SR Suntour 2011

Най-новите продукти на едни от най-големите производители на вилки в света бяха показани в България по време на продуктовия семинар на Веломания в началото на месец ноември, но решихме, че те заслужават самостоятелно представяне, тъй като компанията продължава възходящото си развитие и смело навлиза в сегменти, където доскоро не бяхме свикнали да я виждаме.

Най-яркият пример за това в каталога за 2011 г. е новият топ модел в ХС линията Axon, чието пълно име е AXON RC ELD 15QLC Ti. Характерната новост за тази вилка са ботушите, направени от карбон, с магнезиеви уши за оста на главината и дисковата спирачка. Тази конструкция е едно от подобренията, които намаляват теглото до 1500 грама – напълно конкурентно на повечето състезателни вилки за крос-кънтри на пазара. Проходната ос 15 мм QLOC също е олекотена, като е използвана титанова сплав. Горните тръби са от алуминиева сплав, анодизирани, короната също е алуминиева, а кормилната тръба се предлага във варианти 1 1/8 и конусовиден (1.5 – 1 1/8). Вилката е с ход 80/100 мм, пневматична пружина, система за амортизация с електронно заключване ELD и реглаж на връщането. Патронът за амортизацията също е олекотен в сравнение с досегашния, а кабелът минава през стержена, като за целта се използва и специална капачка за лапата.

Електронното заключване и титановата 15 мм ос са налични и при миналогодишния топ-модел – AXON werx ELD 15QLC-Ti. Единствената разлика между него и новата вилка е в материала на ботушите, което води и до по-високо тегло – 1660 грама.

В серията Epicon няма съществени промени. Ходът при различните модели варира от 80 до 150 мм, повечето вилки са с 15 мм ос, предлагат се и във вариант с конусовиден стержен. Същото се отнася и за моделите Durolux – тук системата QLOC е с 20 мм ос, стерженът е 1 1/8, 1.5 или конусовиден, някои от вилките са с променлив ход 120-160 или 140-180 мм, а други с фиксиран 160/180 мм.

При вилките Duro са променени короната и арката на ботушите, а регулаторът за натягане на пружината е направен така, че да се върти с помощта на монета.

Серията Raidon е напълно обновена и насочена към XC/AM велосипедите. Като конструкция и характеристики вилките много приличат на Epicon, но материалите са малко по-тежки на места – стерженът стандартно е от Cr-Mo стомана, при някои модели и горните тръби са от същия материал. Ходът е 100, 120 или 140 мм, но няма модели с променлив (външно) ход. Предлагат се няколко различни патрона за амортизация, с или без дистанционно заключване. Имате и избор между въздушна или метална пружина. Някои от моделите са и с 15 мм ос.

При XCR няма промени, а при XCM дизайнът на ботушите е обновен.

Друга интересна новост в каталога за 2011 г. е задният амортисьор Durolux, съответстващ на едноименната серия вилки и предназначен за дългоходови АМ/ендуро велосипеди. Той се предлага в два цвята и в следните размери: 190 x 50 / 200 x 50 / 200 x 55 / 215 x 63 мм. Въздушната пружина е с две камери, а системата за амортизация включва реглаж на връщането и на сгъването с няколко степени.

При курбелите XCR е добавен пластмасов борд от вътрешната страна на големия венец, който да пречи на веригата да се заклещва между него и средния при падане. Серията XCT е с нов дизайн в бял цвят.

Макар и да не е предназначена за планинско колоездене, една нова серия компоненти също заслужава внимание. Тя ще е интересна за хората, интересуващи се от модерните напоследък електрически велосипеди. Нарича се HESC (Human Electro Synergy Components) и е предназначена за вграждане в готови велосипеди – вероятно заради това отсъства от сайта на SR Suntour. Ето някои от основните характеристики на тази група компоненти:

  • Системата е с напрежение 36 волта и има по-малки загуби на енергия в сравнение с досегашната, която бе 24 V.

  • Моторът е в предната главина и е с мощност 250 вата.

  • Предната главина е малко по-широка (OLD 120 мм) и към групата е включена и специална вилка – целта е да се осигури повече коравина и товароносимост с оглед на увеличеното тегло.

  • Системата включва и курбел със специален ексцентриков сензор за въртящия момент, чрез който се определя автоматично колко точно да “помага” моторът.

  • Предлагат се две литиево-йонни батерии – за вертикално и за хоризонтално монтиране. Едната е с капацитет 7,4 Ah, а другата с 9 Ah.

Моделът eMotion на Drag, който гостите на семинара на Веломания успяха да пробват на живо, бе сглобен именно с групата HESC.

http://www.srsuntour-cycling.com/

Етикети: , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>