Продуктов семинар на Веломания 2010

В България все още няма специализирани велоизложения, но това не пречи на българските производители и вносители да представят новите си продукти пред своите дилъри, както и пред медиите, в рамките на повече или по-малко официални формати, какъвто е и редовният продуктов семинар на Веломания. В последните години той се провежда наесен, което позволява едновременно да се поговори за отминаващия сезон и изводите от него, и да се погледне в следващия, където винаги ни очакват нови продукти, нови тенденции и т.н. В следващите редове ще научите интересни неща за някои от моделите на Drag и Dragomir, както и за много от марките, които Веломания представлява на нашия пазар.


За най-лесно ще следвам хронологията на самия семинар, който започна с няколко обобщения за развитието на пазара 2010 г. Поне от гл.т. на домакините то е било добро, въпреки кризата, като компанията е генерирала около 10% ръст. Още по-важно е обаче, че се е покачила средната цена на продадените велосипеди – това показва, че хората, които отиват да си купят велосипед от специализиран магазин, явно вече не търсят най-евтината стока на пазара, а разчитат на по-високо качество, по-добро обслужване, по-добър асортимент и т.н. Да се надяваме, че и българските търговци ще успеят да отговорят на това търсене!

През 2010 г. Drag  и Dragomir за пръв път участваха в Евробайк, което Веломания изтъкна като стъпка напред в сравнение с досегашното присъствие в по-малки изложения. Наред с това електрическият велосипед Drag E.Motion (на снимката горе по време на пробното каране в рамките на семинара) спечели златен медал от техническия панаир в Пловдив.

И като сме започнали с Drag и Dragomir, нека видим какви са акцентите в каталога за 2011 г. Тъй като през 2010-та никой велосипед не се е откроил като значително по-слаб от другите, всички досегашни модели се запазват и се добавят няколко нови. При планинските велосипеди това е на първо място моделът Nduro, който очевидно ще е пряк конкурент на едноименния модел на Ram Bikes и на други байкове с ход на окачването 130-140 мм. Nduro е зачислен към марката Drag, което означава, че като ниво стои малко по-ниско от F7 (рамката например е по-тежка), макар че с изложената окомплектовка цената на готовите байкове е сходна. Едно от нещата, които веднага правят впечатление, е графичният дизайн на новия велосипед – вилката и каплите са в същия цвят като рамката. Подобен подход определено създава впечатление за специалност, а не просто за монтиране на няколко хубави компонента върху произволна рамка. От снимките долу можете да видите някои от детайлите на новия модел – той ще се предлага в три размера (17, 19 и 21 инча) и е с четириставно окачване с люлееща връзка, хидроформовани тръби от алуминий 7005, а теглото на целия байк е 14,8 кг.

Очаква се през следващия сезон да се появи и напълно обновен модел F6. На външен вид той ще е сходен с F7, но рамката няма да е с хидроформовани тръби и ще е по-тежка, макар че като окачване и геометрия ще се следват основните характеристики на линията F. Ходът на задницата ще е 140 мм. F6 ще се отличава и със собствен графичен дизайн, което е част от усилията на Веломания да позиционира различните като клас и предназначение велосипеди и чрез техния външен вид.

F7 също ще се предлага и с допълнителни окраски, наред с анодизацията в различни цветове, позната от тази година. Който предпочита колелото му да е по-шарено и раздвижено като визия, вероятно ще хареса новия дизайн на модела. А който гони ниско тегло, сигурно ще се зарадва на новата окомплектовка F7 TE (Team Edition) с пълен набор компоненти XTR 2011, включително колелата, „периферия“ Pro и вилка X-Fusion Vengeance HLR със 160 мм ход. Теглото на тази модификация ще е само 12,6 кг.

Друг изцяло нов модел е велосипедът за Dirt Jump, изработен от Cr-Mo стомана, и наречен Junk. Рамката е с максимално изчистен дизайн, изцяло в черен цвят, с хакатрените „тънки“ тръби и фини, но разположени където трябва подсилки. Теглото й е 2.4 кг, има ухо за дискова спирачка отзад и възможност за монтиране на ухо за дерайльор, макар че с оглед на предназначението й такъв не е предвиден като стандартна окомплектовка, т.е. велосипедът е с фиксирана предавка и хоризонтални уши за задната ос. На снимките виждате готовия велосипед (рамката ще се предлага и отделно), накичен с подходящи за такъв тип каране компоненти, който струва 2150 лв. Специалният детайл над чашките позволява кормилото да се върти на 180, 360 и повече градуса, без да е ограничено от маркуча на задната хидравлична дискова спирачка, който на това място е „прекъснат“ (извинявам се за нескопосаното обяснение, ама тази „джаджа“ идва от BMX велосипедите, а там терминологията не ми е много ясна). Junk е разработен и тестван с помощта на Мартин Марков от Drag Racing, който е един от най-добрите български DJ карачи с множество сложни трикове в актива си.

Състезателният ХС модел с карбонова рамка Black Pearl също има нов графичен дизайн, а окомплектовката му е с компонентите от обновената група XTR на Shimano.

При моделните линии Zx6 и Zx5 също ще има нови разцветки, този път в светли тонове, което е в отговор на препоръки от дилърите на Drag. при Zx5 задният дерайльор вече е Shimano Deore с технологията Shadow.

Следващо по ред бе предствянето на продуктите на SR Suntour, но за тях ще си говорим в отделна статия в най-скоро време, тъй като има доста интересни неща, на които да обърнем по-специално внимание. Нови задни амортисьори Durolux за дългоходови велосипеди, нови вилки, включително Axon с карбонови ботуши, нова система от компоненти за ел. велосипеди, наречена HESC…

Съществена част от семинара бе посветена на екипировката с марка Dragomir. Продажбите на очила през 2010 г. са отбелязали ръст 34%, поради което всички модели се запазват, като ще бъде добавен и един нов. Нови продукти и промени в досегашните ще има и при каските.

Най-интересни обаче са двете нови защитни жилетки с протектори за горната част на тялото. Armadillo е изцяло нова разработка на Dragomir – гърбът е с по-голяма площ, може да се сваля и да се носи отделно; бронята има множество възможности за реглаж, така че да стои комфортно по тялото и да пази на точните места; наблегнато е на детайлите, които водят до по-високо качество и завършеност на продукта: гумирани краища на пристягащите ремъци (за по-лесно боравене с ръкавици), подобрен колан за кръста, куки за закачане на бронята към панталона или друга част от екипировката и т.н. Жилетката е сертифицирана за безопасност с най-висока степен (второ ниво) на европейския стандарт EN-1621*.

Armor Skin пък е лека и проветрива жилетка с т.нар. меки протектори от memory foam – специален полимер, който при удър се втвърдява и абсорбира енергията, а през останалото време е гъвкав. Всички вложки от този материал, вградени в бронята, с изключение на протекторите за гърдите, могат да се вадят, за да се почистят отделно или ако не се нуждаете от тях за конкретното каране. Armor Skin покрива първата степен на стандарта EN-1621*.

В момента се разработват меки протектори и за коленете и лактите, с които да бъде допълнена колекцията на Dragomir. Работи се и по въпроса в бъдеще за защитната екипировка на марката да бъдат използвани отливки, които са направени по дизайн на българския производител. В момента продуктите като цяло са по техен проект, т.е. като кройка, комбинация от каталожни отливки – същинските протектори, допълнителни елементи и т.н. Целта е в скоро време и самите отливки да са с български дизайн, а не да се ползват готови такива по каталог.

* Европейският стандарт EN-1621 е разработен за сертифициране на защитна екипировка за мотоциклети и има две степени. Първата степен е за протектори, които абсорбират над 44% от енергията при удар, а втората, по-висока степен, е за продукти, които абсорбират над 82% от удара.

Следващата презентация бе за някои нови марки в портфолиото на Веломания за сезон 2011:

За любителите на ВМХ велосипедите ще се предлагат компоненти Animal.

Готовите колела Fulcrum са дъщерна марка на Campagnolo. На снимката виждате комплекта Red Fire за спускане и фрийрайд. Други качествени продукти от този тип, които Веломания ще предложи на българския пазар, са колелата на тайванския производител Cole.

Selle SMP e още един производител на седалки от висок клас, чиито продукти ще видим у нас. Те имат характерна форма и са плод на 60-годишно развитие, включващо много победи на спонсорирани състезатели и още повече верни почитатели на марката.

За мен лично най-интересни обаче бяха раниците на Vaude – германски производител на туристическа и спортна екипировка, чиито продукти са едни от най-реномираните в Европа с отлични оценки в специализирани тестове. На практика техните раници ще заменят в магазините на Веломания продуктите на Deuter, на които фирмата не бе официален представител, а това означава, че за потребителите ще има още по-голям избор от качествена екипировка.

За новостите при Schwalbe и Marzocchi за 2011 вероятно ще стане дума в бъдещи статии, пък и този път те не са толкова многобройни и засягат най-вече доразвитие на продуктите и технологиите от 2010 г., а не изцяло нови такива.

При X-Fusion положението е подобно – продуктите на тази компания бяха един от успешните „удари“ на Веломания през изминалия сезон и вероятно ще продължат да увеличават продажбите си. Тук можем да отбележим добавянето на кол за седалка с регулируема височина 100 мм – можете да я променяте с лост под седалката или дистанционно от кормилото.

Семинарът завърши с представяне на облеклата Endura – най-голямата британска марка за велооблекла и безспорно една от най-реномираните, чиито продукти се радваха на голям успех и на нашия пазар. Поради това Веломания ще разширява все повече предлагания у нас асортимент, а на дилърите бяха представени основните технологии и материи, използвани при направата на продуктите им.

Ние пък ще завършим статията с още снимки на отделни продукти, за някои от които нямаше „лекции“, но не пречи да им се порадваме визуално:

{gallery}products_news/products-news-101111_pics{/gallery}

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>