Още интересни продукти от Crank Brothers – готови комплекти колела

Вероятно си спомняте какъв интерес предизвикаха при появата си готовите комплекти колела на американския производител Crank Brothers. Безспорно те се отличават както с дизайна си, така и с интересни конструктивни решения. Първоначалните два модела (Cobalt  и Iodine) бяха предназначени за ХС и АМ велосипеди, но сега ще ви представим и допълненията за спускане и фрийрайд – Opium  и Sage.

Opium е комплектът колела за „състезателно спускане“. Разбирайте, максимално олекотени, в рамките, които позволява предназначението им. Колелата имат познатите вече конструктивни особености. Спиците са много къси, стоманени, а нипелите твърде дълги, от алуминий 7075-Т6, ако назоваваме елементите по традиционния начин. Всъщност може би е по-правилно да се каже, че спиците се състоят от две части, които се съединяват (чрез резба, както обикновените спици с обикновените нипели) някъде по средата между главината и каплата. И в двата си края спиците са прави, като се захващат към каплата чрез специални цилиндрични елементи, за които са предвидени отвори в специфични „ребра“. По този начин не се налага стените на каплата да бъдат дупчени, а това помага не само за съвместимостта с безкамерни гуми UST, но още повече за здравината и коравината на каплите. Като стана дума за тях, материалът е 6061-Т6, а разстоянието между вътрешните ръбове на бордовете е 24 мм – напълно достатъчно, за да е здрава и устойчива каплата, без да се залага на „преоразмеряване“ и свързаното с него тегло. Препоръчителният размер на гумите е 2.4 – 2.8.

Спиците са 24 на брой – излизат от главината и се захващат към каплата по двойки, успоредно една на друга, като всяка от тях по пътя си се пресича с две други спици от същия фланец. Според Crank Brothers симетричната им плетката постига оптимални резултати от гл.т. на тегло и коравина на колелата, за което помага еднаквата дължина на спиците и свързаната с нея еднаква натегнатост – натоварванията се носят и разпределят отлично, а издръжливостта във времето (поне на теория) е по-добра, отколкото при колела с различна дължина на спиците (каквато често се налага при изместен балон на плетката).

Предната главина е за 20 мм ос, а задната за 150х12 мм – при задното колело проходната ос всъщност минава през същинската ос на главината, която е с диаметър 25 мм, за да носи по-добре натоварванията, на които е подложено. Свободното движение е с 6 зъбчета и общо 48 точки на зацепване. Комплектът е предназначен само за дискови спирачки и ротори с 6 болта.

Теглото на предното колело е 956 грама, а на задното 1106 грама, което прави общо 2062 грама – доста приятна стойност, като се има предвид за какви велосипеди е предназначен комплектът. Цената на Opium е 950 $, а гаранцията за продукта е 2 години.

Фрийрайд моделът Sage има почти същите технически характеристики, само че е с малко по-тежки капли, тъй като спиците не се захващат към отделни ребра, а към цял допълнителен ръб, който има и усилващи каплата функции. Поради това теглото на целия комплект е 2172 грама. Всички изброени по-горе особености важат и за този продукт.

Третото ново попълнение е в серията Cobalt, т.е. за ХС велосипеди, но с размер на колелата 29 цола. Спиците отново са 24 на брой, но вече са и изтънени. Каплата е с вътрешна широчина 19 мм, UST съвместима. Главините са с QR оси. Теглото на комплекта е 1750 грама.

http://www.crankbrothers.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>