Нови рамки от Intense – Tracer 2 и M9

Американският производител Intense най-редовно представя по някой нов/обновен модел на пазара и за някои от тези рамки не съм споменавал нищо, макар че марката определено е една от най-интересните за мен. В последните месеци обаче се появиха два особено значими продукта в каталога на компанията, които няма как да подмина. От една страна, това е последното поколение в серията за спускане М, а от друга, второто поколение на модела Tracer, който със своята универсалност се превръна в най-продаваната рамка на Intense от 2008 г. (когато бе представена) насам.

Първоначално, още през лятото на 2010 г., се появиха подробности за новия М9. Това не е единствената рамка за спускане/фрийрайд на Intense (достатъчно е да споменем модели като 951 и Uzzi), но серията М е може би най-легендарната, доколкото с нея се свърза до голяма степен възходът на компанията, която набра голяма популярност в края на миналия и началото на настоящия век с DH модела М1. Оттогава с това име се предлагат топ-моделите за спускане на Intense (М3, М6), които към дадения момент се явяват най-доброто, което Джеф Стибър (собственикът на компанията) може да предложи за тази дисциплина, при това с отчетлив акцент върху състезателното каране. Затова не е случайно, че и към новия М9 е добавено означението FRO, което ще рече “само за състезания” (For Racing Only). Не че някой ще ви иска представяне на състезателен лиценз, за да си го купите, но просто като напомняне какво е основното предназначение на този модел.

Както и при останалите байкове на Intense, рамката е направена ръчно в Темекула, Калифорния, от поръчкови хидроформовани алуминиеви тръби 6061 Т6, като горната част на предния триъгълник е с монококова конструкция. Около средното движение (83 мм широчина) има уши за ISCG05, задната ос е проходна – 150х12 мм, челната тръба е 1.5, а долните стави на окачването са снабдени с гресьорки за по-лесна поддръжка. Навсякъде се виждат масивни заварки и усилващи детайли, но в случая всичко това наистина не е най-важното.

Основното, на което залага М9, е регулируемостта – тази концепция личи във всеки един детайл на новата рамка. Да започнем от челната тръба например, където са монтирани чашките AngleSet на Cane Creek. Те позволяват промяна на челния ъгъл с +/- 0.5, 1.0. и 1.5 градуса. За допълнително улеснение при монтажа и демонтажа на горната чашка челната тръба е “цепната” в предната част и се стяга с болт.

Долната ставна връзка на окачването, към която се захваща задният амортисьор, предлага три различни позиции, чрез които се променя ходът на рамката. Това става чрез малко метално късче (чип), което идва в два варианта – с центриран или изместен отвор за оста на шока. С първия чип получавате базовата настройка за хода на задницата – 9 инча / 225 мм. С другия чип, в зависимост от това дали ще е обърнат с отвора надолу или нагоре, намалявате/увеличавате хода с 0.5 инча (12,5 мм).

При горното захващане на шока, към рамката, също има три отвора. Чрез тях можете да променяте кривата на окачването, т.е. как да се променя коефициентът в рамките на хода. Ако искате по-прогресивно (втвърдяващо се) усещане, изберете най-долната позиция. За повече линейност, закачете задния амортисьор към най-горния чифт отвори.

Като стана дума за шокове, стандартно рамката идва с Cane Creek Double Barrel и струва 2999$, но ако ако желаете, можете да спестите 50$, избирайки Fox RC4. И в двата случая с рамката получавате споменатите чашки AngleSet.

Има обаче още една възможност за реглаж – разстоянието между средното движение и задната ос (т.е. дължината на стойките на веригата) посредством специалните уши за задната главина, наречени G3. При тях също има три позици, променящи споменатото разстояние с 0,25 инча (малко над 6 мм).

Покрай всички тези настройки неминуемо се променят и някои показатели на геометрията като челен ъгъл (базовата стойност е 64 градуса), височина на средното движение (варира от 360 до 370 мм) и междуосие.

Теглото на рамката, за съжаление, не е от най-ниските – около 5 кг със шока, но с добре подбрани компоненти не би трябвало да го усетите твърде “болезнено”. Освен това ще се предлага и “сурова” рамка само с лаково покритие над алуминия, т.е. без дебелия (и тежък) слой боя.

При АМ модела Tracer промените като че ли са по-малко и по-скрити, дори трудно забележими на пръв поглед. Още при първото поколение на тази рамка беше предвидена възможност за промяна на хода – сега той просто е увеличен с няколко милиметра – до 145/160 мм вместо досегашните 142/150 мм. Различен е и размерът на шока – стандартната окомплектовка вече е с Fox RP23 8.5”x2.5” (216х63 мм). Макар външният вид като цяло да е запазен, има няколко променени детайла – нова долна тръба (хидроформована, разбира се), която е по-лека и в същото време по-здрава; променен дизайн на “моста” между стойките на веригата, както и на долния чифт ставни връзки; добавен е и мост между стойките на седалката за допълнителна коравина на задницата.

Челната тръба е 1.5, а при средното движение са добавени уши за стандарта ISCG05. Двете долни стави на окачването са снабдени с гресьорки за лесна поддръжа, а лагерите са сменени с по-добри, включващи и специални “заключващи се” болтове за притягането им. Накрайниците за задната ос също са сменяеми и заедно с рамката получавате всичко необходимо, за да я ползвате със стандартна 135 мм QR ос или с новите главини с проходна ос 142х12 мм.

Цената на рамката е 1999 $. Теглото не е посочено, но по неофициални данни е около 2,80 кг, т.е. няма съществена промяна спрямо първото поколение, въпреки по-леката долна тръба, което вероятно се дължи на по-дългия шок и добавените детайли в задната част и ставите на окачването.

http://intensecycles.com/

{gallery}products_news/products-news-101216_pics{/gallery}

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>