Нови обувки и очила от Shimano

В каталога на японския производител за 2011 г. има доста интересни попълнения сред очилата, както и нови топ-модели при състезателните обувки за шосе и планинско колоездене, върху които бе акцентирано и по време на изложението Евробайк.

Започваме от обувките – планинският модел носи името SH-M315. Най-голямото нововъведение при него е специалният материал за горната външна част, наречен Rovenica©. Става дума за фина изкуствена кожа, която от една страна е лека, мека и удобна, така че да осигури максимален комфорт, а същевременно е износоустойчива, еластична и с дълга „памет“, така че да връща формата си дори след продължителна деформация. Обувките използват технологията Custom-Fit – стелките, както и панелите, оформящи горната част, които са третирани със специален полимер, имат свойството след нагряване да променят формата си според крака на собственика, с което се осигурява възможно най-удобно усещане, дори и при продължително каране. Тази операция обаче е препоръчително да се извършва само в оторизиран сервиз. Стягането на обувката се осъществява с две велкро ленти и един щрамер. Външната част на подметката е от карбон, с което се осигурява необходимата коравина и директен пренос на енергията от колоездача към педалите. Двата бутона в предната част подобряват сцеплението в ронливи и песъчливи почви, но можете да ги свалите, ако не ви трябват. Теглото на чифт SH-M315 е 686 грама.


При очилата продуктите, които ще ви представим, са няколко. Ще започнем с двата топ модела S70R и S70X – макар че са от 2010 г., досега не сме писали нищо за тях, а определено заслужават внимание. Буквите R и X в имената им донякъде позиционират първия модел повече към шосейното колоездене, а вторият към планинското, но при очилата е трудно да се говори за твърдо разделение според типа каране и Shimano никъде не го прави, т.е. и двата модела се вписват идеално в екипировката на планинския колоездач, като S70R е със спортен, но по-неутрален дизайн, докато при S70X външният вид е доста по-агресивен. Двата модела използват сходни технологии – например т.нар. Metal Fit Design – конструкцията на рамката е от две части, свързани с метална пластина, изработена от бета-титаниева сплав, която има много добри характеристики от гл.т. на здравина и еластичност. Чрез тази пластина рамката се нагажда по-добре към формата на лицето, като в същото време се запазва здравината й. Друга екстра, насочена към максимално удобство и напасване към лицето, е възможността за промяна на ъгъла на стъклата. Установено е, че човешкият поглед по принцип е насочен под лек ъгъл надолу, но не и когато караме колело – тогава често се налага да „повдигнем“ погледа си, за да следим пътя напред. Именно за да отговорят на тази промяна в „ъгъла на гледане“, която на всичкото отгоре е различна в зависимост от типа велосипед и неговата геометрия (едно е при шосейните, друго е при планинските например), Shimano са добавили възможността за промяна на ъгъла на стъклата, като можете да избирате между три позиции – нулева, +8° и -8°. Освен, че са със сменяеми лещи, и двата модела имат допълнителни варианти с фотохроматични стъкла – тези модификации са с означение PH към името си.

 

Нов продукт за 2011 г. е моделът S60R / S60R-PH. Както виждате от името му, той също се предлага във вариант с обикновени или фотохроматични стъкла, а в ценово отношение е позициониран високо, точно под двата топ-модела. Тези очила отново използват рамка с Metal Fit Design, само че тук пластината е стоманена. Регулирането на ъгъла на лещите също присъства като функционалност заедно с възможността за смяната им. Стъклата са третирани срещу надраскване и запотяване, имат и пълна UV защита. Продуктът е опакован в кутия, осигуряваща сигурно съхранение по време на път, като е добавена и малка платнена торбичка, която се ползва и за почистване на лещите.

S50X е друг нов модел, попадащ в средния клас. Според Shimano той е свързващо звено между изцяло спортния дизайн и по-елегантния/моден външен вид на очилата за ежедневна/неофициална употреба. С други думи, с тях ще изглеждате „по-нормално“, каквото и да значи това. При този продукт рамката е цяла, но стъклата могат да се сменят, като в комплекта има общо три чифта, за да сте подготвени за всякакви условия. Освен това е предвидена възможност за добавяне и на допълнителни, диоптрични лещи, което превръща S50X в един наистина универсален модел.

Накрая, към досегашния модел S40R (също позициониран в средния клас) е добавена специална модификация за жени и деца – S40RS. Този продукт използва по-компактна рамка, съобразена с размера на лицето при целевата група. И тук имате възможност за прикачане на диоптрични лещи.

http://www.shimano.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>