът. Предният дерайльор е с директен захват, което намалява не само собственото му тегло, но позволява и стените на седалковата тръба да са по-тънки, защото той не се монтира чрез гривна. Колът за седалката е 27,2 мм, тъй като при този размер теглото е по-ниско. Вилката Lefty Speed Carbon SL DLR 110 също е най-леката в своя клас, а колелата DT Swiss XCR 1.2 са със специална предна главина за нея. Дори ушите за задната спирачка са за стандарта Post Mount с цел да се монтира апаратът директно, без да е необходим преходник. Между другото те, както и ушите за главината, са алуминиеви, а не карбонови, заради високите температури в тази област, които предизвиква спирането. 

В крайна сметка най-скъпата версия готов байк, за която се отнасят горните редове – Flash Carbon Ultimate –  тежи (без педали) едва 7,5 кг. И струва 9599 $.

В серията има още два велосипеда с карбонова рамка, както и три с алуминиева. Отделно от тях има и 29 цолов модел Flash. 



RZ One Twenty

Другите два нови модела в каталога на Cannondale са с двойно окачване и ход 120 (RZ One Twenty) и 140 мм (RZ One Fourty), който е указан и в имената им. Те са наследници на моделите Rize от миналата година и споделят доста общи технологии – например седалковата тръба, средното движение (BB30, разбира се) и леглата за лагерите на ставите са изковани като един цял елемент, наречен от производителя Backbone (гръбнак). Тази технология позволява постигане на по-голяма прецизност и коравина. Окачването използва люлееща връзка, а елементите му са оразмерени поотделно за всеки размер на рамката, така че да се запазят характеристиките на работа и в същото време да се осигури по-ниска горна тръба за потребителите с по-нисък ръст. И при тези модели системната интеграция е приложена на много места, например в областта на челото, където стерженът на вилката и лапата са едно цяло. RZ 120 и 140 използват последно поколение на вилката Lefty, с карбонова тръба, пневматична пружина, ход съответно 120 или 140 мм и много ниско тегло – под 1300 грама. При RZ 120 засега се използва само алуминиева рамка, докато при RZ 140 има и карбонова версия. Интересно е и наличието на уши за ISCG05 при по-дългоходовия модел, за да може да се използва в комбинация с Truvativ Hammerschmidt, което Cannondale са направили в модификация RZ 140 3Z. 


RZ One Fourty

При модела Moto има промени в геометрията – челният ъгъл и височината на средното движение са  намалени, добавени са и уши за ISCG05.

http://cannondale.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>